Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Gömük veya çürük diş sinüzit nedeni olabilir | Sağlık Haberleri

        Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Ertaş gömük veya çürük dişlerin sinüzit yapabileceğini söyledi.

        SİNÜZİT HASTALIĞININ ÇEŞİTLİ NEDENLERİ OLABİLİR

        Sinüzit rahatsızlığı olanların mutlaka bir diş hekimine veya çene cerrahine görünmelerini öneren Prof. Dr. Ümit Ertaş, diş köklerinin burun yan boşluklarına, dolayısıyla sinüslere yakın olduğunu bildirdi. Sinüzit hastalığının çeşitli nedenleri olabileceğini belirten Prof.Dr. Ertaş, diş kaynaklı olanların anlaşılması için KBB doktoru yanı sıra diş hekimine de gidilmesi gerektiğini söyledi.

        Prof.Dr. Ertaş, şöyle dedi: "Sinüzitler; burun yan boşlukları adı verdiğimiz sinüs boşluklarının iltihabıdır. Burun yan boşlukları olan sinüsle komşuluk ihtibariyle yukarıda göz tabanı, iç tarafında burun boşluğu alt da ise dişlerin dizildiği alveol kemikle komşulukdadır. Önde de alveol kemiğin bir kısmıyla komşuluğu vardır ön duvarı boştur. Komşuluk ihtibariyle dişlerde meydana gelen bir takım olaylar sinüslere yayılır ve sinüsleride etkiler. Burun kaynaklı gribal enfeksiyonlar, gerek bir takım üs solunum yolu enfeksiyonu sinüzitlerde enfeksiyon meydana getirebilirler ki biz buna 'sinüzit' deriz. Sinüzitlerin sebebi sadece burun kaynaklı değildir. Aynı zamanda bazen diş kaynaklı da olabilir.

        Diş köklerinin burun yan boşlukları yani sinüslerde yakın komşulukda olması bazen bu diş köklerinin sinüsün içinde olması arada herhengi bir kemiğin olmaması bazende çok ince kemiğin olması ve diş kökünün iltihabının bu ince kemiği eritmesi neticesinde dişde meydana gelen iltihap direk burun yan boşluğu dediğimiz sinüslere akarak o bölgede sinüzitler meydana getirir. Yani bu bildiğiniz diğer sinüzitler gibi bir klinik tablo gösterir. Eğilme kalkma pozisyonlarında ağrı boğaz arkasından akıntı yine burun içerisinden akıntı görülebilir. Akut dediğimiz alevlenme durumlarında ise şiddetli sinüs enfeksiyonları hatta sinüs apseleri şeklinde başa, göze bunlar ağrılar şeklinde seyreden bir sinüzit tablosu ortaya çıkar. Bunlarla burun kaynaklı sinüzitlerin karışması muhtemeldir. Aralarında bir kaç çeşit nüans vardır. Bunları iyi bilmek lazım fakat burun kaynakla sinüzit zannedilip, diş kaynaklı sinüzitleri tedavi etmek gerektiğinde mutlaka dişlere bakmak gerekir. Eğer dişlere bakılmadan sadece burun kaynaklı sinüzit gibi ilaçla tedavi edilirse bunların düzelmesi zordur. Burun kaynaklı bir sinüziti nasıl bir birinden ayırt edeceğiz? Diş kaynaklı sinüzitler bazen iki taraflı olmakla beraber genellikle tek taraflı sinüzitlerdir. Bunlar genellikle yüzün tek tarafında görülen sinüzitlerdir. Burun kaynaklı sinüzitler simetriktir her iki tarafda görülür onlarda tektarafda görülebilir ama genellikle iki taraflı görülür."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ