İstanbul denizine 'Mavi Kart' uygulaması
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, denizlerin korunması ve temiz kalabilmesi amacıyla hayata geçirilen "Mavi Kart" sistemini tanıttı
GAZETE HABERTÜRK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, motorlu deniz taşıtı atıklarının denizleri kirletmesini önlemek için geliştirilen ‘Mavi Kart’ sistemini tanıttı.Deniz kirliliği ile mücadelede dijital takip imkânı veren sistemle megakentte yabancı ve yerli tekne ile küçük deniz araçlarının atıklarının toplanması ve illegal deşarjların engellenmesi sağlanacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın denizlerin korunması ve temiz kalabilmesi amacıyla hayata geçirilen “Mavi Kart” sisteminin tanıtım töreni Ataköy Marina’da yapıldı.
Törene Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı. Programda konuşan Bakan Sarı, denizlerde yaşanan kirlilik nedeniyle tüm dünya ülkelerinin denizlerini korumaya yönelik bir strateji izlediğini ifade ederek, denizlerdeki kirliliğin küresel bir boyuta ulaştığını söyledi.
TEKNE ATIKLARI
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de önemli gündem maddelerinden birinin deniz kirliliğiyle mücadele olduğuna dikkat çeken Sarı, “İstanbul’da 8 yat limanında bulunan atık kabul tesislerinin devreye alınmasıyla ülkemizdeki tüm yat limanlarında Mavi Kart sistemine geçmiş olacağız.
Bunu başaran ilk ülke olmanın gururunu sizlerle beraber yaşıyoruz” dedi. Türkiye’nin yatçılık ve yat turizmine ev sahipliği yaptığını belirten Sarı, “Teknelerin atıklarının deniz ortamına bırakılmaması, toplanması büyük önem arz ediyor. Bu teknelerin ticari gemilerden farklı olduğunu, tatil amaçlı kullanıldığını, atıklarının rahatsız edilmeden alınması gerektiğini unutmamalıyız.
Mavi Kart sisteminde, tekneler atıklarını, marinalarda teknik desteğe ihtiyaç duymadan boşaltabiliyor ve kartlarına ne kadar atık verdiklerini işletebiliyorlar” diye konuştu.
‘MARMARA DENİZİ BÜYÜK BİR TEHDİT ALTINDA’
Mavi Kart uygulamasının, deniz kirliliği ile mücadelede büyük ivme kazandırdığını vurgulayan Bakan Sarı şöyle devam etti: “Özellikle, uluslararası bir geçiş güzergahı olan boğazlarımız ve Marmara denizimiz büyük bir tehdit altındadır.
İstanbul Boğazı’ndan her 10 dakikada bir gemi, her 53 dakikada bir petrol veya tehlikeli kimyasal taşıyan tanker geçmektedir. Boğazlar yoluyla günde 400 bin ton tehlikeli yük taşınmaktadır. Acil Müdahale Kanunu çerçevesinde yönetmeliğimizi yayınladık. Ulusal ve bölgesel acil müdahale planlarını tamamladık.”
‘HALKIN DA HASSASİYET GÖSTERMESİ LAZIM’
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, “Yılda 5 bin 200 metreküp atık topluyoruz denizlerden ve pislik çıkartmaktayız. Hassasiyeti sadece bizim, yöneticiler ve STK’ların değil halkın da göstermesi lazım” dedi.
KİRLİLİĞEDİJİTAL TAKİP
Mavi Kart sistemiyle yabancı ve yerli tekne ve küçük deniz araçlarının atıklarının toplanması ve illegal deşarjların engellenmesi sağlanacak. Uygulamayla yatlar, günübirlik gezi tekneleri, tur tekneleri gibi küçük deniz araçlarının atıklarının takibi ve denetiminin sağlanması için online bir sistem oluşturuldu.
Tekneler atık alım noktalarında Mavi Kart isimli dijital kart aracılığıyla atıklarını verecek. Verilen atıklar; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca oluşturulan internet tabanlı bir yazılımla kayıt altına alınacak. Sefer bilgileri, atık verme zamanı ve miktarı sisteme işlenecek.
‘İSTANBUL ÇEVREDOSTU ŞEHİRLER ÖDÜLÜ’
Çevreve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, çalışmalar sonucunda temiz denizlerin göstergesi olan mavi bayraklı plaj sayısının 436’ya ulaştığını belirterek şunları söyledi: “Ülkemiz dünyada ikinci sıraya yükseldi. Bu başarıda payı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Akdeniz’in korunması için Barcelona, Karadeniz için Bükreş Bölgesel Sözleşmelerine tarafız. Şubat ayında Atina’daydık, 19. Akdeniz’in Deniz Çevresi ve Kıyı Alanlarının Korunması Sözleşmesi taraflar toplantısına katıldık. Toplantıda ülkemiz ve İstanbulumuz için önemli bir karar alındı. Bundan böyle Akdeniz’e kıyısı olan şehirler arasında en çevreci olan şehre ‘İstanbul Çevre Dostu Şehirler Ödülü’ verilecek. Bu ödül İstanbul’un adını taşıyan ilk uluslararası çevre ödülü olacak. İki yılda bir verilmesi öngörülen bu anlamlı ödül ilk olarak 2018 yılında verilecek.”