Melanom tedavisinde gelişmeler!
Nadir görülen bir deri kanseri olan melanomdaki son tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı ve Akademik Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, nadir görülen bir deri kanseri olan melanomdaki son tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Nadir görülen bir deri kanseri tipi olmakla birlikte öldürücülüğü son derece yüksek bir hastalık olan melanom, tüm dünyada insidansı hızla artış gösteren ve mortalitesi yüksek olan bir kanser. Türkiye'de her 100 bin erkekte 1,9, her 100 bin kadında ise 1,3 görülme sıklığına sahip olan melanom konusunda bilgi veren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı ve Akademik Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, "Erken tanı konduğunda tam kür şansı olmakla beraber, gecikmiş vakalarda etkili bir tedavi mevcut değildir. Sadece gözle muayene ile hızlı, kısa zamanda ve kolay bir tarama ile en azından şüpheli vakaların saptanması mümkündür. Riskli grupları tanımlamak, toplumun ve sağlık çalışanlarının farkındalığını sağlamak, özellikle korunmaya yönelik eğitim ve erken tanı için uygun tarama programları belirlemek ve hastalıkla mücadeleyi artırarak morbidite ve mortaliteyi azaltmak mümkündür" dedi.
"ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ"
Melanomda erken tanının önemlini vurgulayan Prof. Dr. Uslu, "Bu kapsamda kişilerin kendini muayene etmesi ve şüpheli durumlarda dermatologlara gitmesi önerilmektedir. Melanomun asıl tedavisi cerrahi tedavidir. Hastaların önemli bir bölümü ameliyatla tedavi edilmektedir ve bu aşamada iyi kalitede cerrahi müdahale çok önemlidir. Ancak, hastalık sistemik hale geldiğinde yani uzak metastazlar başladığında medikal tedavi gerekli olmaktadır. Bu evredeki hastalar için de günümüzde çok iyi tedavi seçenekleri geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam edilmektedir" diye konuştu.
"İMMÜNOTERAPİ YAŞAM SÜRESİNİ UZATIYOR "
İmmunoterapi yöntemlerinin melanom tedavisinde son yıllarda çarpıcı bir başarı
gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Uslu, "Yakın döneme kadar bilinen etkin bir tedavisi olmaması nedeniyle tanı alan hastaların yarısından fazlasının ilk beş yıl içinde hayatını kaybettiği bilinen bir gerçekti. Ancak kanser araştırmalarındaki baş döndürücü gelişmeler ile gerek kişiye özel hedefleyici tedaviler gerekse insanın bağışıklık sistemi hücrelerinin kansere karşı aktif hale getirilmesi metoduna dayalı immunoterapi yöntemlerinin, melanom tedavisinde son yıllarda gösterdiği çarpıcı başarı ile hastalığın son evrelerde bile bazı durumlarda tedavi edilebilir olduğu gerçeğini ortaya koymuştur. İmmüno onkolojik tedaviler ve ilaçlar bugün melanoma tedavisinde yeni bir çığır açmış, ileri evrelerde dahi yaşam süresini 2-3 kat uzatmıştır. İmmüno onkolojik tedavi yaklaşımı sayesinde melanomanın yanı sıra akciğer kanseri, karaciğer kanseri gibi pek çok kanser türünde, önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde tümörlerle savaşta, tıbbın çok güçlü ve yeni silahları olacaktır" dedi.
MELANOMDA GÜNCEL TEDAVİLER İZMİR'DE TARTIŞILACAK
Bilim dünyasının son yıllarda tanık olduğu bu başdöndürücü gelişimin detaylarının tartışılacağı, Avrupa ve Amerika'dan konu ile ilgili ünlü bilim insanlarının yer aldığı önemli toplantıya 5-6 Eylül 2015 tarihlerinde İzmir ev sahipliği yapacak. Akademik Onkoloji Derneği ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'nın ortaklaşa faaliyeti olan ve melanomun tanısından tedavisine ülkemizde son duruma kadar konunun tüm boyutlarıyla ele alındığı uluslararası bir toplantı olan ''Melanomda Güncel Tedaviler Sempozyumu-UMTS 2015''in oldukça verimli olacağı ve Türk bilim dünyasına önemli katkılar sağlaması bekleniyor.
İHA