Grup başkanvekilleri 'dokunulmazlık' öncesi HABERTÜRK TV'ye konuştu
AK Parti, CHP, MHP ve HDP grup başkanvekilleri HABERTÜRK TV'ye komisyondaki dokunulmazlık görüşmelerindeki son durumu anlattı
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlık görüşmeleri için, "Fezlekeleri teşvik etmesini istemeyiz. Toplam fezleke sayısı 619'a ulaştı. Burada bir sınır çizmemiz lazım" dedi. Bostancı vize muafiyeti için yürütülen çalışmaların bugün tamamlanabileceğini söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, "HDP'nin talebi oldu. Sayın Şentop'un tecrübesizliğine vermek lazım. Sayın Şentop'un yönetim basiretsizliği olmasını söylemek lazım. Telep varsa salon değiştirilebilir. HDP'liler bu taleplerinde ısrarcı ise bu taleplerini karşılamak lazım" ifadelerini kullandı.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Hendek siyasetini Meclis'e getirmek yakışacak şeyler değil. Bu konuda millet iradesini baskıyla yönelendirmek kabul edilecek şeyler değil. MHP olarak baştan itibaren tavrımız net. Anayasa değişikliği olmadan bile dokunulmazlıkların kaldırılarak toplumsal talebin karşılanacağı araçlar elimizde var" dedi.
HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, "Darbeye devam edecek olurlarsa biz ne yapmamız gerekiyorsa onu yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
KOMİSYON TOPLANDI
TBMM Anayasa Komisyonu, hakkında dosya olan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere toplandı.
AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplanan komisyon, geçen hafta görüşülmeye başlanan ve kavga nedeniyle ertelenen teklifi ele alıyor.
Toplantının yapıldığı, yeni halkla ilişkiler binasındaki komisyon salonunda yeni bir düzen sağlandı. Milletvekillerinin ayakta kalmaması için basına sınırlı yer ayrıldı.
Meclis'te görev yapan sivil polisler komisyon toplantısının yapıldığı salonun önünde koridor oluştururken, milletvekilleri de bu koridordan içeriye alındı.
Toplantı salonuna önce AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ve çok sayıda AK Parti milletvekili girdi. Salona Adalet Bakanlığı görevlileri ve komisyon uzmanları da alındı.
HDP milletvekillerinin toplu olarak katıldığı toplantıya sadece komisyon üyesi milletvekillerinin danışmanları alınıyor. İçeriye Meclis TV'nin kameramanı alındı. Salonda çok sayıda milletvekili ve gazeteci ayakta kaldı.
Öte yandan Şentop, toplantı öncesinde, AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin komisyon sözcüsü üyeleriyle bir toplantı yaptı. Toplantıya, daha sonra Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katıldı.
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Toplantıda, komisyon görüşmelerinin Meclis TV tarafından kapalı devre yayınlanması, toplantının daha geniş bir salonda yapılması ve teklifin alt komisyona gönderilmesini önerdik. Önerimiz AKP ve MHP tarafından kabul görmedi. CHP'de alt komisyon istedi." diye konuştu.
Açılışta konuşan Komisyon Başkanı Şentop, bir önceki toplantının istenmeyen sebeplerden dolayı ertelendiğini belirterek, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar'ın anayasaya aykırılıkla ilgili verdiği önergenin görüşüleceğini hatırlattı.
Şentop daha sonra söz talebinde bulunan milletvekillerine söz verdi.
İlk sözü HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş aldı. Beştaş, salonun tıkış tıkış olduğunu ve nefes almakta zorlandıklarını belirterek, "Bu toplantının diğer toplantılardan çok önemli farkı olduğunu, milletvekillerinin yoğun şekilde bulunma isteğinde bulunacağını söyledik. Çok zor koşullarda çalışıyoruz. Şu anda içerde sadece yazılı basın var. Bunu tekrar değerlendirmemiz gerekiyor. Yer konusunu, Meclis Başkanlığı ile daha rahat bir çalışma yapabileceğimiz yeri konuşalım." dedi.
HABERTÜRK TV'YE KONUŞTULAR
Naci Bostancı, Engin Altay, Oktay Vural ve Ayhan Bilgen HABERTÜRK TV'nin sorularını yanıtladı.
NACİ BOSTANCI: SINIR ÇİZMEMİZ LAZIM
Bostancı, geçtiğimiz hafta komisyonda çıkan kavgaya ilişkin olarak, "Perşembe günü başlangıçta tansiyon o kadar yüksek değildi. Karşılıklı konuşmalar çerçevesinde insanlar görüşlerini ortaya koydu. Birkaç saat komisyon çalışmalarını sürdürdü. Üyeler görüşlerini açıkladı. Sonra ara verilmesinden sonra gerginlik o zaman ortaya çıktı. Biraz hususi bir tavır olarak görüyorum. İstenilen neticeyi edilemeyeceğini düşünen siyasi akımlar ortaya çıkabilir. Ben bunun ortaya çıktığını düşünüyorum" dedi.
"Bugün teklif komisyona iletilecek" diyen Naci Bostancı, "Herkesin katkı vermesi gerekir. Genel atmosfere ilişkin gerilim yaratmak doğru bir tavır değil. Bunun yanında olmayız, kurallar ne diyorsa gereken tavrı alırız. Gerilim üzerinden siyasi netice hedeflemek doğru değil. Bu geçici anayasaya ilişkin teklif iki maddeden ibaret. Birkaç saat içinde, bugün bitmesi gerekir. Bugün biter diye ümit ediyoruz. Genel kurula gelmesi için takvim yapmamız gerekiyor, bir tarih yok henüz. Anayasa değişikliği olduğu milletvekillerinin programlarını gözden geçirerek, bir tarih belirlemek gerekir" diye konuştu.
Meclis'e gönderilen fezlekelere bir sınırlandırma getirilebileceğini dile getiren Bostancı şunları söyledi:
"AK Parti'nin teklifini değiştirmesi için bir neden yok. Fezlekeleri teşvik etmesini istemeyiz. Toplam fezleke sayısı 619'a ulaştı. Burada bir sınır çizmemiz lazım. Tarih belirlenmesi olabilir. Her türlü teklif orada müzakere edilir. Bakanlar hakkında bir fezleke yok. Dört bakan çerçevesinde bir girişim yapılmak isteniyorsa, bunu hukuka uygun bulmam."
VİZE MUAFİYETİ AÇIKLAMASI: BUGÜN TAMAMLARIZ
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı Genel Kurul'daki vize muafiyeti çalışmaları hakkında ise, "Toplam görüşmemiz gereken 9 madde kaldı. Vize muafiyetine ilişkin unsurlar bunlar. Bugün bunları tamamladığımızda yükümlülüğümüzü yerine getirmiş oluruz ifadelerini kullandı.
ENGİN ALTAY: TALEPLERİ KARŞILAMAK LAZIM
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, "HDP'nin talebi oldu. Sayın Şentop'un tecrübesizliğine vermek lazım. Sayın Şentop'un yönetim basiretsizliği olmasını söylemek lazım. Telep varsa salon değiştirilebilir. HDP'liler bu taleplerinde ısrarcı ise bu taleplerini karşılamak lazım" ifadelerini kullandı.
Altay şunları söyledi:
"Komisyon üyelerimizle sınırlı bir katılım yaptık. Yaşananlar TBMM'ye yakışmadı. Bu tür olaylar geçmişte de rastladığımız şeyler. İktidarın, demokratik hakların kullanılmasına tahammülsüzlüğü var. Olaylar niye yaşandı? Tıpkı 4+4+4'te olduğu gibi önemli kanunlarda komisyon yetersiz kalır. HDP'nin talebi oldu. Sayın Şentop'un tecrübesizliğine vermek lazım. Sayın Şentop'un yönetim basiretsizliği olmasını söylemek lazım. Telep varsa salon değiştirilebilir. HDP'liler bu taleplerinde ısrarcı ise bu taleplerini karşılamak lazım. TBMM her türlü toplantıyı yapacak kapasiteye sahip. Danışmanların katılmadığı bir komisyon toplantısı olmaz. O zaman Şentop'un danışmanı da çıksın.
2002'den beri ilkesel bir tutumumuz var. Bir inatlaşma ile başlayan süreç Kimse dokunulmaz olmasın. Başından beri herkese dokunulsun diyoruz. Devleti soyduğu iddia edilen insanlar da hesap versin. Bu teklif aslında ahlaksız bir teklif. Yani etik olmayan bir teklif. Ama kamu vicdanını da sızlatan bir durum var. Örneğin terör ile ilintilendirilmiş milletvekilleri var. Çeşitli suçlarla ilintilendirilmiş vekiller var. Bu geçici madde. Biz zaten dokunulmazlık olmasın derken buna hayır diyemeyiz. Elbette yetersiz. Aynı zaman diliminde işlendiği iddia edilen suçtan birinin kalkacak diğeri kalkmayacak. Böyle şey mi olur?
Yeni bir önerge veremeyiz. Absürd teklifle ilgili daha adil hale gelecek önergeleri, uyarıları olacak. Bu teklifin aslında anayasanın 83. maddesinde bir düzenleme yapmak olduğunun altını çizeceğiz. Böyle garip ucube bir teklifle gündeme gelmelerinin ardında art niyet arıyoruz. Herkese dokunulsun. Ama devleti böldüğü iddia edilene dokunuluyorsa devleti soyduğu iddia edilene de dokunulsun."
OKTAY VURAL: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN BİLE
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Hendek siyasetini Meclis'e getirmek yakışacak şeyler değil. Bu konuda millet iradesini baskıyla yönelendirmek kabul edilecek şeyler değil. MHP olarak baştan itibaren tavrımız net. Anayasa değişikliği olmadan bile dokunulmazlıkların kaldırılarak toplumsal talebin karşılanacağı araçlar elimizde var" dedi.
Vural, "Vekillerimiz önerilerini açıklayacak. Evet diyen taraftayız. Böyle olmasına rağmen MHP olarak önergemiz olacak. Bugün bu konuda bir irade çıkmasını bekliyoruz. Oyunlara gerek yok. Bombalı saldırılara taburlarımıza kadar geliyor. İlçelerimiz işgal. Oradaki mücadele eden askerimizin, polisimizin arkasında olduğunu ifade etmenin zamanı gelmedi mi? Yapılması gereken yargının çalışmasını temin etmektir. Hendek siyasetini Meclis'e getirmek, terör örgütünü övemek kabul edilebilir değil. Anayasa maddeleri ortada. Teröre destek veren vekiller... Bizim anayasanın korumadığı unsurları dokunulmazlık ile korumanın anlamı yok" diye konuştu.
Vural sözlerini şöyle tamamladı:
"MHP olarak siyaseten evet diyeceğimizi açıkladık. Önergemiz atılması gereken başka adımlarla ilgili olacak. Biz evet denilmesi gerektiği için evet diyeceğiz. Komisyonun çalışma düzenidir. Bir madde bununla ilgili görüşmeler yapılır. Bugün biter, yarın biter. Bir iki günlük meseledir. Bizim arzumuz dokunulmazlıkların tamamı ile ilgili düzenleme yapılmasıdır."
AYHAN BİLGEN: NE YAPMAMIZ GEREKİYORSA ONU YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ
HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, "Ne yapmamız gerekiyorsa onu yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Bilgen, "Bu darbe süreci devam edecek olursa darbeye karşı nasıl tavır takınılırsa ona göre tavrımızı alacağız. Kürsü dokunulmazlığının dahi olmadığını ispatlarcasına bazı arkadaşlarımızı darp ettiler. Çok açık bir şekilde tavrımızı ifade ediyoruz. Darbeye devam edecek olurlarsa biz ne yapmamız gerekiyorsa onu yapmaya devam edeceğiz. Vekillerin ayakta toplantı izlemesi ve danışmanların dışarı çıkarılması gibi bir durum olmaz. Daha önce ana muhalefet partisine 4+4+4'te yaptıklarını bize yapmak isterlerse o zaman ne yazık ki istenmeyen görüntüler çıkacaktır. Bir partinin grup başkanvekili kimin ne kadar süre konuşacağını biliyor mu ki 'Bugün bitireceğim' diyor" dedi.