Deliksiz uyumanın yolları!
Uzman Psikolog Meltem Özcüler, önerilerle geçmeyen uyku sorunları varsa mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerektiğini söyledi
Uzman Psikolog Meltem Özcüler, sağlıklı bir şekilde uyunduğunda hayat kalitesinin yükseleceğine, fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak birçok sorunun üstesinden gelineceğine dikkati çekti.
Ramazanda en çok etkilenen alanlardan birinin uyku rutini olduğunu ifade eden Özcüler, bu dönemde diğer günlerdeki uyku düzeninin mümkün olduğunca bozulmamasını önerdi. Uyku apnesi, ruh sağlığı sorunları, huzursuz bacak sendromu ve birçok hastalığın uyku kalitesini ciddi şekilde etkileyebildiğine değinen Özcüler, “Eğer önerilerle geçmeyen uyku sorunlarınız varsa mutlaka doktorunuza danışın” diye konuştu.
Özcüler, daha sağlıklı bir uyku için şu önerilerde bulundu:
UYKU DÜZENİNİZE SADIK KALIN
Tatiller ve hafta sonları dahil aynı saatlerle uyumaya ve uyanmaya çalışın. Bu biyolojik saatinizin uyku düzenine alışmasını ve sağlıklı bir uyku için size yardımcı olmasını sağlar. Sadece uykunuz geldiği zaman yatağınıza gidin, ilk esnemenizde uyku için hazırlıklarınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Gündüz uykusu yetişkinler için çok önerilmemekle birlikte, eğer yapacaksanız öğle saatlerini geçmeden ve en fazla 45 dakika olarak planlayabilirsiniz.
ORTAM UYKU İÇİN UYGUN OLMALI
Uyku gevşeme halidir, yeterli düzeyde gevşeme olmazsa uykuya geçemez veya sağlıklı bir şekilde uyuyamazsınız. Rahat ve sakin nefes alıp vermeyi öğrenebilir, diyafram nefesi ve kas gevşeme tekniklerini deneyebilirsiniz. Oda ısısı yetişkinler için 17-19 derece, çocuk ve bebekler için 20-22 derece olarak önerilir. Sesten ve ışıktan etkilenmeyen odada uyumak için gerekli düzenlemeyi yapabilirsiniz.
OLUMSUZ DUYGU VE DÜŞÜNCELERDEN UZAK DURUN
Uyku saatini sadece dinlenmek ve uyumak için ayırdığınızı unutmayın, bu saatler sorun çözme saatiniz olmasın. Aklınıza gelen düşünceleri sabaha ertelemeyi, duygulara kapılmamayı, gerekirse not almayı deneyebilirsiniz. Ara sıra uykunuz kaçabilir, uyku kaliteniz etkilenebilir. Bu durumu felaketleştirmeyin, ertesi gün uykunuzla ilgili olumsuzlukları düşünmeyin, kaygı düzeyinizi kontrol edin.
UYKU KALİTENİZ İÇİN BAZI ADIMLARI HAYAT TARZI HALİNE GETİRİN
Geç saatlerde atıştırmamak, kafeinli içecekler kullanmamak, yoğun egzersiz yapmamak ve internet, televizyon kullanımını kısıtlamak gibi yöntemlere dikkat edebilirsiniz. Ilık bir banyo yapmak, temiz ve havalandırılmış bir oda, kitap okumak, süt içmek, kaliteli döşek, yatak, nevresim kullanmak gibi öneriler bazen uykuya geçiş sürecine destek olmaktadır.