Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Akdoğan: Türkiye enayi mi? Dünyanın akıllısı sizsiniz | Son dakika haberleri

        Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Cenevre'deki Suriye müzakerelerine ilişkin, "Bombardıman yapanlara 'bombardımanı durdurun' diyemeyenler, 'göç dalgasını durdurun' diyorlar. Peki onlar durmadan sonuç ortadan kalkar mı? Göç dalgası durur mu? Sizin bir gücünüz varsa, sözünüzün bir ciddiyeti varsa o zulmü yapanlara 'dur' deyin" dedi.

        Akdoğan, JW Marriott Otel'de düzenlenen "Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) 2016 Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı"ndaki konuşmasında, Türkiye'nin yumuşak gücünü temsil eden yeni kurumlar ile insani, kültürel, kamu diplomasisi konusunda yoğun çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

        TİKA, YTB, AFAD gibi kurumların Türkiye'nin son dönemde bölgesel aktör olmasında etkili olduğunu dile getiren Akdoğan, dünyanın küresel krizlerle boğuştuğunu, bunların aslında insani krizler olduğunu vurguladı. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının 2010'da kurulduğunu ve çok hızlı mesafe aldığını dile getiren Akdoğan, kurumun yurt dışında yaşayan vatandaşların meselelerinin yanı sıra akraba ve soydaş topluluklarla ilgilendiğini ve uluslararası öğrencilere yönelik birtakım çalışmalar yaptığını söyledi. Akdoğan, Türkiye burslarının uluslararası bir marka haline geldiğini ve 182 ülkeye ulaştığını bildirdi.

        Yurt dışında yaşayan vatandaşların ayrımcılıkla, yabancı düşmanlığıyla, hak ihlalleri ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Akdoğan, "Birçok Avrupa ülkesinde evleri kundaklanabiliyor, camiler yakılabiliyor, İslamofobi, yabancı düşmanlığı... Bunlar son dönemde artıyor. Vatandaşlarımız bunlarla da uğraşmak zorunda kalabiliyor" dedi.

        Akdoğan, yurt dışındaki vatandaşların sorunlarının giderilmesi için YTB'nin kurulduğunun altını çizerek, seçimden önce yurt dışında yaşayan vatandaşlara dönük söylemlerin gereğinin birkaç ay içerisinde çok hızlı bir şekilde yapıldığını söyledi.

        Türkiye'nin bir dönem içe kapandığını, dışarıdaki değerlerini unuttuğunu belirten Akdoğan, "Osmanlı, Açe'ye yardım göndermiş. Myanmar'da bizim şehitliğimiz var. Geçen Sırbistan'a gittik. 30 bin insanımız şehit olmuş. Şimdi biz nasıl buraya sırtımızı dönebiliriz, 30 bin insanımız yatıyor. Elbette onlara kucağımızı açacağız, oralarla gönül bağımızı devam ettireceğiz. Dünyada bizimle hiç ilişkisi olmayan yerlere de elimizi uzatıyoruz. Deprem oluyor, ilk Türk STK'ları oraya elini uzatıyor veya AFAD gidiyor. İlla Müslüman, Türk, bizimle tarihi bağı olsun değil, dünyanın neresinde bir mazlum varsa onlara da elimizi uzatmaya çalışıyoruz. Bunda garipsenecek bir şey yok. İnsan olmanın gereği budur" şeklinde konuştu. Akdoğan, 2015 yılı itibariyle 155 ülkeden 15 bini aşkın öğrenciye burs verdiklerini açıkladı. Türkiye'nin insani yardımda dünyada ilk sıralarda yer aldığını hatırlatan Akdoğan, sivil toplum örgütleriyle gerçekleştirdikleri dayanışmanın önemine değindi.

        Başbakan Yardımcısı Akdoğan, STK'ların temsilcilerinden 900 kişiye "Kapasite Geliştirme Eğitimleri" adı altında idari destek verildiğini, 70'in üzerinde ülkede 800'e yakın proje desteklenerek başvuru sahiplerine 70 milyon lira üzerinde mali destek sağlandığını açıkladı. Bu desteklerin artarak devam edeceğini belirten Akdoğan, bu yıl bir önceki yıla göre program çeşitliliği arttırılarak 19 farklı mali destek programının ilan edildiğini söyledi.

        "EN ÇOK TÜRKİYE KAYIP VERDİ, BUNUNLA MÜCADELE EDİYOR"

        Büyük bir çalkantının yaşandığını, Suriye’nin bir bataklığa dönüştüğünü ifade eden Akdoğan, "dirayetsiz yönetimlerin yanlış politikalarıyla kangren olmuş bir sorun yaşandığını" söyledi.

        Akdoğan, bu sorunun en büyük mağdurlarından birinin Türkiye olduğunu ifade ederek, " Suriye terör örgütlerinin antrenman alanı haline geldiği için Türkiye güvenlik açısından birtakım risklerle karşı karşıya. İsmi sayılan terör örgütleri DEAŞ başta olmak üzere Türkiye'nin canını yaktı. En çok Türkiye kayıp verdi, bununla mücadele ediyor" dedi.

        Rusya'nın bölgeye müdahil olmasıyla sorunun içinden çıkılmaz hale geldiğine işaret eden Akdoğan, Esed'in yüz binlerce insanı katlettiğini, Rusya'nın da bu zulme ortak olduğunu bildirdi.

        Akdoğan, "Adeta birbirleriyle yarışıyorlar, kan onların da üzerine sıçramış durumda. Bombardımanlar devam ediyor. Kimlerin, hangi insanların üzerine bombalar düşüyor. Teröristlerin mi? Yüzde 5'i bile onların üzerine düşmüyor. Orada ölen insanlar siviller, masumlar. Hastaneler, okullar vuruluyor" diye konuştu.

        "Bombalar yağarken, katliamlar sürerken, insanlar ölürken bir taraftan da bir tiyatro sergilendiğini" anlatan Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Cenevre'de güya müzakereler yapılacak. Peki katliamlar sürerken nasıl masa kurulacak, silahlar susmadan nasıl müzakere yapılacak? Bunların hepsi bir kandırmaca şeklinde ortaya çıkıyor. Bombardıman yapanlara 'bombardımanı durdurun' diyemeyenler, 'göç dalgasını durdurun' diyorlar. Peki onlar durmadan sonuç ortadan kalkar mı? Göç dalgası durur mu? Sizin bir gücünüz varsa, sözünüzün bir ciddiyeti varsa o zulmü yapanlara 'dur' deyin. Yoksa Türkiye'ye dönüp 'aman bu göçmenleri geçirmeyin' demenin tutarlı bir tarafı var mı? Bir taraftan diyorlar ki 'sınırlarınızı açın herkesi alın' , öbür taraftan da diyorlar ki 'sınırları kapatın kimseyi geçirmeyin.' Sınırları açıp herkesi alacağız, sınırları kapatıp kimseyi geçirmeyeceğiz. Türkiye enayi mi? Dünyanın akıllısı sizsiniz, Türkiye de bütün ne kadar yük varsa çekecek. On kişi alınca bağırmaya başladılar. Türkiye'ye akıl veriyorlar. Daha üç kuruş para vermeden dilleri çözüldü konuşuyorlar. 'Aman bunları alın bu insanlığın gereğidir vicdanlı olmanın gereğidir.' Peki vicdan sadece bizde mi var? Vicdanlı ve insan olmak sadece bizim üzerimize mi yükümlülük? Sizin böyle bir sorumluluğunuz yok mu? Siz niye almıyorsunuz, ne yapıyorsunuz?"

        "İNSANİ KRİZLERİN ÇÖZÜMÜNDE SAMİMİ GAYRET GEREKİYOR"

        Türkiye'de 2,6 milyon Suriyeli, 172 bin de Iraklı bulunduğunu dile getiren Akdoğan, sığınmacılar için Türkiye'nin 9-10 milyar dolar harcadığını ancak gelen dış yardımın 455 milyon dolar olduğunu anımsattı.

        Akdoğan, para vererek insanlık yapılmadığını belirterek, "Siz o mazlum çocuğun yetimin başını okşarsanız, elini tutarsanız, yanağından öperseniz insanlık yapmış olursunuz. 'Ben para vereyim birileri yapsın, benim üzerime sıçramasın, dokunmasın.' Ne olacak insanlık mı yapmış olacaksınız? İnsani krizlerin çözümünde hep birlikte samimi gayret ortaya koymak gerekiyor. Türkiye bunu yapıyor, yapmaya da devam edecek" ifadesini kullandı.

        Milyonlarca insana kucak açan Türkiye'ye eleştiriler geldiğine değinen Akdoğan, birilerinin Suriye'nin demografik yapısıyla oynamak istediğine dikkati çekti. İnsanların Suriye'den sürgün edildiğini, öldürüldüğünü, ülkeden kaçmak durumunda bırakıldığını anlatan Akdoğan, göç dalgasına karşı politik oyunlara alet olmadan mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.Sınır ötesindeki kamplarda kalanların her türlü ihtiyaçlarının karşılandığının da altını çizen Akdoğan, sığınmacıların hayati tehlikesi ve güvenlik riskinin bulunması durumda, Türkiye'nin kapısının açık olduğunu söyledi. Küresel dayanışma ve yardımlaşmanın gerekliliğine işaret eden Akdoğan, Türkiye'nin mağdur ve mazlumlara duyarsız kalmadığını anlattı.

        "BÜTÜN ÇALIŞMALARIMIZ İNSANA ODAKLI"

        Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül ise her gün revize ederek sürdürdükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

        Proje başvurusu için dünyanın her tarafından kendilerine ulaşılabildiğini dile getiren Bülbül, "2011-2015 yıllarında 72 milyon lira destek vermiş durumdayız. 2011'de bir yılda aldığımız başvuru sayısı 90 iken bugün bir yılda aldığımız başvuru sayısı 942'dir. 2011'de 24 proje kabul edilmişken 2015'te kabul ettiğimiz proje 227'dir" dedi.

        Bazı rektör ve milletvekillerinin katıldığı programda, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının çalışmalarına ilişkin sunum yapıldı. 2016'da Uluslararası Öğrenciler Akademisi Programı kapsamında planlanan çalışmalar ve tasarlanan iki ortak programa dair bilgi verildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ