Alzheimer erken teşhisinde akıllı kalem yöntemi
MIT(Massachusetts Institute of Technology) bilim adamları tarafından geliştirilen akıllı kalem sayesinde artık birçok hastalığın teşhisi mümkün olabilecek
Günümüzde Tıp'ın ilerlemesinde kuşkusuz en büyük katkıyı sağlayan teknoloji, sağlık çalışanlarının işlerini kolaylaştırmaya devam ediyor. Bazı hastalıklar için erken tanılamanın önemi artık herkes tarafından biliniyor. Fakat insanlar gerek maliyet gerek zaman konusunda sıkıntı yaşadıkları için bu teşhisleri yaptırmakta güçlük çekiyor.
MIT(Massachusetts Institute of Technology) bilim adamları bu sorunu çözebilmek adına bir takım araştırmalar gerçekleştirmiş. Son geliştirilen araştırmalar sonucu ortaya çıkarılan cihazın mahareti nöroloji yönünde kolaylıklar sağlayabilecek. Şu an örnek olarak Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklar erken teşhis konusunda ele alınmış.
EL HAREKETLERİ ERKEN TEŞHİSE OLANAK SAĞLIYOR
Araştırmacılar, geliştirdiği akıllı bir kalem sayesinde bilgisayar ortamına çizilen bir takım resmin bilgisayar üzerinde bulunan özel bir yazılım sayesinde kontrol edilerek sonuca varılmasına olanak sağlıyor. Bu şekilde teşhis konulacak kişi, araştırmacının kendisine söylediği çizimi akıllı kalem ile çiziyor ve bilgisayar ortamına aktarılan bu çizim bilgisayar tarafından algılanıp sorunu algılıyor. Bu algılamada kişinin el hareketleri, çizimi tamamladığı süre, çizimin detayları gibi etkenler kontrol ediliyor ve veriler önceden örneklendirilmiş beyin hastalıkları saflarında çizilen görsellerle karşılaştırılıyor.
Bu sayede herhangi bir hastalıkla eşleşme gerçekleşmişse sistem eşleşme sonuçlarını çıkartıyor. Bu sayede kişi ön muayeneden geçmiş oluyor. İşlem, eğer hastada bu hastalık söz konusu ise erken teşhisle tedavi olanağını %90'a kadar arttırabiliyor.
Sistemin bilgisayara düşen yazılım bölümü henüz tam olarak bitirilemedi. Yazılımın tamamlanmasıyla başlanacak olan denemelerde başarı elde edilirse, cihazın kullanımıyla birlikte çoğu insanın hayatı kurtarılabilir.