Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Siz de cep telefonu uygulaması geliştirebilirsiniz - Teknoloji Haberleri

        Kemal Pehlivanoğlu/Habertürk.com

        Global Mobile Awards'ta bir "made in Turkey" yazılımı

        Bütün cep telefonu işletim sistemlerine ve platformlarına uyumlu tamamen "made in Turkey" damgalı Phonsai adlı uygulama geliştirme platformu dünyanın önde gelen firmalarının yarıştığı Global Mobile Awards'a seçilmeyi başardı.

        Ürünün geliştiricisi ise hem Turkcell'de yazılımlardan sorumlu direktör hem de Boğaziçi ve Yeditepe Üniversitelerinde öğretim üyeliği yapan Tolga Seçilmiş.

        Her telefona uyumlu, bir edebiyatçının dahi yazabileceği uygulama

        Habertürk'e konuşan, bugün sonuçlanan ve İngiliz Vodafone'un birinci geldiği yarışmada katılma hakkının bile büyük bir başarı olduğunu düşünen Seçilmiş uygulama platformlarının önemini;

        "Bir PC için yazılım üretmek standartı olan bir süreçti. Yani ürettiğiniz yazılım bütün PC'lerde en nihayet çalışır, fakat mobil ortamda pek çok işletim sistemi, platform, hatta bir cep telefonu markasının bile ayrı ayrı sürümleri var. Ekran çözünürlükleri bile önemli. Bu durumda uygulama geliştiricinin daha işin en başında uygulamasını hangi platformda çalıştıracağını düşünerek hareket etmesi gerekiyor, bir anda her biri için ayrı ayrı uygulama yazmak zorundasınız. Bu hem zaman hem para açısından ciddi maliyet demek."

        "Biz de dedik ki bir uygulama platformu oluşturalım, bu platformu kullanarak üretilen yazılım bütün mobil işletim sistemleri, platformlar ve cep telefonu modellerinde kullanılabilsin. Platformumuzun arka planda çalışan algoritması üretilen uygulamayı bütün mobil ekosistemine anında uyumlu hale getiriyor onu."

        "Sonra hedefimizi büyüttük ve hiç bilgisayar programlama, kodlama bilmeyen insanlar da bu uygulamaları üretibilsin istedik ve başardık. Edebiyatçısından mütercim tercümanına insanlar uygulama geliştirdiler."

        Üstelik geri bildirim de alıyorlar

        "Üstelik uygulamalarının nasıl talep gördüğüne dair sonuçları da detaylıca öğrenebiliyorlar. Turkcell online sitesine uygulamalarını koyabiliyorlar, yaptıkları uygulamayı cep telefonlarına gönderip link verebiliyorlar ve sonra da insanların bu bağlantıyı okuyup okumadığını, kimin uygulamayı yüklediğini, hangi saat hatta hangi dakika yüklediğini öğrenebiliyorlar."

        Platformlarında şu ana kadar genelde müzik, astroloji, kpss uygulamaları geliştirilmiş. İlginç bir anektod da geçen sene hazırlanan domuz gribi klavuzunun indirilme rekoru kırması.

        Amacımız küçük işletmelerin mobil ortamda var olmalarını sağlamak

        Bugün Coca Cola, Starbucks gibi çok büyük şirketlerin 80bin - 100bin dolarlar vererek kendi uygulamalarını yazdırarak mobil platformda kullanıcılara ulaşabildiklerini söyleyen Seçilmiş, böylesine paralar veremeyecek küçük ve orta ölçekli şirketlere kapı aralayarak onlara bu büyük alanda rekabet etme imkanı sağladıklarını söylüyor.

        Önemli çünkü artık "akıllılar" hüküm sürüyor

        Bu sahada var olmak çok önemli zira artık mobil telefonların hatta akıllılarının dönemi başladı. ABD ekonomisi dördüncü çeyrek rakamlarına göre PC'lerden çok daha fazla akıllı cep telefonu satışı gerçekleşti ve satışların ABD'de 120 milyar dolara erişmesi bekleniyor, bir de buna cep telefonlarında kullanılan mobil hizmetler, reklamlar ve elektronik ticaretten kazanılacak milyar dolarları ekleyin.

        Türkiye'de sağlıklı araştırma, istatistik yok

        Çok stratejik bir pazar olmasına karşın Seçilmiş Türkiye'de bu konuda sağlıklı hiç bir araştırmanın olmadığını, TÜİK verilerinin yetersiz olduğunu, istatistikler tutarsız hatta farklı araştırma verileri arasında uçurumlar bulunduğunu söylüyor; "Kimse net bir bilgi yayınlamıyor. Türkiye'de az çok İstanbul'u biliyoruz. Diğer şehirlerde durum ise muğlak."

        Dikkat! hızla yayılan Android yazılımlarında geride kalacağız

        Android Türkiye'de Android Market çalışmıyor yani bu siteye girip Android için üretilmiş yazılımları indirmek mümkün değil. Seçilmiş Google Türkiye'de ofis açmadığından ve vergilendirilmeden kaynaklandığını söylediği bu durumdan ötürü, Android yazılımları üretemeyecek Türkiyeli yazılımcıların pazarda geride kalacaklarını ifade ediyor.

        Tren kaçabilir

        Bu durum ise iki üç sene içinde daha mobil bir ortam içinde yaşayacağımız, Androidlerin çok daha hızla yaygınlaştığı ve her türlü elektronik cihazın birbiriyle enterge olduğu "konuşabildiği" bir ortamda treni kaçırmaya sebep olabilir.

        Büyük mobil meydan muharabesi

        Apple, Google ,Microsoft,Research In Motion(RIM) ve HP arasında şu an yaşanan kıyasıya mücadele aslında Türkiye'de bağımsız yazılımcılara da neden destek çıkılması ya da en azından uygun şartların hazırlanması gerektiğine dair ipuçlarını veriyor. Dünya'nın en büyük mobil telefon üreticisi Nokia piyasa payı şu an yüzde 37 olan kendi işletim sistemi sistemi Symbian'ı bırakmayı bile göze alabiliyor. Microsoft'un mobil işletim sistemi Windows Phone 7'ye geçecek. Çünkü yeni CEO Stephen Elop uzun dönemde dişe diş mücadelede Microsoft'u kendisi için avantajlı görüyor. Şimdiden böylesi bir vazgeçişler olabildiğine göre geleceğe dair öngörülerde mobil platformun ne derece stratejik bir pazar olduğunu varın siz düşünün.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ