Boğazlardaki akıntıdan enerji elde edilecek
Başbakan'a Boğaz'daki akıntıyı enerjiye dönüştüren türbin projesini anlatan makine mühendisi Sabit Ateş'in projeleri ciddiye alındı
Konya'da oturan Makine Yüksek Mühendisi Sabit Ateş'in Başbakan Tayyip Erdoğan'a yazdığı mektup, bürokrasiyi ayağa kaldırdı. İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü mezunu olan Ateş, Başkan Erdoğan'a gönderdiği e-posta'da boğazın altındaki akıntıyı enerjiye dönüştürmek amacıyla 13 yıl boyunca türbin projeleri hazırladığını belirtti. Bu türbinin iki yılda tamamen bitirilebileceğini, maliyetinin ise nükleer santrale göre çok düşük olduğunu vurgulayan Ateş, gerekli bürokratik işlemler için Başbakan Erdoğan'dan yardım istedi.
Boğazlardaki akıntı hızının 7 mil olduğunu ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini söylediğini belirten Ateş, 2-3 ay içinde enerji üretimine geçebilecek 1 prototip türbin denemesinden sonra iki nükleer santrale eşdeğer enerji üretebileceğini iddia etti.
DENEME YAPAMADIM
Ateş, mektubunda şu ifadelere yer verdi: "Sayın Başbakanım, bu güne kadar prototip türbinin İstanbul boğazında denemesini yapamadım. Yerinde, bir adet türbinin denenmesi, sonrada üretime geçilebilmesi için, EPDK'nın prosedürüne göre, o yerin ruhsatının olması gerekiyor, yani ya tapusunun olması veya kira sözleşmesinin olması gerekiyor. Boğazlarda enerji üretimi için kira sözleşme yetkisi Milli Emlak'a ait olduğundan birkaç kez görüşmeme rağmen maalesef üç yıldır sonuçlandıramadık."
Projeleri ciddiye alınan Ateş'in talepleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne iletildi.
Bülent AYDEMİR /Gazete Habertürk