Kripto para piyasasında 3 ayda 1.2 milyar dolarlık vurgun yapıldı
Güvenlik firması CipherTrace'in yayımladığı rapora göre bu yılın ilk üç ayında kripto para piyasasında doğrudan hırsızlık ve çeşitli dolandırıcılık yöntemleriyle 1.2 milyar dolar çalındı. Bunun yanında son 1 yılda ABD'den vergi cenneti off-shore adalara Bitcoin yollanan işlem adedinde yüzde 46 artış yaşandı. Habertürk'ten Selim Karahan'ın haberi
Siber güvenlik firması CipherTrace '2019 Birinci Çeyrek Kripto Para Anti Para Aklama Raporu'nu yayımladı. Rapora göre bu yılın ilk üç ayında siber suçlular kripto para işlemi yapılan sitelerden 365 milyon dolar çaldı. Bu rakama doğrudan hırsızlık olmayan kripto para piyasasındaki dolandırıcılık vakaları eklendiğinde haksız yere el değiştiren paranın toplamı 1.2 milyar dolara ulaşıyor.
YÜZDE 46 YÜKSELDİ
Habertürk'ten Selim Karahan'ın haberine göre rapor bunun yanında adından da anlaşılacağı üzere kripto paraların para aklama ve vergi kaçırmadaki rolünü de alıyor. 164 milyon Bitcoin işlemini inceleyen CipherTrace'in analizine göre ABD'den vergi cenneti sayılan offshore ülkelere Bitcoin yollanan işlem sayısı son1 yılda yüzde 46 arttı. Söz konusu işlemlerin toplam parasal değeri ise bilinmiyor. Raporda bu veriyle ilgili yapılan değerlendirmede "Küresel servetin yüzde 11.5'ine denk gelen 8.7 trilyon doları offhoreda saklı durduğu için bu veri çok önemli" ifadeleri yer aldı. Parasını aklamak isteyeceklerin yakın zamanda çok daha fazla regülasyonla karşı karşıya kalacağı vurgulandı.
FİDYECİLER MONERO İSTEDİ
Bunun yanında geçen yıla kadar kripto para piyasasını ilgilendiren suçların tamamen sanal dünyayla sınırlı olduğuna dikkat çekilen raporda bu yıl ise kripto parayla işlenen suçların gerçek dünyaya sıçradığı belirtildi.Örneğin Norveç’te bir milyarderin eşinin kaçırıldığı, kaçıranların talep ettikleri fidyenin, gizliliğiyle öne çıkan bir kripto para birimi olan Monero ile ödenmesini talep etti.
KUZEY KORE'DEN BÜYÜK VURGUN
Raporda yılın ilk üç ayında yaşanmayan ancak yine de söz konusu dönemde kamuoyuyla paylaşılan hırsızlık haberlerine de yer verildi. Bunlardan en dikkat çekeni Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Koreli hackerlarla ilgili yaptığı açıklama oldu. Güvenlik konseyi Kuzey Koreli hackerların Ocak 2017-Eylül 2018 tarihleri arasında kripto para işlemleri yapılan sitelerden 571 milyon dolar çaldığı açıkladı. Raporda yaptırımlara maruz kalan ülkelerin kripto para sitelerine saldırarak gelir yaratmaya çalıştığı vurgulandı. Tabii bunlardan farklı olarak İran örneğinden de bahsedildi. ABD yaptırımları nedeniyle uluslararası bankacılık sistemine erişimi kısıtlanan İran ocak ayında devlet destekli bir kripto para çıkardı. Bunun yanında Rusya ve Ermenistan'la blockchain alanında işbirliği yapmak üzere üçlü bir anlaşma imzaladı.
MEKSİKA'DAN ÇİN'E UYUŞTURUCU ZİNCİRİ
CipherTrace'in raporunda yer verdiği bir başka ilginç hadise de Meksika'daki uyuşturucu çeteleriyle Çin'deki para aklama çetelerinin kripto para aracılığıyla bağlanması oldu. Raporda ABD Senatosu'ndagerçekleştirdiği inceleme sonucu Meksikalı uyuşturucu kartelleri, büyüklükleri ve güçleri sebebiyle Çin Yeraltı Bankacılık Sistemi adı da verilen bu para aklama şebekesi sayesinde kazandıkları parayı sisteme sokmayı başarıyor. Raporda tüm bunlar yaşanırken birçok ülkede kripto paraların yasadışı işler için kullanılmasını engelleyecek regülasyonlar üzerinde çalışıldığı belirtildi.