Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Yaşam Sesimiz bedenimiz gibi yaşlanır mı? Sesimizi sağlıklı tutmanın beş yolu nedir?
        1

        Sesimiz, hayatımızı devam ettirebilmemiz için sürekli kullanmamız gereken bir işlevdir. Zamanla yaşlanıp yürümekte zorlanmaya başladığımız gibi, sesimizi çıkarma konusunda da yavaşlama gösterebiliriz. Sesimizi sağlıklı tutmanın yolları nelerdir?

        2

        Sağlık etkileri

        Birçok yaşlı yetişkin, iletişim kurmayı giderek daha zor bulmakta; bu durum sosyal geri çekilme ve depresyon riskini artırabilmektedir. İşitme kaybı önemli bir husus olarak kabul edilse de, yaşlanan bireylerin ses sorunlarını değerlendirmek ve tedavi etmek de kritik bir öneme sahiptir.

        3

        Ses sorunlarının nedenleri

        Presbifoni veya presbilaryngeus olarak adlandırılan bu sorunlar, ses teli atrofisi, azalan akciğer gücü ve genel sağlık düşüşü nedeniyle gelişebilir.

        4

        Sesimizi korumak

        Ancak Duke Health konuşma patologları Caroline Banka ve Cristen Paige, sesimizi en iyi durumda tutmak için yapabileceğimiz birçok şey olduğunu vurgulamaktadır.

        5

        1. Farkındalık

        Bilgi güçtür. Ses değişiklikleri yaşamaya başlamamış olsanız bile, belirtileri bilmek, başlarsa onları ortadan kaldırmanıza yardımcı olur. Ve proaktif olmak, sesinizi uzun vadede daha güçlü tutmanıza yardımcı olabilir.

        6

        "Yaşlı yetişkinlerde ses değişiklikleri kademeli ve sinsi olabilir. Bu popülasyonda ses değişiklikleri fark edilmeyebilir, ancak uzun vadede çok büyük bir etkiye sahiptirler," dedi Banka. "Nefes nefese kalma, ses kısıklığı, konuşmada artan çaba ve konuşurken nefes darlığı hissi gibi ses değişikliklerine dikkat edin."

        7

        2. Genel sağlığınızı koruyun

        Astım, alerji ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi durumların sesinizi etkileyebileceğini öğrenince şaşırabilirsiniz. Bunun nedeni, ses üretimi için hayati önem taşıyan nefes almayı kısıtlayabilmeleridir.

        8

        Ayrıca vücudunuzun geri kalanını formda tutmaya çalışın. Düzenli egzersiz, genel dayanıklılığı artırmaya, kas tonusu oluşturmaya ve duruşu iyileştirmeye yardımcı olur. Bunların hepsi daha sağlıklı bir sese katkıda bulunur.

        9

        3. Ses hijyeninize dikkat edin!

        Tahmin edebileceğiniz gibi, boğazınıza ve gırtlağınıza (ses kutusu) nasıl davrandığınız sesinizi etkiler. Gırtlak nemli ve esnek kalmalıdır; bu nedenle günde altı ila sekiz bardak su için. Boğazınızı kurutan kafein ve alkolü sınırlayın.

        10

        Konuşma patoloğu Paige, "Üzüm, kavun, salatalık gibi çok fazla su içeriğine sahip ıslak atıştırmalıklar tüketin" dedi. Havayı nemli tutmak için evde bir nemlendirici kullanın. Ve tabii ki sigara içmeyin!

        11

        4. Ses egzersizleri yapın

        Yaşlı yetişkinler için, emekliyseniz veya yalnız yaşıyorsanız, daha az konuşuyor olabilirsiniz. Ancak tıpkı vücudun geri kalanı gibi, sesin de iyi durumda kalması için egzersize ihtiyacı vardır.

        12

        Bir koroya katılın, duşta şarkı söyleyin veya yüksek sesle okuyun. Sosyal olun ve sohbete katılın. Yapabileceğiniz en kötü şey kendinizi izole etmek ve sessiz kalmaktır.

        13

        5. Ses terapisi

        Ses sorunları olan birçok yaşlı yetişkin, profesyonel yardımdan faydalanabilir. Kapsamlı bir ses değerlendirmesi, ses sorunlarının diğer nedenlerini (tümörler veya lezyonlar gibi) belirleyebilir.

        14

        Yaşlandıkça oluşan ses sorunları

        Yaşlandıkça sesimiz değişir. Bunun bir kısmı yaşlanmayla ilgili diğer süreçlerden kaynaklanır: kas kütlesi kaybederiz, mukoza zarlarımız incelir ve kurur, akciğer kapasitemiz azalır ve ince kas koordinasyonumuzun bir kısmını kaybederiz.

        15

        Yaşlandıkça seste meydana gelen değişiklikler şunları içerebilir:

        - Sesin azalması veya sesin projeksiyonu

        - Azalmış ses dayanıklılığı

        - Ses zayıflığı