37 bin sanatçı yapay zekaya karşı!
The Wall Street Journals gazetesi okuyucularına yapay zekayı günlük hayatlarında hangi durumlarda, ne amaçla kullandıklarını sormuş… Daha birkaç yıl önce birçoğumuz için filmlerde gördüğümüz bir tür ‘bilim kurgu’ fantezisi olan ‘yapay zeka’ya buzdolabının içini gösterip ihtiyaçları için alışveriş listesi hazırlatanı gördükten sonra WSJ okuyucularının cevaplarını “Bakalım yapay zekayı nasıl maymuna” çevirmişler diye düşünerek daha da bir merakla okudum…
Üç yıl önce emekli olan ve yaşadığı bölgedeki yöneticiler ve vatandaşlarla sohbetlerini yayınladığı bir podcast hesabı açan Mark Lucchesi, röportajları için soru desteği alıyormuş yapay zekadan.
80 yaşındaki Judith King, arkadaşlarına ve ailesine hediye etmek için hobi olarak yaptığı cam kavanozdaki mumları için etiketler tasarlatıyormuş.
Dallas’tan Robert Garrison, doktorun yaptığı testler sonrası yapay zekadan kendisi için özel bir diyet ve egzersiz programı hazırlamasını istemiş.
Ethan McDonald, yapay zekanın Google’dan daha iyi olduğunu söylüyor, günlük bilgi kaynağı olarak kullanıyor. Karmaşık şeyleri anlamasını sağlıyormuş yapay zeka.
‘Vikingler’ dizisi hayranı kızının “Vikinglerle Romalılar savaşsa kim kazandırdı?” sorusunu yapay zekaya yöneltmiş Michael Metz: “Beklediğimden fazlasını aldık bu hayali savaşla ilgili. Savaş alanları, lojistik ayrıntılar, taktikler, silahlar, denizcilik becerileri, birebir dövüşteki yetenekleri gibi konularda uzun bir analiz yaptı bizim için. Muhtemelen Roma’nın kazanacağını söyledi. Ama kızım Vikinglerin yenileceğine ikna olmadı!”
Yapay zeka bir din görevlisi olarak ilk nikahını kıyarken İncil’den okuması için ayetler önermiş Kelly Byrnes’e! “Çok büyük bir nimet...” diyor.
Benim arkadaşlarımın sorularını düşününce WSJ okurlarının yapay zekayla 'düzeyli' ilişkisi göz yaşartıcı doğrusu...
YAPAY ZEKANIN TELİF HIRSIZLIKLARINA DUR DEMEK GEREK!
Yapay zeka terapistlerle sohbet ederek kırık kalplerini tamir etmeye çalışanlar mı dersiniz, torunları yüzlerce yıl sonra kendisini tanıyabilsin diye tüm özelliklerini yapay zekaya yükleyip miras bırakanlar mı ararsınız bugünlerde en ilgisiz kişiler bile ucundan kıyısından yapay zeka işine bulaşmış görünüyor. Yapay zeka ormanda gezerken ötüşünde kuşları tanımanıza da yardımcı oluyor, tüp bebekten kalp ameliyatlarına sağlıkta doktorlara asistanlık da yapıyor. Seralarda sebze meyve yetiştirenlere destek oluyor, maç sonuçlarını tahmini ediyor…
İşin uzmanları yapay zekanın artık geleceğin değil bugünün teknolojisi olduğunu söylüyorlar. Bir yandan da yapay zeka ‘melek’ mi ‘şeytan’ mı diye tartışmalar sürüp gidiyor. Modern filozoflar her gün yeni bir teori ortaya atıyorlar. Yazar Yuval Noah Harari, “Gelecekte, kutsal yazılarının insan olmayan bir zeka tarafından yazılmış ilk dinleri ve tarikatları görebileceğiz" diyor…
Tüm bu yapay zeka tozu dumanı içerisinde en büyük meselelerden biri de telif hakları konusu. ABD’de aralarında New Yok Times’ın da bulunduğu birçok medya kuruluşu teknoloji şirketlerinin ‘yapay zekalarını eğitmek için’ kendi ürettikleri içerikleri kullandığını belirtip tazminat davaları açmıştı. Hollywood’da senaristler yapay zeka endişesiyle greve gidip sektörü durdurmuşlardı.
Yapay zeka ve telif konusunda önceki gün The Guardian’da bir haber vardı. Ünlü sanatçı Kate Bush, “Yaratıcı eserlerin üretken yapay zeka eğitimi için lisanssız kullanımı, bu eserlerin arkasındaki insanların geçim kaynaklarına yönelik büyük ve haksız bir tehdittir" diyerek yetkililere çağrıda bulunan bir dilekçeye imza attığını açıklıyordu. Geçtiğimiz günlerde The Beatles üyesi Paul McCartney de yapay zeka şirketler tarafından yapılan kitlesel telif hakkı hırsızlıklarının durdurulması için yasa çıkarılması çağrılarını desteklediğini açıklayıp “Bu konuda bir şey yapılmazsa yapay zeka her şeyi ele geçirebilir” diyerek bur uyarı da bulunmuştu.
YAPAY ZEKA SANATÇILARIN GELİR AKIŞINI TEHDİT EDİYOR
Yapay zekanın yükselişinin müzik, haber ve kitap yayıncılarının gelir akışlarını tehdit ettiği yönündeki endişeler dünyada her geçen gün artıyor. Bu konuda bir yasaların yetersizliği sanatçıları düşündürüyor. İngiltere parlamentosu bugünlerde yaratıcıların telif hakkıyla korunan çalışmalarının üretken yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılıp kullanılamayacağına karar vermelerine olanak tanıyabilecek bir yasa tasarısını görüşecek. İşte tam bunun üzerine 37 binde fazla yazar, şarkıcı, oyuncu, yönetmen Kate Bush’un da altına imzasını attığı dilekçeyle seslerini duyurmaya çalışıyor. Yazar Kazuo Ishiguro’dan oyuncu Jullianne Moore’a, Radiohead solisti Thome York ve Johnny Greenwood’dan yazar-oyuncu Stephen Fry’a binlerce ‘yaratıcı’ hakları için yapay zekayla mücadele ediyor… Kim kazanır? Bu konuda, şu anda, kimsenin bir fikri olduğunu sanmıyorum. Yapay zeka bir tsunami gibi üstümüze geliyor. Yapay zeka dalgalarının boyu her geçen gün daha da büyüyor. Telif yasaları bir parça da olsa sanatçıların başını ‘suyun’ üzerinde tutmasına yarayabilir ama nereye kadar?
"Yapay zeka, insan dilinde ustalık kazanarak bizi Matrix'teki gibi bir yanılsama dünyasına kapatmak için ihtiyacı olan her şeye sahip" diyen Harari haklıysa geçmiş olsun hepimiz mavi hapı yutmuşuz da haberimiz yok demektir…
- Spotify Özeti Türkiye'yi ne kadar yansıtıyor?6 gün önce
- Hatırlamak için unutmanın faydaları!1 hafta önce
- Yalnızlığınız yapay zekanın ne kadar umurunda?2 hafta önce
- Şarkılar emekli olur mu?2 hafta önce
- Sizin 'Melek Sayınız' kaç?2 hafta önce
- Tyson-Paul maçı Türkiye'de abone sayısını uçurdu!3 hafta önce
- Siz de 'Dünyanın Uğultusu'nu duyanlardan mısınız?3 hafta önce
- Sahnelerde alkış enflasyonu var!1 ay önce
- Dünyanın en büyük kitapçısı: TikTok1 ay önce
- Yapay zekayla 'ölümsüz sanatçılar' çağına 'Merhaba'1 ay önce