Hangi kanser hangi belirtiyle geliyor?
Ceyda ERENOĞLU / HT GAZETE
Jinekolojik kanserler içinde çoğu ülkede rahim ağzı kanseri ilk sırada yer alıyor. Jinekolojik kanserler içinde en öldürücüsü olarak tanımlanan yumurtalık kanseriyse ilk 10 içinde yer alıyor. İşte kanser türleri ve belirtileri..
Rahim ağzı kanseri: Erken dönemde hiç belirti vermeyebilir. Bu nedenle jinekolojik muayene ve düzenli aralıklarla (ülkemizde 5 yılda bir HPV testiyle) yapılan tarama testleri önemlidir. Sık görülen belirtiler düzensiz âdet dönemi dışında ara kanamalar, kanlı ve et suyu benzeri akıntı, cinsel ilişki ve menopoz sonrası kanamalardır.
Rahim kanseri: İlk bulgusu genellikle anormal vajinal kanamadır. Genelde ileri yaş grubunda olduğu için menopoz sonrası kanama olarak görülür. Menopozdaki kadınlar endişeyle derhal doktora başvurdukları için, olguların yüzde 75’inden fazlasına erken evrede tanı konmaktadır.
Yumurtalık kanseri: İleri evreye gelene kadar kadını rahatsız eden bir bulgu vermez. Genellikle rastlantısal olarak, ultrasonda görülen yumurtalık kisti/kitlesiyle ortaya çıkar.
KİMLER RİSK ALTINDA?
Rahim ağzı kanseri: HPV enfeksiyonuna sahip olan, sigara içen ve bağışıklık sistemi zayıflayan kişiler.
Rahim kanseri: İleri yaşta, obez, diyabet hastası ve hiç doğum yapmamış olmak rahim kanseri riskini artırır.
Yumurtalık kanseri: Erken âdet görmek, geç menopoz ve hiç doğum yapmamış olmak yumurtalık kanserini artıran risk faktörleri arasında yer alıyor. Çocuk sahibi olmak ve doğum kontrol hapı kullanmaksa riski azaltan faktörler arasında.