TBMM Başkanı Kahraman'ın laiklik sözleri tartışılıyor
TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni anayasada laiklik konusu üzerine sözleri Ankara'da tartışma konusu oldu
HABERTURK.COM
TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Yeni anayasada laiklik maddesi olmamalı" sözleri tartışma yarattı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, tartışma yaratan laiklik çıkışıyla ilgili olarak, "Şahsi düşüncelerimi ifade ettim. Laikliğin yeniden tanımlaması gerektiğine vurgu yaptım. Laiklik her türlü din ve inanç özgürlüğünü güvence altına alır. "Anayasa'nın dindar olması" beyanındaki kastım; Hiç bir ayrım yapmaksızın, din ve vicdan özgürlüğünün Anayasa'mızın lafzı ve ruhu ile güvence altına alınmasını sağlamayı temmeni etmektir. Konuşmamın farklı değerlendirilmesi masum bir tavır değildir. Laikliğin tarifi ve tatbikatı yeni anayasada olmalıdır" dedi.
Meclis Başkanı Kahraman'ın laiklik konusu hakkında yaptığı açıklamalara hükümet ve muhalefet partileri tarafından karşılıklar gelmeye devam ediyor.
MUHALEFETTEN TEPKİ
Kahraman'ın sözlerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Twitter'dan "Laiklik her şeyden önce bir toplumsal barış ilkesidir" dedi. Grup Toplantısı'nda da eleştirilerine devam eden CHP lideri, "Sayın Başkan'a demek istiyorum, ya bu ilkelere inan ya o koltuğu terk et" ifadelerini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın sözlerine, "Meclis Başkanı derhal istifa etmelidir. Böyle bir Meclis Başkanını Türkiye'yi taşıyamaz" diyerek tepki gösterdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de partisinin grup toplantısı ardından gazetecilerin sorusunu, "Doğru bir düşünce olmamıştır. Sayın Meclis Başkanı bu hatasından dönmelidir" diye cevapladı.
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Meclis Başkanı Kahraman'ın sözlerini eleştirerek, "Meclis Başkanı itiraf etti; takke düştü kel göründü. Din vurgusu yaparak hakimiyet ve hegemonya kurmak peşindeler. Çok dindar oldukları için mi çok dindar bir anayasa istiyorlar? Meclis Başkanı 'dindar devletiz, din eksenli anayasa yapılmalıdır' diyor. Bu fütursuzluktur tam anlamıyla. İnsanların halkımızın dini yaşama duygusunu, düşüncesini istismar edilmesidir bu" diye konuştu.
İKTİDAR KANADI KARŞILIK VERDİ
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Habertürk TV'de Balçiçek İlter'e açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, "Bu önemli bir tartışmanın gündeme gelmesini sağlamıştır. AK Parti olarak böyle bir konunun metinde yer alamaması tartışılmış değildir" ifadelerini kullandı.
Anayasaların başlangıç metinleri olsun mu olmasın mı, devlet düzeninini tanımlasın mı tanımlamasın mı tartışma olan bir konudur. Bu zaten teorik olarak tartışmalardan birisidir. AK Parit tarafından hazırlanmakta olan bu konu gündemimize gelmiş, tartışılmış değildir. Türkiye'deki laiklik olan mesele ise yıllardır, laikliğin çok yanlış bir şekilde uygulanmasıdır.
Kurtulmuş şunları söyledi:
"Fiilen böyle bir durum uygulanmakla birlikte, belki din ve inanç özgürlükleri daha sıkı bir şekilde anayasa teminat altına alınması bu da düşünülebilir.
Sayın Meclis Başkanımız da çok haklı olarak laikçi uygulamaların etkisiyle bunları söylüyor. Burada aslolan anayasanın toplumun ruhuna uygun bir şekilde dizayn edilmesidir. Bu önemli bir tartışmanın gündeme gelmesini sağlamıştır. AK Parti olarak böyle bir konunun metinde yer alamaması tartışılmış değildir."
Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop da Kahraman'ın açıklamalarına karşılık, "Laikliğin anayasadan çıkarılmasını tartışmadık bile" dedi. Şentop, AK Parti'nin teklifinde laikliğin olduğunu söyledi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklikle ilgili açıklamaları konusunda, "Biz AK Parti olarak yeni hazırlamakta olduğumuz anayasamızda da cumhuriyetin temel niteliklerinden olan demokratik olma vasfı, laiklik vasfı, sosyal hukuk devleti olma vasfını özenle muhafaza edeceğiz." dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise, "Anayasa taslağı hazırlanırken hiç böyle bir gündemimiz yok. Dolayısıyla Ak Parti gurubunun gündeminde Laiklik ile ilgili sayın Gök'ün ifade ettiği çerçevede herhangi bir tartışma söz konusu değildir" dedi.
HUKUKÇULAR DA KONUŞTU
Hukukçular, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, yeni anayasada laiklik tarifinin yer almamasına ilişkin sözlerini değerlendirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Eren, bunun gerçekleşebileceğini düşünmediğini belirterek, Türkiye'de laiklik ilkesinin geniş kesimler tarafından benimsendiğini söyledi.
Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Yenisey de "Tartışılması bile gereksiz. Mevcut olan sistemin değişmemesi lazım. Demokratik, laik, hukuk devleti Türkiye Cumhuriyetinin temelidir." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu, "Meclis Başkanı'nı yeminine sadık kalmaya, oturduğu makamın ağırlığını kavramaya davet ediyoruz" dedi.