Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Kadir Kaymakçı Yapay zekayla 'ölümsüz sanatçılar' çağına 'Merhaba'

        Marvel Evreni’nin dahi milyarderi Tony Stark’ı ya da nam-ı diğer Iron Man’i Robert Downey Jr. bugünlerde Thanos’ta daha büyük bir belaya, ‘yapay zeka’ya, savaş açmış durumda. Geçtiğimiz günlerde Doctor Doom olarak iki filmle Marvel Evreni’ne dönmek için 100 milyon dolarlık bir anlaşma imzalayan Downey Jr. katıldığı bir podcast programında avukatlarına gelecekte yapay zekayla kendisinin dijital kopyalarını oluşturmaya çalışacak tüm yöneticilere dava açmaları talimatını verdiğini söylemiş. Podcast’in yayıncısı Kara Swisher, “İyi de o zaman sen çoktan ölmüş olacaksın” deyince de cevabı yapıştırmış: “Ama çalıştığım hukuk büroları hayatta olacak!..”

        Bu konu uzun bir süredir Hollywood’un gündeminde! Dev yapım şirketleri, herkesin sevgilisi, gişe canavarı yıldızları öldükten sonra yapay zeka sayesinde yeniden yaratma konusunda çok istekliler.

        Çoğu ölmüş olan 3 bine yakın ünlüyü temsil eden, fikri mülkiyet konularında uzman avukat Mark Roesler, yaşayan bir ünlünün para kazanmasının iki temel yolunun olduğunu söylüyor: “Birincisi, örneğin bir müzisyen için konserlerinden ve şarkılarından elde ettiği gelir olan kişisel hizmetler. İkincisi, bu hizmetlerden bağımsız olan ve müzik telif haklarından resimlere kadar her şey olabilen fikri mülkiyet. Ünlü biri öldüğünde, kişisel hizmet gelirleri hemen sona erer ve mirasçılarına sadece fikri mülkiyet geliri kalır; eskiden yıllık ortalama yüzde 10 oranında azalan bu gelir artık artabiliyor.”

        Ve bu artışın nedeni yapay zeka!

        Forbes dergisinin haberine göre birçok ünlü sanatçı öldükten sonra da para basmaya devam ediyor. 2009'da ölen Michael Jackson’ın 2024 geliri 600 milyon dolarmış. Ancak Roesler her yıl yüzde 10 azalacak olan bu gelirin Popun Kralı’nın sesinin yapay zekayla yeniden yaratılması sonucunda üretilecek yeni albümlerle 600 milyon doların çok daha üstüne çıkabileceğini söylüyor.

        ABBA’NIN DİJİTAL VERSİYONU HAFTADA 2 MİLYON DOLAR KAZANDI

        Geçen yıl ‘yapay zeka’ yüzünde işlerini kaybedecekleri iddiasıyla greve giden ve Hollywood’da setleri durduran oyuncular sendikası SAG-Aftra geçtiğimiz aylarda şirketlerin reklamlarında yapay zeka aracılığıyla ünlülerin sesini kullanmalarına izin veren bir anlaşma imzaladı.

        1955’te ölen James Dean bugünlerde bir filmde oynuyor... Judy Garland, Laurence Oliver, Burt Reynolds gibi ünlülerin seslerinde öyküler, romanlar dinliyor sevenleri. Ve yapay zeka sayesinde bu yıldızlar hala para kazanmaya devam ediyorlar.

        Üyelerinin hepsi hayatta olan ABBA grubu Mayıs 2024’te Londra’a ‘dijital avatarları’nın verdiği konserlerden haftada 2 milyon dolardan fazla kazanmıştı.

        James Dean’in ‘dijital kopyasını’ çekimleri halen devam eden Return to Eden (Cennete Dönüş) filminde oynatan yapımcı Travis Cloyd, önümüzdeki beş yıl içinde yapay zeka projelerinin ünlülerin miraslarının ana gelir kaynağı olma potansiyelinin muazzam olduğunu belirtiyor: “Dijital platformların, streaming servislerinin ve sanal gerçeklik şovlarının daha da yükselmesiyle, ünlülerin miraslarını yeni ve heyecan verici yollarla paraya dönüştürmeleri için bolca fırsat ortaya çıkacak."

        DİJİTAL KOPYADAN TALK-SHOWCU OLUR MU?

        İşte o fırsatlardan biri hakkında bugünlerde İngiltere’de çok konuşuluyor. Geçen yıl 88 yaşında hayatını kaybeden, ülkenin en ünlü talk show’cularından Michael Parkinson’un yapay zekayla oluşturulan ‘dijital kopyası'nın ‘ünlülerle sohbetler’ yapacağı yeni bir programa başlayacağı açıklandı.

        Sekiz bölümlük ‘Virtually Parkinson’ adlı podcast serisinde, yeni dönemin ünlülerini konuk olarak ağırlayacak olan ‘dijital kopya’, Parkinson'ın o ünlü rahat tarzıyla onlarla sohbet edecek. Deep Fusion Films tarafından yapılan podcast'in, tamamen bir yapay zeka sunucusu tarafından sunulan ilk podcast olacağı söyleniyor.

        50 yıldan fazla bir süre ekranda ünlülerle sohbet eden Sir Michael Parkinson'un oğlu Mike Parkinson, "Yeni neslin ünlü oyuncularını, şarkıcılarını, sanatçılarını konuk almak istiyoruz, ancak bu onun daha önce röportaj yaptığı ünlülerle yeniden sohbet etmeyeceği anlamına da gelmiyor. Şimdi dijital bir kopyayla bunu yapmak, çok yeni bir şey denemek, babamın 1971'de şovu başladığında hissettiği hislere biraz benziyor” diyor.

        Babasının yapay zeka versiyonunun, futbolcu George Best ve efsanevi boksör Muhammed Ali

        gibi spor kahramanlarıyla yaptığı sohbetleri de içeren yüzlerce VIP röportajından derlenen verilerle yönlendirileceğini belirtiyor: “Podcast’teki ses babamın sesinin bir taklidi değil; bu onun sesi! Tam olarak onun sorularını sorduğu gibi hatta sesinin temposu bile aynı.”

        ELVİS PRESLEY MAYIS 2025’TE SAHNELERE DÖNÜYOR!

        Deep Fusion'ın kurucu ortakları Ben Field ve Jamie Anderson, Michael Parkinson’un yapay zekayla üretilen ‘dijital kopya’sına ne söylemesi gerektiğini asla söylemediklerini belirtiyor: “Sadece Michael Parkinson hakkında bildiğimiz her şeyi ona verdikten sonra onu olabildiğince gerçekçi bir şekilde geri getirmek için "merhaba" demesini istedik… Her bölümün başında, dijital kopya Parkinson, yapay olarak üretildiğini belirtecek. Daha sonra, sonlara doğru, röportaj yapılan kişiye dijital bir varlık tarafından sorgulanmanın nasıl bir his olduğu soracak.

        Mike Parkinson, yapay zeka tarafından oluşturulan babasının sesini ilk duyduğundaki hissin olağanüstü olduğunu söylüyor: “Babamın sesini her zaman iş için dönüştüğü Michael Parkinson'dan ayırabildim. Ve duyduğum dijital kopyanın sesi onun takım elbise ve kravat taktığındaki haliydi."

        Robert Downey Jr. gibi birçok sanatçı yapay zeka konusunda ne kadar olumsuz düşünürse düşünsün o durmuyor. Mesela gelecek yıl Elvis Presley’i, Londra sahnelerine döndürecek!

        Rock’n Roll’un Kralı neredeyse 50 yıl sonra ‘mavi süet ayakkabılarını’ ayağına giyip sahnede insanlara şarkılarını söyleyecek. İki saatlik konserde Elvis hologram olarak sahnede olacak. Gösterinin yapımcısı Layered Reality'nin kurucusu ve CEO'su Andrew McGuinness, “Elvis’in müzeye dönüştürülen evi ‘Graceland’deki tüm arşive erişebiliyorduk. Gerçek hayattaki performanslarından, gerçek hayattaki yüz hareketlerinden, gerçek hayattaki ses yapısından yararlandık. Kral’ın dijital ikizini yaratabilmek için, yapay zeka yazılımına yüzlerce saatlik performans ve evde çekilen görüntülerini yükledik” diyor.

        GERÇEKTEN DE ‘ÖLÜMSÜZ SANATÇILAR’ ÇAĞINA MI GİRİYORUZ?

        Müşfik Kenter’in sesi olmasa Alf’i o kadar sever miydik acaba ya da 80’lerde çocuk olup da Alev Sezer’in Mavi Ay’da “Maddie Maddie, Maddie” diye ortalıkta gezen Bruce Willis’i Bruce Willis’ten daha iyi seslendirdiğine inanan bir ben değilimdir eminim... Rocky’nin, Apollo’yla kozlarını paylaştığı dövüşün sonunda “Adriaaann, Adriaaan...” diye bağırdığı sahneyi nerede görse kulaklarına Sezai Aydın’ın sesinin geldiği bir kuşağız biz... Tom Cruise uzun yıllar Sungun Babacan’dı benim için mesela…

        Şimdi tüm bu sesleri yapay zekayla geri getirmenin mümkün olduğunu bilmek tuhaf!

        Kemal Sunal’dan yeni filmler izlemek, Cem Karaca, Barış Manço’dan hiç duymadığımız şarkılar duymak… Sanatçıların gerçekten ‘ölümsüz’ olduğu bir çağa giriyoruz!

        Kafam karışık bu iyi mi kötü mü bilemiyorum. Robert Downey Jr. öldükten sonra beyazperdede yeni filmleriyle görünmek istemiyorsa yapay zeka kim oluyor da onu geri getiriyor ki!