Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Kalp ve Damar Sıcaklar varis şikayetini artırıyor | Sağlık Haberleri

        Varis hastalığının toplumun yüzde 50'sinde görüldüğünü belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Fuat Paker, özellikle akşam saatlerine doğru başlayan ağrı, şişkinlik, yorgunluk ve gece kramplarının, yaşam tarzında yapılacak birtakım değişiklikler ile azalacağını söyledi.

        Varis, bacaklarınızdaki genişlemiş toplardamarlar taşıdıkları kanı kalbinize doğru geri götürmekte zorlandıklarında genişlemeleriyle boğumlu, kıvrımlı bir şekil almalarıyla ortaya çıkar. Varisler kozmetik bir sorun olmanın yanında bacaklarda ağrı, şişkinlik ve yanma bazen de kaşıntı hissine neden olabilirler. Hatta bazı varisler tıkanarak doku hasarına ve pıhtı kopması sonucu hayatı tehdit eder duruma gelebilirler. Ancak variköz venler ne kadar ileri seviyede olurlarsa olsunlar tedavileri mümkün...

        VARİS TEHLİKELİ MİDİR?

        Varis tek başına tehlikeli bir oluşum değildir. Ancak görünürde varis olan bacaklarda daha derin katmanlarda seyreden toplardamarlarda da variköz değişikliklerin olduğu düşünülebilir. Bu damarlarda kan dolaşımının bozukluğu tıkanmalara yani derin ven trombozuna neden olabilir. Uzun süren variköz hastalık zamanla bilhassa ayak bileği çevresindeki cilt dokusunda renk değişikliklerine, şişmeye ve hatta iyileşmesi güç yaralara neden olabilir.

        NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİYİZ?

        Eğer uzun süre oturduktan ya da ayakta durduktan sonra bacaklarınızda ağırlık hissi oluşuyor ve şişkinlik gözlüyorsanız bilhassa ayak bileğinizin çevresinde deride kırmızı ya da kahverengi renk değişikliği görüyorsanız; varisleriniz artan derecede ağrı veriyorlarsa ya da sizi görüntü olarak rahatsız ediyorlarsa doktorunuza başvurunuz.

        TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

        Doktorunuz size öncelikle yaşam tarzınızda yapmanız gereken değişkliklere dair önerilerde bulunacaktır. Elastik bandaj ve varis çorapları semptomlarınızı gidermede size yardımcı olacaktır. Variköz venlerın tedavisinde hastalığın aşamalarına göre çeşitli tedavi aşamaları vardır. Varis semptomlarını gidermede etkili veno-aktif ilaçları hastalığın ilk evresinden son evresine kadar kullanabilirsiniz. Skleroterapi, köpük tedavisi ve daha çok telenjiyektazilerde de laser ve termokoaglasyon tedavisi uygulanabilmektedir. Skleroterapi ve köpük tedavisinde,variköz venlerin içerisine özel bir madde enjekte edilir. Uzun yıllardır uygulanan cerrahi yöntemlere son yıllarda daha az invaziv olan damar içi lazer tedavisi de eklenmiştir. Tedavinin şekli damar şekli, yapısı ve çapına uygun olarak değişebilir.

        AMELİYAT SONRASI GERİ DÖNÜŞÜM SÖZ KONUSU MU?

        İyi bir muayene ve tetkik ile değerlendirme sonrası, sorun tam olarak tanımlanır ve sorunlu bölgeler ve varis oluşumuna neden olan yerlere müdahale edilirse ve gerekli destek tedavisiyle hayat tarzı değişiklikleri sağlanırsa ameliyat sonrası varislerin tekrarlama şansı düşüktür.

        SICAK HAVA VARİSİ TETİKLER Mİ?

        Isınan havalarla damarlar genişleyeceği için varisleri olanların şikayetleri de artar. Varisli damarların içi kan dolu kesecikler olduğu için buradaki kanın pıhtılaşma eğiliminin artması, ağrılı damar iltihaplarına yol açar. Bu nedenle varisleri olanlara havalar ısınmadan önce tedavi olmalı. Hastalığın tedavi edilmemesi halinde ağrı, gerginlik, yorgunluk, şişkinlik ve damar iltihaplarının ortaya çıkabilir.

        NE YAPMALIYIZ?

        İş yerinde çalışırken veya uzun yolculuklarda hareketsiz kalınmamalı, bacak hareketleri yapıp, sık sık mola verilmeli, Fazla kilosu olanlar zayıflamalı, Ağrıları artanlar soğuk suyla duş almalı, Sıcağa maruz kalınmamalı, Sıcak havalarda bolca sıvı tüketilmeli, fizik tedavi yaptırılmamalı, Ayakta uzun süre çalışanlar topuklu ayakkabı giymemeli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ