Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam MTV zammı hangi araçları kapsıyor? MTV zammı 2018 - İş-Yaşam Haberleri

        MTV zammıyla ilgili açıklamalarda bulunan Şimşek, önce MTV zammının yanlış anlaşıldığını belirterek, şunları söylemişti:

        "MTV konusunda yanlış bilinen bir şey var. MTV, tamamen 2018'in başından itibaren alınacak sıfır araçlardan alınacak. Şu an aracı olanlar, normal şartlardaki artışlarla vergisini ödeyecek. 2018 yılında satın alınacak ikinci araçlarda MTV zammı söz konusu değil. Mevcut 21 milyon araç yüzde 40 vergiden etkilenmeyecek."

        SÖZLERİNİ DÜZELTTİ

        Ancak Şimşek, bu sözlerin gündem olmasının ardından programın ikinci bölümünde bir düzeltme yaptı. Şimşek, kanunu yanlış hatırladığını belirterek "Giden kanun benim söylediğimden farklı, onu da düzelteyim. 2018'den itibaren alınan araçlarda bir de değerine göre artış olacak. Yüzde 40'lık artış mevcut araçları kapsıyor" dedi.

        REKLAM

        BAŞKA ÜLKE OLSA BELİNİ DOĞRULTAMAZDI

        Şimşek'in programdaki sözlerinden öne çıkanlar şöyle:

        Gelirinize göre belli bir gelir vergisi söz konusu. Yüzde 15 ile yüzde 35 arası olacak. Bu orta vadeli programı hep birlikte çalıştık. Oturutulup önümüzdeki dönemde Türkiye'nin ihtiyaçları nedir ne kadarını vergiyle karşılayacağız bunu oturduk konuştuk.

        Ekonomi geçen sene bir miktar hain darbe girişimi nedeniyle olumsuz etkilendi, küçük dozda da olsa Türkiye küçüldü ama birçok tedbirler geliştirdik. KGF bunlardan bir tanesi. 320 bin firmamız, orta ölçekli firmamız yararlandı. Faizsiz kredi imkanız sağladık esanflarımıza da. Başka bir ülke bu şoku yaşasaydı belini doğrultamayacaktı. Mesela Brezilya hala büyüyemiyor belini doğrultamıyor. Türkiye yüzde 5 büyüdü daha da büyüyecek. İhracatçımıza destek olduk, istihdam teşvikleri getirdik.

        REKLAM

        Bu sene istihdamda rekor kıracağız. Vergi artışı tabiki vatandaş sevmez ama şimdi dediğim gibi yüzde 40 ağır gibi görünebilir. Ya kurumlar vergisini artıracaksınız, artırdık. Ya gelir vergisini artıracaksınız, onu da artırdık. Gayrimenkul şirketlerindeki avantajları azalttık. Ekonomi hızla büyüyor. Ekonomi canlanınca, ekonomi yüzde 5.5 büyüyecek. Dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden, gelişmekte olan ülkeler arasında en iyisiyiz. Tabana yaygın bir şekilde, istihdam yaratan güçlü bir büyüme söz konusu. Geçen seneden bu yana seferberlik anlayışımızla her kesime destek verdik.

        Ekonomiyi desteklemek için tedbirler aldık. Savunmadaki harcamalar öngördüğümüzün çok ötesinde. Belediyelerdeki kesintiler ve bunun gibi nedenlerin etkisiyle bütçe açığı kadar borçlanabiliyoruz. Toplamda maksimum yüzde 10 ilave borçlanma yetkisi oluyor bu doğru ama olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Biz OVP'de bütün bu hususları dikkate aldık.

        Büyük firmaların vergi borçlarını sıfırlamadık. Yok öyle bir şey. Bu bahsettikleri konu uzlaşma meselesi. 1960'lardabn beri yapılan bir şey. Zaman zaman vergi müfettişleri de yanlış rapor yazabiliyor. Daha sonra uzlaşmaya gidilebiliyor. Hiçbir şekilde siyasi müdahale söz konusu değil.

        100 MİLYAR DOLARLIK ALTIN VAR

        Tahminlere göre ziynet eşyaları hariç 2 bin 200 tonu bulan, yaklaşık 100 milyar dolar değerinde atıl altın kaynağı var. 1980'li yıllardan itibaren Türkiye'nin ithal ettiği altın miktarıyla ihraç ettiği altın miktarı arasındaki farka bakıyoruz. Öncesine giderseniz ortalama rakam çok daha büyük. Bu temkinli bir tahmin.

        Türkiye'nin kaynağı var ama bu kaynak atıl ve verimsiz. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası çok önemli.

        Hazine istediği zaman zaten piyasadan borçlanıyor, borçlanma problemi yok. Peki biz bunu niye yapıyoruz? Biz, Türkiye'de tasarruf havuzunu büyütmek istiyoruz yani vatandaşımız kazansın, ülkemiz kazansın, milletimiz kazansın. Kasada, orada, burada duran altınları bugünden itibaren Ziraat Bankasına götürüyorsunuz. Devletin güvencesinde Hazine bu işlemi yapıyor. Muhatabınız Hazine, Ziraat Bankası sadece aracılık yapacak. Biz, Hazine olarak altın tasarruflarını sisteme çekmek için masrafa katlanıyoruz. Ziraat Bankasına komisyon ödeyeceğiz çünkü elemanları ve şubeleri çalışacak. Bunu külçeler haline getirmek için altın rafinesine götürecek. Vatandaşımız istediği zaman tahvilini, kira sertifikasını getirip 'altınımı istiyorum' derse, onu da vereceğiz.

        Ziraat Bankasının belli şubelerinden teslim alınacak altınların tahvilinin veya kira sertifikasının düzenleneceğini anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

        "Bu, iki yıllık vade olacak. Hazine her 6 ayda bir, Ziraat Bankasındaki o vatandaşların şubesine yüzde 1,2, yıllık 2,4'ün biraz üzerinde getiri sağlayacak. Vadesi bitince altınınızı geri alacaksınız. Bu getiri, sizin hesabınıza otomatik ödenecek. Evde altın durunca hiçbir getiriniz yok. Altın zaten değerlenecek, vadenin sonunda altınınızı geri alacaksınız. Bu arada paraya ihtiyacınız oldu, 2 yıl bekleyemeyeceksiniz ne olacak? Ziraat Bankasına gideceksiniz, onu satacaksınız, Ziraat Bankası onu sizden alacak. Evde, kasada, yastık altında, orada burada tutacağınıza, yarın bir gün bir hırsızlık olayında risklerle karşı karşıya kalacağınıza getirin bunu, devletin güvenecesine, Türkiye'nin en büyük bankasına verin. Muhatabınız Hazine. Size de yüzde 2,4'ün biraz üzerinde getiri sağlayacağız. Dolayısıyla hem altınınız altın olarak duracak ve vadenin sonunda külçe olarak veya çeyreklik ya da tam altın olarak iade edilecek."

        VERGİ SIFIRLANDI

        Şimşek, bugün başlayan sistemde Ziraat Bankası'nın şubesine gidilerek, "altın karşılığında tahvil veya kira sertifikası alımı" için başvuruda bulunulacağını anlatarak, faiz hassasiyeti olan vatandaşlar için faize dayalı olmayan, altına dayalı kira sertifikası verileceğini bildirdi.

        İhtiyaç olduğu zaman Ziraat Bankasına satışın yapılabileceğini vurgulayan Şimşek, "Vergiyi de sıfırladık. Bugün bankada mevduat hesabı açsanız, en az 10 ve üzeri faiz üzerinden vergi ödüyorsunuz, buna stopaj diyoruz. Biz, altına dayalı kira sertifikasında veya altın tahvillerinde, stopajı yani vergiyi sıfırladık. Altına karşılık altın ya da Türk lirası geri iade ediyorsunuz, istediğiniz zaman satabileceksiniz. Artı biz size yıllık yüzde 2,4 getiri veriyoruz. Ülkenin burada getirisi ne? Atıl duran tasarrufların ekonomiye girişini sağlayacağız. Bu sayede Türkiye'nin dışa bağımlılığı azalacak, ülkenin finans sistemi, ekonomisi güçlenecek." değerlendirmesinde bulundu.

        GIDA FİYATLARI

        Erken uyarı sistemş geliştirdik. Arzda bir sıkıntı yaşandıysa ona göre gümrük vergilerini düzenleyebiliyoruz. Yaş meyve sezbe Türkiye'de 100 milyar liralık bir piyasa. Tüketiciye gelene kadar kayıplar yüzde 20 yüzde 30 civarında. Bu yaş meyve sebze fiyatlarındaki dalgalanmaları önlemek için sistem geliştireceğiz.

        REKLAM

        Etin maliyetinin en önemli unsurunun yüzde 60'ı yemdir. Yem fiyatlarını makul düzeylere çekmek için çok önemli adımlar atıyoruz. Küspe gibi... Yerli üretimi artırmak için, et fiyatlarını aşağıya çekecek düzenlemeler yapıyoruz. Binlerce tarım ürünü ihraç ediyoruz. Geçen sene tarımda küçülme oldu. Bu normaldir. Keşke Türkiye bu elinizdeki tableti üretse bir kamyon domatese bedeldir.

        "OHAL DURUP DURURKEN YOK"

        Ohal durup dururken yok hala terör tehlikesiyle karşı karşıyayız. OHAL nedeniyle atılanlar vardı şimdi komisyonlar kuruluyor çalışıyor. Darbe girişimi nedeniyle turizm gelirlerimiz bile 30 milyardan 18-19 milyar dolara düştü.

        BEDELLİ ASKERLİK

        Bu benim konum değil, ama bu konu gündemde de değil.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ