Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş: Domuz gribinden 11 kişi hayatını kaybetti | Sağlık Haberleri

        Lütfi ERDOĞAN / HT GAZETE

        Türkiye’de son 5 günde 4 kişinin ‘domuz gribi’ nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, grip vakaları konusunda açıklama yaptı. Gümüş, 2014’ün eylül ayından bu yana 11 kişinin domuz gribinden, 5 kişinin de H3N2 virüsünden hayatını kaybettiğini söyledi

        Yurt genelinde artış gösteren grip vakaları Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Vakalar konusunda açıklama yapan Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, “2015’in ilk aylarında grip konusunda artış yaşandı. 2014-2015 mevsiminde (grip mevsimi eylül-nisan ayı) 3 referans laboratuvarımıza toplam 3 bin 117 numune geldi. Numunelerin bin 95’inde (yüzde 35) solunum yolu virüsleri tespit edildi. Bu numunelerin 415’iyse kesin virüs tanısı aldı” dedi.

        170 NUMUNEDE DOMUZ GRİBİ ÇIKTI

        415 numuneyi virüs çeşitlerine göre ayırdıklarını kaydeden Gümüş şöyle konuştu: “Virüslerin alt tiplerine bakıldığında 178’i influenza B, 170’i domuz gribi olarak adlandırılan H1N1, 67’siyse H3N2 olarak pozitif çıktı. Domuz gribi pozitif çıkan hastalardan 11’ini kaybettik. H3N2 olarak çıkan numunelerdense 5’ini yitirdik. Toplamda 2014-2015 mevsiminde 16 hastayı kaybettik. Dünya Sağlık Örgütü’ne örnek gönderen 89 ülke bulunuyor. Bu ülkelerin gönderdiği 133 bin 895 testin sonucundaysa yüzde 25.4 influenza tespiti yapıldı.”

        1 AY İÇİNDE BİTECEK

        Domuz grip vakalarının 6 ilde yaşandığına dikkat çeken Gümüş, “Vakalar Antalya, Kocaeli, Samsun, Çanakkale, Mersin ve Sivas’ta görüldü. Samsun’da 3 vakamızı kaybettik. Bu illerimizle ilgili Halk Sağlığı Başkanlığı’mız yerinde değerlendirme yapıyor. Bugün itibarıyla Mersin’de 2 vakamız var. Şu anda tedavi gören hastalarımız da var. Mersin’deki ekibimiz durumu değerlendirip bize bildirecek. Grip sezonu bir ay içinde bitecek. Biz de bir ay mücadelemize devam edeceğiz. Korunma önlemleri açısından el yıkamak çok önemli. Hasta vatandaşlarımız bazen ihmal ediyor ve doktora gitmiyor. Hastalanan vatandaşlarımız mutlaka hekime gitsin. Hasta olan vatandaşlarımız diğer insanlarla teması sınırlandırsın” diye konuştu.

        BİLİM KURULU ‘SALGIN YOK’ DEDİ

        Grip konusunda artış yaşandığını ancak salgın olmadığını ifade eden Gümüş şöyle devam etti: “Bilim Kurulumuz toplandı, buna göre şu anda bir salgın söz konusu değil. Grip için 65 yaş ve üzerindeki kişilerle yaşlı bakımevi ve huzurevindeki kişiler, astım dahil kronik hastalıklar ve kardiyovasküler sistem hastalığı olan erişkin ve çocuklar, diyabet dahil kronik metabolik hastalığı olanlar ve böbrek yetmezliği hastaları risk altında. Artık grip öldürücü bir hastalık haline geliyor. Çok hızlı bir şekilde hastalarda ilerleyebiliyor. ‘Sadece soğuk algınlığıdır’ deyip geçmemek gerekiyor. Sıvı ve vitamin desteğini mutlaka yapmak gerekiyor.”

        5 GÜNDE 4 CAN

        Kocaeli’nin Darıca İlçesi’nde, geçen 10 Mart’ta Selda Tuğgün (35), yüksek ateş ve titreme şikâyeti nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Domuz gribi teşhisiyle tedavi altına alınan Tuğgün’ün 12 Mart’ta hayata veda etmesinin ardından peş peşe acı haber Mersin’den geldi. Anamur İlçesi’nde avukat Hüsnü Uysal (31), Mersin merkezdeyse 3 çocuk annesi Eşme Demir (56) ve Yaşar Küçükalıç, H1N1 virüsü nedeniyle yaşamlarını yitirdi. HABERTÜRK 5 günde 4 kişinin hayatına mâl olan H1N1 virüsünü, yani domuz gribini ‘mikroskop’ altına aldı.

        MERSİN'DE DOMUZ GRİBİNDEN ÖLÜM

        Mersin'de, ilçelerden kent merkezine tedavi için gelen 7 kişinin çeşitli sebeplerden yaşamını yitirdiği, yapılan tetkiklerde ölümlerden ikisinde H1N1 virüsü tespit edildiği bildirildi.

        Mersin Valisi Özdemir Çakacak, kentteki domuz gribiyle ölüm iddialarıyla ilgili, "Halk Sağlığı ve Sağlık müdürlüğümüzden aldığımız bilgilere göre, yapılan tetkiklerde ölümlerden iki tanesinde H1N1 virüsü tespit edildi" dedi.

        Ölenler arasında her yaş grubundan kişi bulunduğunu aktaran Çakacak, şöyle devam etti:

        "Dün hastalarımızdan biri kalp rahatsızlığıyla geldi ve yaşamını yitirdi. Halk Sağlığı ve İl Sağlık Müdürlüklerimizden aldığımız bilgilere göre, yapılan tetkiklerde ölümlerden iki tanesinde H1N1 virüsü tespit edildi. H1N1, domuz gribi dediğimiz adı üstünde grip arkadaşlar. Yani gripler, sadece Türkiye'de değil dünyada da Avrupa'da da eğer bünye sağlam olmazsa ölümleri tetikleyebiliyor."

        Salgın olma ihtimalinin sorulması üzerine Çakacak, "Dediğimiz gibi bu bir grip vakası. Her yerde var. Bütün dünyada olan bir hastalık çeşididir. Eğer vücudu dirençsiz yakalamışsa bazen ölümlere sebep olmaktadır. Dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğü'ndeki, Halk Sağlığı Müdürlüğü'ndeki arkadaşlarımız daha geniş açıklamayı yapacaklar ancak benim onlardan aldığım bilgilere göre bu bir grip çeşididir. Dolayısıyla ayrı bir önlem de yok. Grip için ne tür önlemler almak gerekiyorsa bunlar için de o önlemler alınacak" dedi.

        Vali Çakacak, sağlık ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

        ANTALYA'DA DOMUZ GRİBİ PANİĞİ

        Antalya'nın Döşemealtı İlçesi'nde gribal enfeksiyon geçiren 34 yaşındaki Murat İçen'in tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmesi 'domuz gribi' iddialarıyla birlikte kentte panik yarattı.

        Antalya'da yüksek ateş, öksürük, kırgınlık ve baş ağrısı şikayetleriyle Cumartesi günü özel bir hastaneye müracaat eden Murat İçen, durumunun ağırlaşması üzerine Atatürk Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'ne kaldırıldı. İki gün süren tedavisinin ardından dün akşam saat 19.45'te yaşamını yitiren Murat İçen'i ailesi bugün Döşemealtı'nda defnetti.

        İçen'in domuz gribinden öldüğü yönündeki iddialar kentte panik yarattı. Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, Murat İçen'in kesin ölüm nedeninin yarın belli olacağını açıkladı.

        AA / DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ