Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Göz Sağlığı Op. Dr. Tülay Kılıç göz sağlığını tehdit eden durumları anlattı | Sağlık Haberleri
        1

        Yediklerimizden içtiklerimize, soluduğumuz havadan güneş ışınlarına kadar birçok etken göz sağlığımızı tehdit ediyor. Gözlerimizi ovalamak, gözyaşı silmek gibi gün içinde onlarca kez yaptığımız ancak sıradan sandığımız hareketler birçok hastalığı da beraberinde getirebiliyor. Op. Dr. Tülay Kılıç, vücudumuzun en hassas ve en önemli organlarından biri olan göz ve göz sağlığıyla ilgili dikkat çekici bilgiler paylaştı:

        2

        Gözyaşını silmek bulaşıcı hastalıklara yol açabiliyor

        Oldukça masum bir hareket gibi görülse de birinin gözyaşını silmek bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Eğer kişide gözde kızarıklık, aşırı sulanma, kapak şişliği gibi rahatsızlıklar varsa sadece gözyaşıyla bile hastalık bulaşıcı olabiliyor.

        3

        Op. Dr. Tülay Kılıç gözyaşına temas etme durumunda hemen sabun ve temiz suyla ellerimizi yıkamamız gerektiğini belirtiyor. Başkalarının makyaj malzemelerinden bile bulaşıcı hastalık kapılabileceğini belirten Op. Dr. Kılıç, “Makyaj malzemelerini ortak kullanmamak gerekiyor. Göz nezlesi olarak bilinen konjonktivit göz farı, göz kalemi ve rimel gibi makyaj ürünleriyle bulaşabiliyor.”

        4

        Renkli gözlüler mutlaka güneş gözlüğü takmalı

        Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak zamanla lenste koyulaşmaya, katarakta ve görme noktasında hassasiyete sebep oluyor. Güneş ışınlarının dik geldiği dönemlerde mutlaka güneş gözlüğü kullanmamız gerektiğini söyleyen Op. Dr. Kılıç özellikle renkli gözlü kişileri daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

        5

        Op. Dr. Kılıç “Renkli gözlü kişilerde kızarıklık görülme oranı koyu renk gözlü kişilere göre daha fazladır. Bu nedenle renkli gözlü kişilerin uzun süre güneşte kalmaması ve güneş gözlüğü kullanımına daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Güneşin zararlı ultraviyole ışınları erken katarakt oluşumuna, retinada özellikle sarı noktada oluşabilecek hasarlara yol açıyor” diyor.

        6

        Göze alınan ani bir darbe ya da herhangi bir cisim kaçması durumunda gözü ovalamak ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. Ufak bir toz kırpıntısının ya da sigara külünün gözle temas etmesi durumunda bile korneanın çizilebileceğini belirten Op. Dr. Tülay Kılıç “Ne yazık ki halkımız oldukça yanlış hareket ediyor.

        7

        Çünkü küçük bir sinek ya da toz kaçması gibi durumlarda hemen gözlerimizi ovuşturarak gözümüze giren cismi çıkarmaya çalışıyoruz. Bu tip durumlarda ya da alınan ufak bir darbe sonucunda bile asla gözlerimizi ovalamamamız gerekiyor. Aksi takdirde korneanın çizilmesi, göz kaybı yaşanması gibi sonuçlara yol açabiliyor. Bu tip bir durumda hemen serum fizyoloji ile eğer yoksa bol su ile yıkayarak göz hekimine başvurmak gerekiyor” diyor.

        8

        Belli aralıklarla gözlerinizi dinlendirin ve göz kırpın

        Gözde sulanma, kaşıntı, ağrı, okurken zorlanma, yazıların birbirine karışması, göz ve baş ağrısı, başı eğik tutarak okuma, gözleri kısarak bakma, odaklanma gibi problemler göz hastalıklarının en önemli belirtileri başında geliyor. Çok uzun saatler boyunca bilgisayar başında vakit geçirmek kirpik dibi iltihabı, kuruluk, alerji birçok göz hastalığı beraberinde getiriyor.

        9

        15-20 dakikada bir bilgisayar başından kalkıp mola vermemiz ve gözlerimizi dinlendirmemizi öneren Op. Dr. Kılıç mutlaka aralıklı dinlenmeler yapmamız ve göz kırpmamız gerektiğini söylüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ