İşte hükümetten dolarla ilgili ilk tepkiler! Zeybekci'den ilgili kurumlara çağrı
Dolarda gece yarısı yaşanan sert hareket kurları 4.80 liranın üzerine taşıdı ve dolar yeni tarihi zirvesine ulaştı. Sabah yaşanan hafif gevşeme yerini tekrar alımlara bırakırken, dolar 4.9253 ile yeni zirvesine ulaştı. Sonrasında ise gelen satışlarla 4.82 TL seviyesine geriledi. Doların tarihi zirveye çıkışından sonra, ilk olarak ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi'nin dövizdeki yükselişle ilgili "Sağlıksız fiyat oluşumları yaşanmakta. En doğru hamlenin en uygun zamanda yapılacağına güvenim tam" açıklaması geldi. Zeybekci sonrasında bir açıklama daha yaptı ve "İlgili kurumlar Cumhurbaşkanı ya da Başbakanı konuya dahil etmeden sorumluluklarının gereğini yapmalı." dedi. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ve Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'dan da art arda açıklamalar geldi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci dövizde yaşanan yükselişle ilgili iki ayrı açıklamayaptı
Bakan Zeybekci, "Sağlıksız fiyat oluşumları yaşanmakta. En doğru hamlenin en uygun zamanda yapılacağına güvenim tam. Mali disiplinden ödün verilmeyecek" dedi.
Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, "Reel ekonomi, büyüme, ihracat, istihdam ve kapasite kullanım oranları, ayrıca gelecek beklentilerine ilişkin öncü gösterge olarak yatırım teşvik başvuruları ve dünyanın en iddialı teşvik sistemine olan ilgi ile dünyada bu bakımdan ilklerde yer alan ülkemiz kur ve faiz oranlarında hak etmediği dalgalanmalar ve döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumları yaşamaktadır. İlgili kurumlarımız, reel sektörün başarısının, emeğinin ve alın terinin bu doğrultuda heba edilmemesi döviz piyasasındaki dengesizliğin kaldırılması için gerekli araç ve yetkiye sahiptir." dedi.
Zeybekci, "Bu sorumluluğu alarak, en doğru hamlenin en uygun zamanda yapılacağı konusunda güvenimiz tamdır." değerlendirmesinde bulundu.
BİR AÇIKLAMA DAHA YAPTI
Ekonomi Bakanı Zeybekci, daha sonra NTV yayına katılarak, dolardaki hareketle ilgili konuştu ve ilgili kurumlara çağrıda bulundu."İlgili kurumlar Cumhurbaşkanı ya da Başbakanı konuya dahil etmeden sorumluluklarının gereğini yapmalı." diyen Zeybekci, şunları söyledi:
"Türk lirasının değer kaybını bir reel makroekonomik nedene bağlamak mümkün değil. Bu yüzden spekülatif diyoruz. Para politikalarıyla yönlendirilmesi gereken bir alan. Para politikaları ile ilgili TL'nin değeri ile ilgili olması gereken şeyleri yapacak enstrümanlarımız da var. Bu tedbirleri alacak yetki ve sorumlulukları da var. Kurumlarımızın elinde yetkileri var. Yetkisi olanların yetkilerini kullanırken kendi sorumluluk alanları içinde kullanmalarının gerekliliğine inanıyorum. Bunun da geciktirilmesinin Türk sanayisine, büyümesine makroekonomik performanslara faydası olmadığına inanıyorum. İlgili kurumlar Cumhurbaşkanı ya da Başbakanı konuya dahil etmeden sorumluluklarının gereğini yapmalı. Spekülatif değer kaybına müsaade etmeyeceğimizi göstermemiz lazım.
Şu anda kurun seviyesi anormal, kalıcı hasar henüz oluşmadı. Ekonomide ilk etkisi, enflasyonu yukarı çekmesi, faizlerin orta vadede kalıcı yukarı gitmesi riskleri olabilir. Henüz o noktaya gelinmedi."
HÜKÜMETTEN DOLARLA İLGİLİ İLK TEPKİLER
Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: "Dolarla oynayarak seçim sonucuna değiştireceklerini düşünenler yanılıyor" dedi.
Dolardaki yükselişi değerlendiren Bozdağ, şunları kaydetti:
"Seçime giderken pek çok şey de yapacaklardır kaybettirmek için. Şu anda dolar üzerinde yaşanan oynamayı hep beraber görüyoruz. Bilesiniz ki 24 Haziran seçimlerine giderken dolar üzerinden vatandaşımızı etkilemek isteyen, hükümete fatura kestirmek isteyen ve sandığa bu faturayı yansıtmak isteyen bir irade de var. Biz onu da görüyoruz, ekonominin kurallarını çok iyi biliyoruz. Türkiye'nin ekonomisi, Allah'ın izniyle güçlü bir ekonomidir. 2014'ten bu yana baktığınızda bir sürü olay yaşadık, 2014 de iki seçim, 2015'te iki seçim yaşadık. 2016'da darbe teşebbüsüne maruz kaldık. 2017'de halk oylaması yaşadık. DEAŞ terör örgütü Türkiye'de eylemler yaptı. Bölücü terör örgütü hendek terörüyle bazı şehirlerimizde hayatı insanlarımıza zindan eden uygulamalara başladı. Türkiye hem bölücü terör örgütüyle hem DEAŞ örgütüyle hem FETÖ terör örgütüyle etkin ve kararlı bir mücadele dönemini yaşadı. Suriye'de yaşananlar, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı Harekatı ve ülkemizde bulunan mültecileri de buraya koyduğumuzda Türkiye'nin son 4-5 yılda yaşadığı olayları ve zorlukları hep beraber görüyoruz. Bütün bunlara rağmen bugün Türk ekonomisi dimdik ayaktadır. Her türlü olumsuzluğa karşı ekonominin direnci yüksektir."
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ise dövizin yükselişine ilişkin, “Gerekli tedbirler alınıyor” dedi.