Uzmanlardan 'çocuğunuzun tansiyonunu ölçtürün' uyarısı
Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Meral Torun Bayram, hipertansiyonun küçük bebeklerde bile görülebildiğini belirterek, 'Aileler, çocuklarının muayenesi sırasında hekimlerden mutlaka tansiyon ölçümünü istesin' dedi
Uzmanlar, hipertansiyonun bilinenin aksine büyüklerin yanı sıra tüm çocukları etkileyebildiğini belirterek, rahatsızlığın erken tanı ile kontrol altına alınabildiğini ifade etti.
Sağlıksız beslenme, stres ve obezite çocuklarda hipertansiyona neden oluyor. Baş ağrısıyla belirti veren hastalık çoğu zaman sinsice ilerliyor, tedavi edilmediği takdirde kalp ve böbrek yetmezlikleri ile görme kaybı ve beyin kanamasına varan sonuç doğuruyor. Uzmanlar, hipertansiyonun bilinenin aksine büyüklerin yanı sıra yeni doğanlar dahil tüm çocukları etkileyebildiğini belirterek, rahatsızlığın erken tanı ile kontrol altına alınabildiğini ifade ediyor.
KÜÇÜK BEBEKLERDE BİLE GÖRÜLEBİLİYOR
Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Meral Torun Bayram, hipertansiyonun küçük bebeklerde bile görülebildiğini belirterek şöyle konuştu:
“Hipertansiyon çocuklarda baş ağrısı, yüzde kızarıklık, baş dönmesi, sık nefes alma, çabuk yorulma, çarpıntı, görme keskinliğinde azalma ve burun kanaması gibi yakınmalarla kendini gösteriyor. Şikayetlerini ifade edemeyecek küçük bebeklerde ise hipertansiyon belirtileri huzursuzluk, sebepsiz aşırı ağlama, terleme, sık nefes alma ve beslenme güçlüğü olabiliyor. Ancak çocuklarda çoğu zaman hiç belirti vermiyor. Genelde rutin muayene sırasında hipertansiyon ortaya çıkıyor ve bize sevk ediliyor. Çağımızda sıklıkla okul çağı çocuklarında görülebilen yüksek tansiyonu, yeme içme düzensizliği, stres, obezite, fastfood tarzı beslenme ile yağ ve tuz oranı yüksek gıda tetikliyor.”
SONUÇLARI YIKICI
Hastalığın hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Bayram, “Hipertansiyon eğer tedavi edilmezse vücuttaki tüm damar sistemini tutarak erişkinlerde olduğu gibi beyin, göz, kalp, böbrek gibi hayati organlarda işlev bozuklukları meydana geliyor. Hipertansiyon, böbrek ve kalp yetmezlikleri ile beyin kanamalarına neden olan ciddi bir hastalıktır” diye konuştu.
“ÜÇ YAŞ ÜSTÜ ÇOCUKLARDA TANSİYON TAKİP EDİLMELİ”
Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Bayram, “Aileler, çocuklarının muayenesi sırasında hekimlerden mutlaka tansiyon ölçümünü istesin. Üç yaşın üstünde tüm muayenelerde tansiyon ölçümü yapılmalıdır. Buna dikkat etsinler. Ayrıca aile bireylerinde yüksek tansiyon, beyin kanaması veya diğer yüksek tansiyon ile ilişkili öyküsü olan bireyler varsa, bir rahatsızlık olmasa bile bir hekime başvurmalarında fayda var. Özellikle obez ve kilolu çocuklarda tansiyonun izlenmesi gerekmektedir“ dedi.
Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her hastaya ilaç tedavisi uygulamıyoruz. Tansiyonun evreleri var. Eğer hasta ileri evrede değilse altta yatan bir hastalığı yoksa ve organlarda sorunlar başlamadıysa yaşam şekli değişikliği, beslenme önerileri, spor, diyet gibi program veriyoruz. Eğer organlarda yüksek tansiyon ile ilişkili sorun varsa ilaç tedavisine başlıyoruz.”