Emekli maaşı hesaplamada bilinmeyenler
Emekli maaşları, Sosyal güvenlik Kurumu (SGK)tarafından prim gün sayısı ve kazanca göre hesaplanıyor. Prim ödeme sayısı ve sigortaya bildirilen kazanç önem arz ediyor
Çoğu işyeri tarafından düşük gösterilen ve SGK'ya da bu şekilde bildirilen primler, emekli maaşlarının belirlenmesinde önemli rol oynuyor. Çalışırken asgari ücret üzerinden yatırılan primler nedeniyle emekli maaşları yılda 20-30 lira arasında azalabiliyor.
2008 yılından sonra 10 yıllık bir çalışma hayatının içerisinde bulunan çalışanlar, 200-300 lira daha az maaş alıyor. Bu durumda emekli olurken bağlanacak olan maaşın çalıştıkça düşmesini önlemek, hatta arttırmak mümkün olabiliyor. Emekli maaşını çalıştıkça düşüren sistem, 3 bin lira formülü ile tam tersine çevrilebiliyor.
100 LİRA CİVARINDA ARTIŞ SAĞLANABİLİYOR
Çalıştıkça maaşın düşmesini engelleyen 3000 lira formülü, brüt maaşın 3 bin liranın üzerinde yatırılması sayesinde sağlanabiliyor. Bu şekilde yılda 80 ile 100 lira arasında bir artış gerçekleştirilebiliyor.
Emekli olurken Tahsis formu'nda doldurulan bakmakla yükümlü olduğu kişi hanesine eş, çocuk gibi yakınların eklenmesi, "Aylık Bağlama Oranı"nı arttırdığından maaşın hesaplanmasında ekstra bir katkı sağlıyor.
Ayrıca iki farklı yerde sigortalı veya son 4 yılda SGK'ya tavandan kazanç (10.750 TL) bildirebilecek bir iş imkanınız olursa, emekli maaşınız aylık 20-30 lira arasında artış gösterecektir.