Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul'daki Dingo'nun Ahırları | Son dakika haberleri

        Dilimize dolanan Dingo’nun ahırı deyimi nereden geliyor hiç merak ettiniz mi? Bu deyimin geçmişi 1800’lerde Taksim’de atlı tramvaylara duraklık eden Dingo adlı bir Rum’un ahırına dayanıyor. İstanbul belgeseleriyle tanınan Levent Akın, Taksim’de büyüklüğüyle ün salan Dingo’nun Ahırı’nın en büyüğünün aslında Şişli’de olduğunu söylüyor.

        Şişli’de atlı tramvaylar sefere hazırlanıyor (1890)

        “Dingo’nun ahırı gibi giren çıkan belli değil” cümlesini hayatımızın çeşitli zamanlarında kullanmışızdır. Peki bu deyim nereden geliyor hiç düşündünüz mü? Bilmeyenler için İstanbul belgeselleriyle tanınan TRT Belgeselcisi Levent Akın anlattı:“İstanbul’da 1871’den itibaren hizmete giren ilk atlı tramvaylar şehrin yokuş bölgelerinde tek, eğimli olmayan yollarında ise çift katlı olarak hizmet veriyordu. Tramvaylara çift at koşulur, ağır vagonlar yokuş başına geldiğinde civarda bekletilen bir çift at daha bağlanır, meyilli hat böylece aşılırdı. Tramvaylara koşulan atların bulunduğu ahır, şu an Taksim’de elektrikli tramvayların tamir edildiği bölge Fransız Kültür Merkezi’nin hemen yanı.

        Ahır kahyası Dingo isimli Rum bir ihtiyardı. Sık sık başında bulunduğu ahırı meyhaneye giderken boş bırakan Dingo, ahırda olmayınca yorulan atları dinlendirmek için vagonlara at tedarik eden seyisler ahıra diledikleri gibi girip çıkar, yedeğe alınmış yorgun atlara yem verir ve yokuş tırmanacak atları vagonlara bağlamak için alırmış. Bu durum o günden bu güne İstanbullular arasında gireni çıkanı belli olmayan yer anlamında “Dingo’nun ahırı” deyimiyle kullanılmış...

        Beyoğlu Belediyesi önünde yazlık tramvaylar (1910)

        1871’de tamamlanan Azapkapı- Beşiktaş hattı seferlere de akabinde başlamıştı. Hat boyunca Karaköy, Kabataş ve Beşiktaş’ta olmak üzere üç durak ve bekleme salonu inşa edilmişti. Tramvayların durakların dışında durması da yasaktı. Bu hat ilk atlı tramvay hattıydı. Hattın o dönemki ücreti ise Azapkapı ve Beşiktaş’tan Kabataş’a 40 para, hattın tamamı ise 80 paraydı. Bu atlı tramvayların vagonları Viyana’dan atlar ise vagonları taşıyabilecek güçteki katana adlı Macar atlarından seçilmişti. Atların bulunduğu en büyük ahır aslında Taksim değil. Şişli’deki AVM’nin olduğu bölge büyük bir atlı tramvay deposuydu.

        O ATLAR 5 AYDA 721 BİN YOLCU TAŞIDI

        DİNGO’NUN AHIRI ARTIK KAFE

        Kent ulaşımında büyük bir kolaylık sağlayan atlı tramvayların tarihi günümüze bir deyimle ulaşsa da bu tarihi sadece bir deyim değil aynı zamanda bir kafe de yaşatıyor.

        İstiklal Caddesi’nde Fransız Kültür Merkezi’nin hemen yan sokağında varlık gösteren şimdilerde tramvay tamirhanesi olan “Dingo’nun ahırı” tamirhanenin yanında bir kafe olarak günümüze ulaştı. Kafenin sahibi Ali Haydarbatur bölgenin tarihinden esinlenerek işlettiği kafenin adını da “Dingo’nun Ahırı” koymuş.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ