Paskalya Bayram'ı nedir, neden kutlanır ve yumurta boyanır?
Hristiyanların en eski ve önemli bayramlarından birisi olan Paskalya birçok geleneği içerisinde barındırıyor. Paskalya Bayram'ı için evlerde Paskalya çöreği yapılır ve haşlanmış yumurtalar boyanır. Peki, Paskalya Bayram'ının özelliği nedir?
PASKALYA BAYRAM'I NEDİR?
Paskalya aslında Aramice'de Paskha, İbranice'de Pesah, Grekçe'de Paskha olarak Türkçe'ye girmiştir. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. gününde dirilişi üzere kutlanır.
Paskalya dönemi Mart ayının sonundan Nisan ayının sonuna kadar olan sürede devam eder. Dünya kiliselerinde Paskalya Bayram'ı, Diriliş Bayram'ı, Diriliş Pazarı veya Kıyam Yortusu olarak geçer. İsrailoğulları'nın Mısır'daki kaçısını ifade eder.
PASKALYA BAYRAM'I NASIL KUTLANIR?
Paskalya Bayram'ı kutlamaları ülkelere göre değişiklik gösterir. Genellikle Hristiyanlar, ayinlerin dışında birbirlerine boyalı yumurta, Paskalya çöreği, tavşanı ve yumurta şeklinde çikolatalar hediye eder.
PASKALYA BAYRAM'INDA NEDEN YUMURTA BOYANIR?
Paskalya yumurtası veya bahar yumurtası, ilkbaharı kutlamak için verilen özel yumurtalardır. Yumurta kadim kültürlerde dünyanın yeniden canlanmasının sembolü olarak kullanılırdı ve bu adet sonradan Hristiyanlar tarafından benimsendi.