Kadın futbol taraftarları daha mı ateşli?
Bir araştırmaya katılan kadınların yüzde 16'sı holigandan da öte çıktı! Peki uzmanlar bu sonuca ne diyor? İşte yanıtı...
Ahmet YUKUŞ-İlyas AKENGİN-Özlem YILMAZ
Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Bölümü Araştırma Görevlisi Rıdvan Nabikoğlu futbol seyircilerinin 'şiddet eğilimi'ni araştırdı.
Atatürk Stadyumu’nda geçen yıl oynanan Diyarbakırspor-Yeni Malatyaspor ve Diyarbakırspor-Balıkesirspor maçları için bilet alan lise mezunu 268 erkek ve 30 kadın taraftar belirlendi.
Araştırmada kadınların yüzde 16’sı, erkeklerin ise yüzde 10’unda holigandan öte olarak tabir edilen şiddete eğilimli 'maşizmo' çıktı.
Araştırmada seyircilerin yüzde 57.7’sinin "Bir kavgadan kaçarak utanmaktansa dövüşüp dayak yemeyi tercih ederim" yanıtı vermesi dikkat çekerken, "Kadın futbol taraftarları erkeklerden daha mı ateşli?" diye sorduk...
'Kadınlar kızgınlıklarını döküyorlar'
Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri ve Sosyoloji Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sabri EYİGÜN:
Kadınlarda duygusal tepki herzaman daha fazladır. Herhangi bir olaya karşı bile duygusal reaksiyonları daha fazladır. Bu sevgi, nefret ve kinde de öyledir. Maçlarda ise fiziksel bir boşalma yaşıyorlar. Toplumda baskı altında oldukları için bu yöntemle boşalanlar oluyor. Kadınlar genelde toplumda çok fazla bağıran ve çağıran tipler değil, toplumsal baskılardan dolayı tüm kızgınlıklarını orada döküyorlar. Bu onlara psikolojik rahatlık sağlıyor. Kadın inandığı zaman duygusal olarak kendisini çok fazla kaptırıyor. Sosyolojik olarak da bu böyledir. Örneğin kadınlar düğünlerde fazla oynarlar. Hep kapalı kaldıklarından ya da birilerinin kontrolü altında olmalarından dolayı bu tür yollarla rahatlarlar. Toplumumuzda kadın rahat hareket edemez. Bunlar da kontrolsüz bir alan bulduklarında daha relaks davranıyorlar.
'Kesinlikle kadınlar erkeklerden daha ateşli'
Diyarbakırspor’un uzun süre tribün liderliğini yapan Ramazan TUGAY:
Kesinlikle kadınlar erkek taraftarlardan daha ateşlidir, buna bizzat kendim birçok ilde şahit oldum. Bölgede maçları izlemeye gelen kadınların yanında küfür edilirse erkekler tepki gösterir ve herkes susar. Ankara’da bir maçta küfür atılınca erkekleri susturdum, ama yanımızda kadının attığı küfürlerden ben utandım. Bence Türkiye’de en ateşli taraftar kadınlardır. Ama buradaki kadınlar öyle değil. Batıdakiler daha fanatiktirler. Biz kadınları maçlara davet ederken küfür engellenirdiyorduk, ama kadın taraftar böyle olunca biz başta inanamadık. Ama sonra bu durum bize normal geldi.
'Bu konuda genellemeyapmak doğru değil'
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Arzugül KANRA:
Öncelikle böyle bir sonuca varabilmekiçin denek sayısının yeterli olması lazım. 30 kişilik kadın grubuyla bunu ortaya koymak kolay bir şey değil. Maçlara giden kişiler üzerinde yapılan bir araştırma söz konusuysa, orada insanların birbirine bulaşan bazı davranış biçimleri söz konusu olabiliyor. Taraftar bütünlüğünün oluşturduğu bir tetiklenme söz konusu. Genel olarak şiddet içeren bir davranış getiriyorsa beraberinde, şiddete verilen reaksiyonun da tek tek değerlendirilmesi lazım. Şu bir gerçektirki, kişinin şiddet göstermesi yaşantısının diğer alanlarında ortaya çıkamayan, yansıtılmayan duyguların yansıtılmasıdır. Kadınlar, erkek dominantının daha fazla olduğu ortamda seslerinin daha fazla çıkması için bağırıyor olabilirler. Kadın maçta küfür ettiğinde erkekler onun üzerine çullanmayabiliyor, oysa evde o şekilde küfür edemeyebiliyor. Ama yine de burada genelleme yapmak çokdoğru bir şey değil.
'Kadınlarda holiganizm yok,azim var'
Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mazhar BAĞLI:
Futbol erkek oyunu olarak görülüyor ama öyle değil. Toplumumuzda futbol taraftarlığı erkek işi gibi yansıtılıyor, herkes böyle düşünüyor. Hatta "Kadından taraftar mı olur?" diye tepki gösterenler oluyor. Kadınlar da içlerinde bu önyargıyı besleyip o sözleri boşa çıkarmak için taraftarlığa soyunuyor ve daha ateşli bir hale bürünüyor. "Kadınlar her işi yapamaz" algısını yıkmak için her şeyi daha fazla yapmak istiyorlar. Bazı işler erkek işidir, kadınlar o işleri yaptıkları zaman kendilerini kanıtlamak istiyorlar ve yapınca rahatlıyorlar. Her kadının içinde bir azim ve kararlılık var. Kadınlarda holiganizm yoktur, sadece azim ve kararlılık var. Kadın toplumda kendini ortaya koyuyor, kadın kendini her alanda kanıtlayacak. Çünkü onlar daha hırslı ve kararlıdırlar.