Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Haberin Var Mı? 2016 Pasaport Harçları - Yeni Çipli Pasaport İçin Gerekli Evraklar - Pasaport nasıl çıkarılır? - Haberin Var Mı? Haberleri

        AB ile yapılan müzakereler sonrası Schengen vizesi olmadan Avrupa'ya gidebilme hayali kuranların merakla araştırdığı Pasaport harç ücreti ve yeni çipli pasaport için gerekli evraklar ile ilgili detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

        YENİ ÇİPLİ PASAPORT CÜZDAN BEDELLERİ NE KADAR?

        Yeni Pasaportlar için iki yıl önce 10 yıllık pasaport almış bir vatandaş yeni pasaport aldığında kalan 8 yıl için ayrıca bir harç ödemeyecek.

        25.12.2015 tarihli ve 29573 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Maliye Bakanlığının Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliğine göre; 01.01.2016 tarihinden geçerli olmak üzere; (Diplomatik, hususi damgalı, hizmet damgalı, umuma mahsus münferit pasaportlar için) Pasaport cüzdan bedeli 87.50 TL olarak yayınlanmıştır.

        ÇİPLİ PASAPORTLARIN HARÇ BEDELLERİ NE KADAR OLACAK?

        6 aya kadar: 111.70 TL.

        1 Yıl için: 163.30 TL.

        2 Yıl için: 266.40 TL.

        3 Yıl için: 378.30 TL.

        3 Yıldan fazla süreliler: 533.10 TL

        YENİ PASAPORT İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

        -TC kimlik numaralı Nüfus Cüzdanı (15 yaşından büyüklerde fotoğraf olması gerekmektedir)

        -2 adet Biyometrik Fotoğraf (5X6 cm).

        -Biyometrik fotoğraf cepheden çekilmiş, güneş gözlüksüz, arka fonu beyaz renkte olan normal bir vesikalık fotoğraftır.

        -Biyometrik fotoğraf çizgi (kalın ya da ince) ile çerçeve içine alınmamalıdır.

        -Biyometrik fotoğraflarda yüz 32 ile 36 mm arasında olmalıdır.

        -Fotoğrafların 5X6 cm ebatlarından küçük olması durumunda tarayıcıda taranamamaktadır.

        PASAPORT CÜZDAN BEDELİ NEREYE YATIRILACAK?

        Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen Pasaport Defter Bedeli , Tüm Bankalar ve Emniyet Müdürlüğü içerisinde bulunan Vergi Dairesi veznesine yatırılabilir. Vergi tahsil alındısının “MÜKELLEF” yazılı birinci suretine “TAHSİL EDİLMİŞTİR” kaşesi ile banka görevlisinin “ISLAK İMZASININ” bulunması gerekmektedir. Dekont müracaat esnasında ibraz edilecektir. İnternetten bu hesaba havale veya EFT yapılsa bile bankalardan bizzat makbuz alınması gerekmektedir.

        PASAPORT İŞLEMLERİ İÇİN BEKLEMEYE GEREK YOK

        Pasaport müracaatlarında randevu sistemine geçilmiş olup, müracaat edecek vatandaşların www.epasaport.gov.tr internet adresinden randevu almaları ve randevu için kendilerine belirtilen günde randevu saatinden en az yarım saat önce müracaat merkezinde bulunmaları gerekmektedir. Randevu saatini geçirenler randevusuz olarak müracaat edeceklerdir.

        PASAPORT İŞLEMLERİ ONLİNE TAKİP EDİLEBİLİR

        Müracaat Yeri: Vatandaşlarımız Umuma Mahsus Pasaport işlemleri için İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlükleri ve Pasaport Müracaat merkezi bulunan İlçelerimizde Pasaport Büro Amirliğine müracaat edeceklerdir.

        Parmak İzi Alma: 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5.maddesi: “Polis, her çeşit silah ruhsatı, sürücü belgesi, pasaport veya pasaport yerine geçen belge almak için başvuruda bulunan kişilerin parmak izini alır” hükmü uyarınca pasaport müracaatında bulunan 7 yaşından büyüklerin parmak izi alınmakta olup, daha önceden sayılan sebeplerle parmak izi alınanlardan tekrar parmak izi alınmaz.

        Pasaport Müracaatı Takibi: Vatandaşlarımız pasaport müracaat işlemini tamamladıktan sonra pasaportunun hangi aşamada olduğunu www.epasaport.gov.tr internet adresinden takip edebilir. Ayrıca müracaat edilen Pasaport Şubesine şahsen TC Kimlik belgeleri ile gelerek Pasaportunun hangi aşamada olduğunu öğrenebilmektedirler.

        Pasaport Teslim İşlemi: Yeni tip pasaportların tamamı Ankara/Gölbaşı’nda kurulan tanzim merkezinde hazırlanmakta olup, pasaportlar PTT Kargo tarafından müracaat esnasında belirtilen kişi ve adrese, merkezdeki talep yoğunluğuna bağlı olarak, 3 gün içinde teslim edilmektedir. Ancak yoğun dönemlerde bu süre 3 ile 7 gün arasında değişmektedir. Müracaatın tamamlanmasından sonra pasaport teslim edilecek kişi ve adresin değiştirilmesi mümkün değildir.

        Yabancı Uyrukluların Pasaport İşlemleri: Yabancı uyruklu şahıslardan sadece KKTC vatandaşlarının pasaport müracaatı alınmaktadır. Pasaport işlemlerini yapabilmek için kendi Konsolosluk şubesinden belge almaları, Nüfus Müdürlüğünden geçici TC Kimlik Numarası ve adres bildiriminde bulunması gerekmektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ