Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bağırsakları çalıştıran besinler nelerdir? | Sağlık Haberleri

        Yeterince su içmemek, yeterli lif tüketmemek, magnezyum seviyesinin düşük olması, stres, endişe ve bazı reçeteli ilaçlar bağırsakların yavaş çalışmasına sebep olabilir. İşte Bağırsaklarınızın çalışmasını sağlayacak besinler!

        Su: Sindirim sisteminizin sağlıklı çalışabilmesi için yeterli miktarda su içmeniz çok önemli. Kabızlığın en önde gelen sebeplerinden biri dehidrasyon, çünkü yeterli sıvı almadığınızda dışkınızın yumuşayıp bağırsaklarınızda hareketlenmesi mümkün olmuyor. Kola, kahve, çay gibi içecekler maalesef sayılmıyor, su içmeniz gerekiyor. Suyun tadını sevmiyorum diyorsanız içine salatalık, nane, limon, çilek dilimleri ekleyerek sevdiğiniz bir aromayı doğal yoldan yaratabilirsiniz.

        Kurubaklagiller: Mercimek, fasulye, nohut gibi kuru baklagiller lif açısından zengindir.

        Peki, lif neden önemli? Çünkü lif dışkının hacmini arttırarak sindirim sisteminde ilerlemesini kolaylaştırır ve yolda toksinleri toplayarak vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca bağırsaklarınızdaki iyi bakterilerin beslenmesine yardımcı olur. Uzmanlar günde 20-30 g arası lif tüketmeyi tavsiye ediyor.

        Baklagiller arasında en yüksek lif içeriği mercimek (1 bardak 16 g) ve siyah fasulyede (1 bardak 15 g).

        Frambuaz: Lif söz konusu olduğunda bütün meyvelerin kraliçesi frambuaz! 1 bardağında 8 g lif içeriyor.

        Kuru erik: Kabızlığa iyi geldiği yaygın olarak bilinen kuru erik, hem lif açısından zengindir (yarım bardakta 6 g), hem de kabuğunda bağırsak çalıştıran bazı doğal maddeler içerir.

        Badem: Badem kalp dostu yağ, protein ve fiber içeriğinin yanı sıra iyi bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum, mide asidini nötralize eder ve dışkının bağırsaklarda hareketini sağlar. Bir avuç badem magnezyum ihtiyacınızın %25’ini karşılar.

        Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı, karalahana lif içeriklerinin yanı sıra bağırsaklarınızı hareketlendirmek için gerekli besinler içerirler: magnezyum (bağırsak kaslarının kasılmasına yardım eder), potasyum (sıvı dengesi ve kaslar için).

        Kefir: Kefir yoğurdun neredeyse 10 katı daha fazla probiyotik bakteri içerir. İngiliz araştırmacılar bağışıklık sistemi ve genel sağlığımız için kritik önem taşıyan iyi bakterilerin aynı zamanda dışkıyı yumuşattığını ve kabızlığa iyi geldiğini tespit etmişler.

        Kefir sevmiyorsanız yoğurt veya çok tuzlu olmaması kaydıyla turşu gibi fermente sebzeler de tüketebilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ