Casus teknikleriyle 5 günde İngilizce
İngilizce öğrenmek artık kabus olmaktan çıkıyor. Patronlar şimdi bu yöntemi tercih ediyor. Metin Can'ın haberi
HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ
METİN CAN'IN HABERİ
Yabancı dil bilmediği için kariyerinde ilerleyemeyenler, yurtdışı bağlantılar ve iş görüşmelerinde zorlananlar, yabancı ortaklarıyla tercüman vasıtasıyla konuşmak zorunda kalan patronlar, hatta sırf İngilizce bilmediği için müdürlük koltuğunu başkasına kaptıranlar için 5 günde İngilizce eğitim fırsatı. 1960'lı yıllarda casuslara kısa sürede dil öğretmek için icat edilen ve yıllarca geliştirilen, demir perde ülkelerinin yıkılmasına kadar da gizli tutulan bu sistemi Alta Eğitim Danışmanlık’ın sahibi Fırat Utku, yaklaşık 5 yıl önce Türkiye'ye ithal ediyor. Utku, “Alman casus yetiştirme tekniklerinden yola çıkarak 5 yıldır şirket sahiplerinden yönetim kurulu üyelerine, satış müdürlerinden genel müdürlere kadar binden fazla işadamına 5 günde İngilizce öğrettik” diyor. Utku, verdikleri eğitimde yüzde 98'in üzerinde bir başarı grafiği elde ettiklerini belirtti. 5 günde İngilizce öğrenmenin bedeli ise 2 bin YTL.
İŞ DÜNYASINDAN YOĞUN İLGİ
2001 yılından beri yöntemi Türkiye'de uyguladıklarını söyleyen Utku, bugüne kadar karşılaştığı "5 günde İngilizce öğrenilir mi?" yönündeki eleştirilere ise, "Garip olan 5 günde İngilizce öğrenmek değil, 10 yılda İngilizce öğrenememek" diye cevap veriyor. 5 günlük kurs sonunda hiç İngilizce bilmeyen birinin kendilerini rahatça idare edebilir düzeye geldiğini söyleyen Utku, biraz daha ileri seviyede İngilizce bilen katılımcıların ise akıcı bir şekilde İngilizce konuşabildiğini belirtiyor. Programa özellikle iş dünyasından katılımın çok yüksek olduğunu söyleyen Utku, "Bugüne kadar bin civarında işadamına İngilizce öğrettik. Katılımcılarımız arasında bir de belediye başkanı olmuştu. Program sonunda bir düğüne katılmış. Düğündeki yabancı konuklarla saatlerce İngilizce konuşunca duygulanıp beni aradı ve teşekkür etti" diye konuşuyor. Türkiye'de uygulanan yerleşik metotların dil öğretmekten uzak olduğunu savunan Utku, "Bize kimse bebekken Türkçe'yi özne bu, nesne bu diyerek öğretmedi. Yavaş yavaş öğrenip konuşmaya başladık. Bu sistemde çocuklar nasıl öğreniyorsa biz de öyle öğreniyoruz" diyor.
BİRÇOK İŞADAMI EĞİTİM ALDI
5 günlük kurs sonunda İngilizce konuşmaya başlayanlardan biri, Trifty Türkiye Genel Müdürü Ozan Pekçetin. Öyle ki, Pekçetin 5 günlük program sonrasında İngilizce konuştuğunu gören Amerikalı iş ortaklarının şaşkınlıklarını gizleyemediğini ve kendisini hayretler içinde kutladıklarını söylüyor. Kırıntı Restoranları Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Erdoğan, L'oreal Türkiye Satış Müdürü Şahap Taşçılar, Vaillant Türkiye Satış Müdürü Hakan Bengi, Nuh Çimento İnsan Kaynakları Müdürü Oğuz Akman, Dade Behring Satış Müdürü Alper Gezmiş de Pekçetin gibi 5 günde İngilizceyi akıcı bir şekilde konuşur seviyeye gelenlerden.
GAZETE OKUMAK YASAK
Sistemin uluslararası sahibi ise eğitim bilimleri dünyasının en tanınmış uzmanlarından Bulgar bilim adamı Prof. Dr. Georgie Lazanov. "Suggestopedi" yöntemi adı verilen sistem ciddi bir konsantrasyon ve performans üzerine kurulu. Katılımcıların 5 gün boyunca dış dünyadan izole edilmiş bir yaşamın içine sokulduğu modelde sabah 9'dan akşam 6'ya kadar eğitim veriliyor. Cep telefonu ile görüşmek, gazete okumak, televizyon izlemek ise yasak. Bunun nedeni, katılımcıların tek kelime bile Türkçe'ye maruz kalmasını önlemek. Amaç, bir çocuğun 2 ile 6 yaşları arasında öğrendiği dilin 5 günlük bir zamana sıkıştırılarak verilmesi.
HİÇ BİLMEYENLER BİLE KONUŞABİLİYOR
Yöntemin sırrı algılama kapasitesini artırmaya dayanıyor olması. Dil öğreniminin aktif bir süreç haline gelmesi için öğrencilerin görme, duyma gibi tüm duyularına hitap ediliyor. Bunun için bilgisayar ve projektör destekli ekipman, basılı materyaller, yazılı dokümanlar, video dokümanları, İngilizce roman ve iş dünyasına dair kitaplar kullanılıyor. Eğitim bittikten sonra da, ikinci, dördüncü ve altıncı aylarda takip ölçümleri yapılmaya devam ediliyor. 5 günün sonunda ise, hiç İngilizce bilmeyen bir kişi bile akıcı şekilde İngilizce konuşabiliyor.
İşte şirketin intirnet sitesinde yer alan referansları
AC NIELSEN, AK EMEKLİLİK, ALARKO, ALSİM, AMCOR, ATEL, BANVIT, BEYBİ PLASTİK, BIM, BİLGİTAŞ, BP TÜRKİYE, COATS TÜRKİYE, CORNING KABLO TÜRKİYE, COMPAQ, COSMOPOLITAN, DADE BEHRING, DAIMLER CHRYSLER, DENİZ BANK, DENİZLİ ÇİMENTO, DOĞAN HOLDİNG, ESAS HOLDİNG, ENERJISA, FARMA-TEK, FERROLI, FORTIS BANK, GARANTİ BANKASI, GARAGE GROUP, GENERAL ELEKTRİK, HAYAT KİMYA, HÜRRİYET GAZETECİLİK, IFF, KARSAN, KENT GIDA, KIRINTI RESTORANLARI, KOÇ BRYCE, LİNDE GAZ, LINENS, LOGO, MC DONALD’S TÜRKİYE, MERCEDES-BENZ, MILLWARD BROWN TÜRKİYE, MOTOROLA, NINTENDO, NUMIL GIDA, OERLIKON, ONIONWEST, PANALPINA, PFIZER, PETROL OFİSİ, PPG INDUSTRIES, RAYTHERON, REHAU, ROCHE, SANDVIK TÜRKİYE, SANOFI PASTEUR, SCHLUTER, SETUR, SIEMENS, STANDARD BANK TÜRKİYE, SUNJÜT TÜRKİYE, TEKOFAKS, TRALLEBORG TÜRKİYE, YAPI KREDİ BANKASI, TELESERVICE TÜRKİYE, TEMSA, TOTAL OIL, TURKLAND BANK, UCB PAHARMA, ÜLKER, YAPI KREDI BANKASI, ZORLU.