Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel Serviste tek öğrenci! Öğretmenler İbrahim Oktugan için derslere girmedi - Son dakika haberi | Son dakika haberleri

        Eyüpsultan'da özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan’ın, 17 yaşındaki Iraklı lise öğrencisi Y.K.'nın silahlı saldırısıyla hayatını kaybetmesinin ardından olayı protesto etmek amacıyla Türk Eğitim Sen başta olmak üzere çeşitli sendikalara üye öğretmenler, bugün derse girmedi.

        DHA'nın haberine göre Kartal'daki bazı okullar, grev nedeniyle boş kaldı.

        İbrahim Okutgan
        İbrahim Okutgan

        GREV NEDENİYLE OKULLAR BOŞ KALDI

        Eyüpsultan’da özel bir lisede okul müdürü olan İbrahim Oktugan’ın, 17 yaşındaki Iraklı lise öğrencisi Y.K. tarafından silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmesinin ardından, Türk Eğitim Sen, Eğitim İş, Eğitim Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sen, Eğitim Gücü Sen, TÖB-Sen, öğretmenlere iş bırakma çağrısı yaptı.

        REKLAM

        Bugün Kartal'da bulunan Medine Tayfur Sökmen İlkokulu ve TOKİ Şehit Mustafa Kartal Ortaokulu grev nedeniyle boş kaldı.

        Öğretmenlerinin okula gelmeyeceğini haber alan veliler, öğrencilerini okula göndermedi. Greve katılmayan öğretmenlerin öğrencileri ise okula geldi.

        SERVİSTE TEK ÖĞRENCİ

        Sadece bir öğrenciyle okula gelen servis şoförü Adem Ayka, "Grev olduğunu söylediler, müdür beyin öldürülmesinden dolayı. Öğretmenlerimizin bir tepki grevi olacağını söylediler. O yüzden de bir tane öğrenci ile geldim. Öğrenci gelmedi. Normalde kapasitemize göre alıyorduk 15 öğrencimiz vardı. Ama bugün bir tane öğrenciyle geldik, dersler boş geçecek diye. Gruplardan yazdılar, 'Gelmiyoruz.' diye." dedi.

        REKLAM

        Öğrencisini okula getiren bir veli ise, "Öğretmen geldi diye bir duyum aldım ama. Sendikaya bağlı öğretmenler bıraktı diye biliyorum. Sendikaya bağlı olmayan öğretmenler gelmek zorunda kaldı." diye konuştu.

        MESLEKTAŞLARI İÇİN İŞ BIRAKTILAR

        AA'da yer alan habere göre de İstanbul'da bazı öğretmenler, Eyüpsultan'da özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan'ın, öğrencisinin silahlı saldırısıyla öldürülmesini protesto etmek için iş bırakma eylemi yaptı.

        Bazı eğitim sendikaları tarafından alınan karar doğrultusunda gerçekleştirilen protesto kapsamında, kentteki bazı okullarda sendikalı öğretmenler derse girmedi. Eylem çağrısından haberi olan bir kısım öğrenci okula gitmezken, derslerin boş olduğunu görenler de okuldan ayrıldı.

        Bazı okullarda, öğretmenler tarafından eylem yapılacağının bildirilmesi üzerine velilerin bir kısmı çocuklarını okula göndermedi. Öğretmenlerin iş bırakma eylemi nedeniyle okullar normal günlere göre boş kaldı. Avcılar'daki Mehmet Emin Horoz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Deniz Esen, okula geldiklerini ancak içeri alınmadıklarını belirterek, "Hocalar eyleme gitmişler, eylem yapıyorlar. Bizi de ders işlenmiyor diye geri gönderdiler. Hiç kimse yok. Gelen az öğrenci de ders işlemiyor. Yoklama da almadılar." diye konuştu.

        BİRÇOK İLDE PROTESTO EDİLDİ

        Niğde'de Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen üyeleri, Eyüpsultan'da özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan'ın, okuldan atılmasından sorumlu tuttuğu yabancı uyruklu bir öğrencinin silahlı saldırısı sonucu öldürülmesine tepki gösterdi.

        Sendika üyeleri, Şehit Ömer Halisdemir Meydanı'nda bir araya gelerek, olaya tepki gösterdi.

        Eğitim Bir-Sen Niğde Şube Başkanı Hasan Orhan, burada yaptığı açıklamada, eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti önleyecek, failleri cezalandıracak, mağdurlara hukuki koruma sağlayacak yasal düzenleme yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

        Bugün yaşanan acıların dünün ihmal ve umursamazlığının sonucu olduğunu savunan Orhan, "Meslektaşımıza Allah'tan rahmet, ailesine ve eğitim camiasına başsağlığı diliyoruz. Kanayan bir yara haline gelen şiddet olaylarına dikkat çekiyor, tedbir alınması için yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Bu çağrımızı yıllardır yapıyoruz. Sesimize kulak verilseydi, gereken önlemler zamanında alınmış olsaydı belki de bugün başka şeyler konuşuyor olacaktık." dedi.

        "CAYDIRICI CEZALAR UYGULANMALI"

        Adana’da da merkez Seyhan ilçesi Atatürk Parkı’nda toplanan yüzlerce öğretmen ellerinde pankartlarla eğitimciye şiddete karşı sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Adana Valiliği önünde toplanan öğretmenler, basın açıklaması yaparak eğitimciye şiddet olaylarına tepki gösterip ‘öğretmene şiddet yasası’ çıkarılması çağrısında bulundu.

        Eyleme katılan eğitimcilerden Adana Yüreğir Damar Arıkoğlu İlkokulu Okul Müdürü Mert Aşık, daha önce kendi okulunda bir öğretmenin 8 yaşındaki öğrenciyi ödevini yapmadığı konusunda uyardığı için öğrencinin velisi tarafından saldırı girişiminde bulunulduğunu söyledi. Bunun gibi sayısız örneğin olduğunu vurgulayan Aşık, “Biz o gün öğretmen arkadaşlarımızla şiddet olayına engel olduk Ama sonuç çok başka olabilirdi. Orada öldürülebilirdik. Bir anlık öfke değildi. Bunu kabul etmiyoruz. Eğitimde şiddet yasası çıkarılmak zorunda. Nasıl bir hakem şiddet görünce ligler ertelenip ağır yaptırımlar yapıldıysa okuldaki bir eğitmene bir şey olduğunda caydırıcı cezalar uygulanmalı. Ölen arkadaşım benim gibi okul müdürüydü. İnsan kendisini onun yerine koyuyor. Odanda çalışırken sana bir silah doğruluyor ve ölüyorsun. Bir eğitimcinin canına kıymak bu kadar kolay olmamalı” diye konuştu.

        "ÖĞRETMENİME DOKUNMA" DÖVİZİ TAŞIDILAR

        Başkentte bazı öğretmenler, Eyüpsultan'da özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan'ın, öğrencisinin silahlı saldırısıyla öldürülmesini protesto etmek için iş bırakma eylemi yaptı.

        Oktugan'ın ölümünün ardından bazı eğitim sendikaları tarafından alınan karar doğrultusunda gerçekleştirilen protesto kapsamında, Türkiye genelinde bazı okullarda sendikalı öğretmenler derse girmedi. Öğretmenlerin iş bırakma eylemi nedeniyle velilerin bir kısmının da çocuklarını okula göndermediği görüldü.

        Ankara'da da bazı sendikalara bağlı öğretmenler iş bıraktı, protesto yürüyüşü yaptı. Bu kapsamda, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde toplanan Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenler, sloganlar atıp, "Öğretmenleri korursanız, geleceğinizi korursunuz", "Asıl mesele, ölüyoruz" ve "Öğretmenime dokunma" yazılı dövizler taşıdı.

        Burada konuşan Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Haydar Urfalı, yasal düzenlemelerin ve esaslı politikaların hayata geçirilememesi nedeniyle okullarda öğretmene şiddetin arttığını söyledi.

        Urfalı, her okula güvenlik görevlisi alımı yapılması ve okulların tamamında kamera bulundurulmasının hayati zorunluluk olduğunu belirterek, Bakanlığın bu konuda okullara bütçe tahsis etmesi ve fedakarlıktan kaçınmamasını istedi. Türk Eğitim-Sen olarak eğitimde şiddetin önlenmesi amacıyla 2019'da ve 2023'te iki kez kanun teklifi hazırlayarak TBMM'ye ilettiklerini belirten Haydar Urfalı, "Tüm siyasi partilerimizin birlik içinde bu teklife destek vermesi ve teklifimizin yasalaşması en büyük beklentimizdir." diye konuştu.

        Eğitimde şiddetin önlenmesi için yasal düzenlemenin yer almadığı bir Öğretmenlik Meslek Kanunu kabul etmeyeceklerini de söyleyen Urfalı, "Milli Eğitim Bakanlığı'ndan mutlaka kamu-özel ayrımı yapmadan eğitimde şiddete yönelik özel bir politika geliştirmesini istiyoruz." dedi.

        Konuşmanın ardından çeşitli saldırılar sonucu hayatını kaybeden öğretmenlerin isimleri okunarak, "Burada" diye karşılık verildi.

        MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN TBMM'YE YÜRÜDÜLER

        Oktugan'ın ölümünün ardından iş bırakma kararı alan bazı sendika üyesi öğretmenler de Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplandı.

        Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Anadolu Eğitim-Sen, Öğretmenler Sendikası, TEÇ-Sen, Genç Eğitim-Sen ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi öğretmenler, buradan, okulda şiddeti protesto eden sloganlar atarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Çankaya kapısına kadar yürüdü.

        Meclisin yanındaki parkta toplanan öğretmenler ellerinde, "Can korkusuyla eğitim olmaz", "Görevi başında öldürülmek istemiyoruz", "Eğitimde şiddete dur de", "Can güvenliğimiz için yasa istiyoruz" yazılı dövizler taşıdı.

        Bazı öğretmenlerin, kanı temsilen kırmızı boyalı önlük giydiği, bazılarının da eyleme çelik yelekle katıldığı görüldü. Öğretmenler adına konuşan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, öğretmene yapılan her saldırının, tüm topluma ve ülkenin geleceğine yapılmış sayılacağını söyledi.

        Okulda şiddetin son bulması için Milli Eğitim Bakanlığının harekete geçmesi, gerekli önlemleri acilen alması gerektiğini belirten Özbay, şunları söyledi: "Okullarda yaşanan şiddet olaylarındaki korkutucu tırmanışı engellemek için bir an önce eğitimde şiddet yasası çıkarılmalıdır. Eğitim kurumlarının tümünde, şiddetle mücadele etmek için alınması gereken somut önlemleri içeren bir eylem planı, eğitimcilerle, gücünü kendi örgütlülüğünden alan biz sendikalarla birlikte hazırlanmalıdır. Failler toplumun vicdanını rahatlatacak ve yeni olaylar açısından caydırıcı olacak şekilde cezalandırılmalıdır. Özel ya da devlet okulu fark etmeksizin, derhal tüm eğitim kurumlarının güvenliği sağlanmalıdır."

        NE OLMUŞTU?

        Alibeyköy Mahallesi Beste Sokak'taki özel lisede yabancı uyruklu öğrenci Y.K, okuldan atılmasından sorumlu tuttuğu okul müdürü İbrahim Oktugan'a (74) 7 Mayıs'ta silahla ateş etmişti. Odasında uğradığı saldırıda ağır yaralanan Oktugan, kaldırıldığı hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı.

        Olayın ardından kaçan Y.K. polis ekiplerince yakalanmış, ertesi gün sevk edildiği adliyede tutuklanmıştı.

         Ders zili çalmayacak
        Ders zili çalmayacak Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ