Ihlamurun sağlığa faydaları! Ihlamur neye iyi gelir, faydaları ve zararları neler?
Soğuk kış gecelerinde, hele de hava biraz yağmurlu ve soğuksa aklımız hemen bir ıhlamur demlemeye gider. Yüzyıllardır dünyanın pek çok bölgesinde ezberlenmiş gibi her evin mutfağında kendine bir yer açmış olan ıhlamur, halk arasında bir soğuk algınlığı savaşçısı olarak da bilinir. Metabolizmayı güçlendirmek için bitkisel ürünlere ya da bitki çaylarına meyletmek günümüzde artık alışılmış bir seçenek olsa da ıhlamur tüm bunlardan daha köklü bir geçmişe ve kullanım alanına sahip. Ilıman bölgelerde yaşayabilen geniş yapraklı ağaçlarda yetişen ıhlamur bitkisi her sene bahar aylarında çiçeklenmeye başlar ve yaz mevsiminde de çiçekleri henüz tazeyken toplanıp kurutulmaya bırakılır. Ihlamur bitkisinden hazırlanan çayları taze çiçeklerden de demleyebilirsiniz ancak bitkinin kış mevsimine kadar dayanması için serilerek kurutulması gerekir. Hayatımızda farkında olmadığımız ama aslında sıklıkla kullandığımız ıhlamurun sağlığımız için ne kadar faydalı olduğunu biliyor muydunuz?
Belki de toplum arasında en sevilen bitki çaylarının başında gelen ıhlamur bitkisi ülkemizde çoğunlukla Karadeniz, Ege, Marmara Bölgesi ve Antalya çevresinde yetişse de her bölgede ya da her aktarda ıhlamur bulmak mümkün. Mis gibi kokusuyla özellikle kırsal alanlarda yetiştiği bölgeyi benzersiz bir havayla dolduran ıhlamurun nelere iyi geldiğine inanamayacaksınız. Gelin Ihlamurun Faydaları ve Zararları konusunu birlikte inceleyelim...
Ihlamur Neye İyi Gelir?
Elbette bu soruya karşılık çoğumuzun aklına hemen 'soğuk algınlığına' cevabı gelecektir ancak Ihlamurun Faydaları bununla sınırlı değil. Ihlamurun Faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da sıklıkla anlatılmaktadır çünkü aslında bir yandan da doğal bir sakinleştirici görevi görmektedir.
İşte maddelerle Ihlamurun Yararları:
Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır?
Ihlamur çayını hazırlamak oldukça kolaydır çünkü bir miktar ıhlamurun üzerine dökeceğiniz kaynar su ile ıhlamur demleyebilirsiniz. 10-15 dakika beklendiğinde ıhlamur çayı hazırlanmış olur.
Ihlamurun Zararları Nedir?
Faydalarını madde madde sıraladığımız ıhlamurun zararlarından da bahsetmemiz gerekir. Ihlamurun bilinen çok belirgin zararları bulunmasa da Ihlamur Tansiyona Etkisinden bahsetmemiz gerekir.
Düşük tansiyon problemi yaşayan hastaların bu tür bitki çaylarını mümkün olduğunca az tüketmesi önerilir çünkü çok nadir olsa da bazen ıhlamurun bu bünyelerde alerjik reaksiyonlar meydana getirmesi mümkün olabilir. Eğer doğru ölçüde ve doğru sıklıkta içerseniz genel olarak bir zarardan bahsedilmez.