Sora 800 milyon dolara bedel mi?
“Geçmiş olsun” dedi arkadaşım!
“Ne geçmiş olsunu gayet iyiyim çok şükür” dedim şaşırarak…
“Senden bahsetmiyorum yaa, işimizi kaybettik ona diyorum” diye devam etti: “Sora’nın yaptıklarını gördün mü? ChatGPT geliyorum demişti zaten Sora gelmiş! Biz filmcilere geçmiş olsun… Bi 5-10 yıl daha ortalarda dolanırız sonra filmlerin jeneriğinde yönetmen Sora, senarist Sora, kostüm Sora, müzik, Sora, hatta oyuncular Sora’yı görürüz…”
“Nihayet beeee!” diye bastım damarına: “Boğaz’da bir yalıda yaşayanlar ile onların yanında çalışanların çektiği ‘büyük acıları’ 50 bölüm öpüşemeyen bir türlü kavuşamayan aşıkları, sade suya tirit entrikaları izlemekten bıkmıştık! Sağ olasın Sora…”
“O kadar heveslenme başkalarını bilmem ama emin ol dünyanın en ağlak Sora’sı bizde olacaktır her şeye rağmen” diyerek hevesimi kursağımda bıraktı…
OpenAI’ın geçtiğimiz günlerde dünyaya tanıttığı yazılı bir metinden video yaratma konusunda devrim yaratacağı konuşulan Sora’nın filmci arkadaşımı kederlere gark etmesi gayet normal! Çünkü şimdiden sinema sektöründe yakın gelecekte Sora yüzünden pek çok kişinin işsiz kalabileceği konuşuluyor…
Aslında bu tartışma yeni de değil ChatGPT’yle tanıştığımız günden beri pek çok sektör gibi sinema sektörüne etkisi de konuşuluyordu.
Yarattığı Terminatör, Hal 9000 gibi ‘kötü yapay zeka’larla yapay zekanın başımıza açabileceği işler konusunda birçok sektörden önde giden sinemanın yapay zekanın kurbanı olacağı artık daha da çok dillendiriliyor.
Geçen yıl The Guaridan gazetesi yapay zekanın sinemaya etkisinin neler olabileceğini yapay zekaya sormuştu. ChatGPT, yapay zekanın daha uygun maliyetli, daha verimli yeni senaryolar yazabileceğini söylemişti: “Yapay zeka özel efekt konusunda, prodüksiyon maliyetini düşürme, oyuncu seçimi, storyboard oluşturmada paradan ve zamandan tasarruf sağlayabilir…”
Yapay zeka ve bu paradan tasarruf konusu önemli! Birazdan geleceğim…
SORA SİNEMA DÜNYASINDA BİR TUĞLAYI DUVARDAN ÇEKTİ
Birçok ‘en iyi film’ listesinde ilk 10’da olan ‘Yurttaş Kane’ filminin senaristlerinden Herman Mankiewicz’in toruna Ben Mankiewicz yapay zekanın yazacağı senaryolar konusunda endişeli: “Yapay zeka heyecan verici ama aynı zamanda rahatsız da edici. Bir senaryoyu harika yapan o içindeki insanlık duygusuna yapay zekanın erişebileceğine inanmakta zorlanıyorum. Ama gerici görünmek de istemiyorum. Boş bir sayfaya bakıp bir fikir bulmaya çalışan yazara ‘Al işte sana birkaç fikir’ derse bu noktada faydalıdır…”
Ama işte sorun da burada! Yapay zeka öğrenmeye aç bir çocuk gibi şu anda… Her gün yeni bir şeyler öğrenip kendini geliştiriyor. Bir süre sonra bir yazara ‘fikir’ vermenin ötesine geçip kendi ‘öykülerini’ kağıda dökmeye başlayacak…
Senarist Marc Guggenheim, yapay zekanın ‘prime time’ bir dizi için hikaye oluşturmaya, senaryosunu yazmaya henüz hazır olmadığını söylüyor: “Ancak gelecekte bunu yapabileceği bir dünya görüyorum.”
Ve tüm bu konuşmalar geçen yıldı. Henüz bunları söyleyenlerin Sora’dan haberi yoktu…
Sora geldi ve belki de sinema dünyasında bir tuğlayı duvardan çekti…
Sora şu anda test aşamasında az sayıda uzmanın kullanımına açık. OpenAI tüm gördüklerimizin ‘yapay zekanın yapabilecekleri konusunda fikir vermek için bir ön izleme' olduğunu söylüyor.
Yapay zeka dalgasının üzerine tam zamanında çıkan çip üreticisi Nvidia adlı şirketin piyasa değerinin 2 tirilyon doları geçtiği şu günlerde yapay zekanın Hollywood'a nasıl bir darbe vurabileceğiyle ilgili bir haber patladı...
Görebileceklerimizin küçük ön izlemesi bile Hollywood’un en güçlü isimlerinden oyuncu, senarist, yapımcı Tyler Perry’e yetmiş. Sora’nın yaptıklarını gördüğünün ertesi günü, 800 milyon dolar harcayacağı Atalanta’daki 330 dönümlük stüdyosunu genişletme planını durdurduğunu açıklayan Perry, “Birçok kişi işsiz kalacak” diyor.
"SEKTÖRDEKİ HERKES İÇİN ENDİŞELİYİM"
Sora’nın yaptıklarını görünce 800 milyon dolarlık yatırımını durduran Tyler Perry, mimarlara, mühendislere ve işçilere yaptıkları tüm çalışmalara gerek olmadığını söylemiş. Perry son iki filminde yüzünü yaşlandırmak için ‘yapay zeka’dan yararlandığını ve bunun kendisini saatlerce makyaj sandalyesinde oturmaktan kurtardığını anlatıyor: “Sora’nın yapabileceklerini görmek akıllara durgunluk verecek bir şey… Mekanlar için oradan oraya seyahat etmek, dev setler kurmak gerekmeyecek… Ay’da geçen bir sahne yazacaksın ve yapay zeka bunu yaratacak. Bir ofiste oturup masamda bunu yapabileceğim bu gerçekten şoke edici!”
Sinema sektördeki herkesin saatte iki yüz kilometre hızla koşup ‘yapay zeka’ya yetişmeye çalıştığını belirten Perry, korkularını da dile getiriyor: “Sektördeki herkes için endişeliyim! Oyuncular, sesçiler, kurgucular, ulaştırma ekipleri sektörün her köşesinde çalışan insanlar bundan etkilenecek. Sektörümüzün geleceğini nasıl koruyacağımız konusundaki çalışmalara herkesin dahil olması gerektiğini düşünüyorum çünkü sektör gözümüzün önünde hızla değişiyor. Bizi korumak için bir tür düzenleme olması gerekiyor. Aksi halde nasıl hayatta kalacağımızı bilmiyorum.”
HAYAL BİLE EDEMEDİĞİMİZ GİRİŞİMLER ORTAYA ÇIKACAK
The New Yorker’dan Joshua Rothman, Sora’nın yaratacağı videoların ilk aşamada kötü niyetli kişiler tarafında yanlış bilgi yayabileceğini, insanlara karşı bir silah olarak kullanılabilecek deepfake'ler oluşturabileceğini söylüyor: “Bunun yanında iş adamları sunumlarına (Sora’nın yarattığı) klipler koyabilir. Film yapımcıları, reklamcılar ve stüdyo yöneticileri fikirlerini ‘yapay’ videolarla storyboard haline getirebilir, hatta -film endüstrisi işçi sendikaları izin verirse- bununla eksiksiz programlar (filmler-diziler) üretebilirler. Bugün hayal edilmesi zor olan yeni ve alışılmadık yaratıcı girişimler ortaya çıkacak; eğlenceden eğitime ve henüz tasavvur edemediğimiz alanlara... (Bunların ne olacağını bilseydik geleceğin milyarderleri olurduk!) Günümüzde üretimi pahalı ve zaman alıcı olan çekimler, ucuza ve anında temin edilebilir hale gelebilecek.”
‘İnsanlık’tan hala umutlarını kesmemiş olacaklar ki bizim sinema-dizi sektörünün aktörleri yaklaşan ‘yapay zekan’ tehlikesi konusunda benim arkadaşım kadar endişeli mi bilemiyorum!
Ancak senarist, yönetmen ve yapımcılığının yanı sıra Fütüristler Derneği'nin yönetim kurulu üyesi olan çiçeği burnunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven’in ‘yapay zeka’ya karşı sinema sektöründeki tüm paydaşların haklarını koruma konusunda elinden geleni yapacağına inanıyorum... Bu vesileyle Birol Güven'e yeni görevinde başarılar dileyeyim...
- Spotify Özeti Türkiye'yi ne kadar yansıtıyor?30 dakika önce
- Hatırlamak için unutmanın faydaları!7 dakika önce
- Yalnızlığınız yapay zekanın ne kadar umurunda?1 gün önce
- Şarkılar emekli olur mu?3 gün önce
- Sizin 'Melek Sayınız' kaç?1 hafta önce
- Tyson-Paul maçı Türkiye'de abone sayısını uçurdu!1 hafta önce
- Siz de 'Dünyanın Uğultusu'nu duyanlardan mısınız?1 hafta önce
- Sahnelerde alkış enflasyonu var!2 hafta önce
- Dünyanın en büyük kitapçısı: TikTok3 hafta önce
- Yapay zekayla 'ölümsüz sanatçılar' çağına 'Merhaba'4 hafta önce