Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Yayaya geçiş önceliği Türkiye’de uygulanabilir mi?

        ŞerifeGÜZEL-Bedirhan ÖZYİĞİT/ANKARA

        İçişleri Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı ve son aşamaya gelen Karayolları Trafik Kanunu Taslağı’nda Avrupa standardındaki düzenlemeler, trafik kurallarında yeni bir dönem açıyor. Daha önce trafik kurallarında yer almayan “yayalara geçiş üstünlüğü” yeni hazırlanan Trafik Kanunu Taslağı’nda geniş yer tutuyor. Başta İngiltere olmak üzere bazı Avrupa ülkelerindeki gibi, yaya yola adımını attığı anda sürücüler artık durmak zorunda olacak. Yola inen yayayı gördüğü halde durmayan sürücüye ceza kesilecek. Bu, Türkiye’de uygulanabilirmi? İlgililere sorduk...

        YASA NE GETİRİYOR?

        Seyir halindeki aracın kural ihlalini görüntüleyen ya da fotoğrafla delillendirerek polise bildiren vatandaşın çektiği görüntü üzerine o araca ceza kesilebilecek. Taslakta, “delilli ihbar” olarak geçen bu uygulamaya göre emniyet şeridiya da kırmızı ışık ihlali de kapsamda.

        Trafikteki “hâkim, savcı” gibi ayrıcalıklar kaldırılıyor. Karayolları Trafik Kanunu’nun “ambulans, itfaiye, koruma araçları ve emniyet araçları gibi geçiş üstünlüğü olan araçları” sıralayan 71. maddesi dışarıda tutularak “71. maddede yer alanlar hariç hiçbir araca ve sürücüye ayrıcalık tanınamaz” deniliyor.

        MOBESE kameralarında hız limiti veya trafik ihlali yaptığı tespit edilen milletvekili, hâkim ve savcılarla ilgili cezalar artık kural ihlali yapan kişilerin adreslerine gönderilecek. Daha önce milletvekilleri için kesilen cezalar TBMM’ye, hâkim ve savcılarla ilgili tutanaklar ise Adalet Bakanlığı’na gönderiliyordu.

        Mevcut kanunda bulunmayan, sadece “trafik ihlalleri” içinde değerlendirilen “emniyet şeridi ihlali”, yasaya ayrı bir ceza olarak giriyor ve cezası 343 liraya çıkarılıyor. Hız limitini aşanlara verilecek cezalar da üç kademede artırılıyor. Hız limitini yüzde 10-30 arasıaşanlara 166, yüzde 30-50 arası aşanlara 343 ve yüzde 50’nin üzerinde aşanlara 700 lira ceza kesilecek.

        1 yılda 5 kez kırmızı ışık ihlali yapanların ehliyetine 1 yıl süreyle el konulacak.

        Kamuoyunda ‘çakar’ olarak bilinen polis lambası takmanın cezası 343 lira olacak.

        'İlk uygulandığı zamanlarda sıkıntılar olabilir ama zamanla alışılır'

        TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet ERSOY:

        Sonuçta bunlara alışılacak. Şimdi yayalarada kırmızı ışıkta geçme cezası var ama pratikte uygulanıyor mu? Pek uygulanmıyor. Ama böyle bir hakkın olduğunun kamuoyunun gündemine gelmesi önemli. Yavaş yavaş uygulanması söz konusu olabilir. Bütün yeniliklerin, ilk uygulandığı zamanlarda sıkıntılar olabilir ama zamanla alışılır. Tabii ki bu, toplumun bilinciyle, kültürü, eğitim seviyesiyle doğru orantılıdır ama biraz zorlama olmazsa da kural olarak algılanmaz. Zamanla oturur. Sürücülerin, yaya geçitlerinde, okul geçitlerinde, kavşaklarda kendilerine kırmızı ışık yanmasa bile dikkatli olmalarını sağlamaya dönük bir uygulama.

        'Ciddi ve uzun süreli eğitim olmaksızın salt yasal düzenlemeyle çok insanımız ölür'

        TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi-MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin TÜRKOĞLU:

        Çok insanımız ölür. Ciddi ve uzun süreli eğitim olmaksızın, salt kanun değişikliğiyle düzenleme yapılırsa çok insanımız tehlikeyle karşı karşıya kalır. Biz, hâlâ kırmızı ışıkta geçen araçların ortaya çıkardığı kötü sonuçlarla, hız sınırına uymayanların yarattığı kazalarla karşı karşıyayız. Emniyet kemerinin önemini yeteri kadar anlatabilmiş değiliz. Bu tip düzenlemeler yapılmadan toplumun eğitim ve diğer altyapılar anlamında çok iyi hazırlanması gerekir. Sürücülerin de yayaların bu hakkına riayet etme noktasında sıkıntıları olduğunu düşünüyorum

        'Türkiye’de neden olmasın?'

        TBMM Adalet Komisyonu Üyesi-CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza ÖZTÜRK:

        Avrupa’da yapılıyor da Türkiye’de neden olmasın? Halk uyar da yöneticiler uymaz mı?

        'Avrupa’da nasıl olduysa Türkiye’de de uygulanır'

        TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi AK Parti Eskişehir Milletvekili Ülker CAN:

        Yaya geçitlerinin çoğalması ve trafiği aksatmayacak, sürücüleri de zora sokmayacak şekilde planlama yapılması lazım. Şu anda sürücüler buna alışık değil, ama zamanla alışacaklar. Avrupa’da da mutlaka uygulamanın oturması için bir süreç geçmiştir. Türkiye’de de insanlar karşısındakine saygıyı bilir. Avrupa’da nasıl uygulandıysa Türkiye’de de uygulanabilir. “Türkiye yapamaz” diye bir şey yok.

        'Hem yayalara hem sürücülere eğitim verilmeli'

        Ankara Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Bşk. Mehmet YİĞİNER:

        Yayalara bu şekilde haklar verilmesi gerekir. Ancak bu haklar verilmeden önce hem şoförler hem de yayalar eğitimden geçirilmeli. Aksi takdirde üzücü olaylarla karşılaşabiliriz.

        'İnsana canımızı veririz ama trafikte yol vermeyiz'

        TBMM NATOPA Türk Grubu Başkanı Ali Rıza ALABOYUN:

        Toplum olarak birinin başına bir iş gelse canımızı bile veririz ama trafikte tolerans göstermeyiz. Benzer şey İtalya’da da var. Akdeniz toplumunun özelliği galiba.

        'Yayalar bakmadan yola atlıyorlar'

        Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Bekir GANİ:

        Bu uygulamanın Türkiye’de uygulanır bir tarafı yok. Bizim vatandaşlarımız bilinçsiz. Trafik ışığı, üstgeçit olmadığı yerlerde sağa sola bakmadan yola atlıyor. Sürücüler buna hazırlıklı değil. Yayalara kırmızı ışık yandığında yola çıkıp trafiği tehlikeye atan birçok kişi var. O zaman yayalara da ceza verilsin.

        'Yayaların canı tehlikeye girer'

        İzmir Şoförler Odası Başkanı Celil ANIK:

        Avrupa’da uygulanan bir sistem bizde de keşke olsa. İnsanlarımızın trafik konusunda eğitimli olması gerekiyor. Pilot yerler seçilmesi bence daha uygun olur. Sürücülerin ve yayaların eğitimden geçmesi gerekiyor. Bilinçli bir şekilde yapılmadığı müddetçe hem trafik kilitlenir hem de yayaların can güvenliği tehlikeye girer.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ