Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Nusret'in eski çalışanlarından olay açıklamalar: Bize diktatör gibi davranıyordu - Magazin haberleri
        1

        İşletmeci Nusret Gökçe, New York'taki mekanında çalışan elemanlarıyla mahkemelik oldu.

        2

        Süleyman Küçür, Onur Usluca, Yunus Delimehmet ve Batuhan Yunkuş ‘Bahşişlerimize el koydu, bize mobbing uyguladı, sonra da haksız yere işten çıkardı’ iddiasıyla Nusret Gökçe’ye dava açtı.

        3

        Mahkeme de Nusret'e 237 bin dolar (1 milyon 366 bin TL) tazminat ödemeye mahkum etti.

        4

        New York Daily New Gazetesi, Nusret Gökçe’ye dava açan 4 kişiyle konuştu.

        Nusret'in eski çalışanları şunları söyledi:

        5

        Nusret, New York’taki şubesinden günde 130 bin dolar (750 bin TL) ciro yapıyor.

        Bize maaş ve bahşişler olmak üzere haftalık 2 bin dolar (11 bin 500 TL) ödüyordu. Ama bunun ne kadarının bahşiş olduğunu gizliyordu. Sorduğumuzda cevap vermiyordu.

        6

        Nusret bize diktatör gibi davranıyordu. Bize ‘Benim adım Nusret, ben ne dersem o olur’ diye bağırıyordu.

        Sürekli izlediği ‘Scarface’ (Yaralı Yüz) filminin etkisindeydi. Kendini o filmdeki mafya babası Tony Montana sanıyordu. O havalarda dolaşıyordu.

        7

        1983 yapımı ‘Scarface’in (Yaralı Yüz) başrolünde Al Pacino oynamıştı.

        Montana karakteri geldiği yerden daha yükseklere ulaşmak içim iddialı, cesur girişimlerde bulunuyordu. Zirve hırsı yüzünden sürekli suç işliyordu.

        8

        Nusret çıkan haberlerden sonra şu açıklamayı yaptı:

        Arkadaşlarımın emeğinin karşılığına zerre kadar dokunma ihtimalim aklımın ucundan geçmez. Kul hakkı en büyük hassasiyetim, hayattaki tek korkum ve kırmızı çizgimdir. Bu şirket değerli çalışanlarıyla buralara gelmiştir. Benim terazimde yanlış olmaz. En büyük korkum yanlış anlaşılmaktır.

        9

        Öte yandan 2. Sayfa'ya bağlanan garsonlardan biri çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. İsmini vermek istemeyen garson, 'Bu dava bahşiş davası değil, haksız yere işten çıkarıldığımız için açılmıştı. Bahşiş davası devam ediyor henüz sonuçlanmadı' dedi.

        Bu dava, bizim bu aldığımız para, medyada çıkan sadece ve sadece işten çıkarılmanın… Yani bizim zararımız. Sadece işten çıkarıldığımız için o parayı aldık. Bahşiş davası ayrı, o daha sonuçlanmadı.

        Bu çok hassas bir konu. Sadece garson, komi yani serviste emeği geçen kişiler alabilir. Biz "Bunu günlük açıklamanız gerekir. Bu kadar para çıktı. Senin hakkın bu kadar’ diye söylemeniz lazım dedik.. Her çalıştığımız yerde bu böyle olmuştur, her zaman açıklanır.

        10

        İlk girdiğimiz günden beri güzel paralar da yaptık. Çok basit bir şey söyledik ‘tipleri açıklar mısınız?’ Çok yüksek tipler çıkıyordu. Günde 30 bin dolar, 40 bin dolar tiplerden bahsediliyor.

        Biz de bunu soruyoruz. ‘Neden bu tipler açıklanmıyor, neden bize söylemiyorsunuz?’ Önce geçiştirdiler. ‘Açıklayacağız, şöyle böyle’ dediler. Birkaç ay sonra iş başka noktalara gelmeye başladı.

        ‘Yeteri kadar para yapmıyor musunuz, ne konuşuyorsunuz’ menajerler diyor bunu. ‘Paranız yetmiyor mu?’ tarzı muhabbetler dönmeye başladı.

        11

        İş ilerleyince biraz tehditte dönmeye başladı müdürler tarafından. Bu süreçte de bazı arkadalar geri adım attı. İşini kaybetme korkusu yaşadı. Çoğunlukla Türk çalışanların. O yüzden geri adım attı. Biz de atmadık. Hakkımızı aramaya devam ettik. Bu süreçte mobbing başladı bize. Nusret beyin bunlardan haberi vardı. Diğer müdürler de onun yönlendirmesiyle bizim üstümüze gelmeye başladılar.

        Tehdit etme tarzı müdürlerin yaptığı şeyler. Bana ‘buradan çıkarsan bu parayı kazanamazsın’ tarzı şeyler söylediler.‘Bak senin için sonuçları kötü olacak’ tehditleri almaya başladım. Gün içinde kameradan takip edip bütün gün açığımızı aramaya başladılar. Onun dışında servis yaptığımız masalara gidip müşterilerle konuşup bir açığımızı aradılar.

        12

        Sürekli diken üstünde çalışıyorduk. Bir açığımızı bulurlarsa kovulacağımızı biliyoruz çünkü bütün gün böyle geçiyor ve psikolojik destek aldım bu sürede.


        Çok zor süreçlerden geçtik, baktılar biz çıkmıyoruz yalan yanlış ifadelerle hepimizi kovdular. Birisini sebepsiz kovdular. Birisini ‘limona elle dokundun’ diye kovdular. Bir arkadaşımız aşağıda otomattan yiyecek almaya inmiş ondan dolayı uyarmışlar sonra da kovdular. Tabi bunlar mahkemece kanıtlandı bizim haksız yere kovulduğumuz.

        Nusret beyin menajeri bize ‘İstediğiniz davayı açın. Amerika’nın en iyi avukatları bizde hiçbir şey alamazsınız’ dedi. Bu tarz konuşmalar yaptılar ve hep şunu iddia ediyorlardı: ‘Bizim paramız var. Bize hiçbir şey olmaz’

        13

        NUSRET GÖKÇE KİMDİR?

        Nusret Gökçe, 1983 yılında Erzurum'da dünyaya geldi. Ailesinin maddi sebepleri nedeniyle Darıca Faik Şahenk Ortaokulu'nu 6. sınıfta bırakmak zorunda kaldı.

        14

        Bostancı'daki kasaplar çarşısında yoğun bir şekilde çalışarak kasaplık mesleğini öğrendi. Yoğunluktan bazı günlerde 18 saat çalışmak zorunda kalan Nusret Gökçe, 2009'da Arjantin'e giderek dünya mutfağında neler olduğunu gözlemledi.

        15

        Üç ay boyunca çiftliklerde kaldı, restoranlarda ve kasaplarda gezerek dünyada kasaplığın nasıl olduğunu inceledi.

        16

        Ardından 2010 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Burada da sadece işinde profesyonelliği öğrenmek için New York'un dört ünlü restoranında ücretsiz olarak çalıştı ve ABD'de yaptığı bir menü, New York Times'da yayınlandı.

        17

        Nusret'in, New York, Miami, Doha, Dubai ve Mykonos'ta mekanları bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ