New York'ta metro istasyonuna saldırı: Yaralılar var
New York'ta metro istasyonuna saldırı gerçekleşti. Olay yerinde birden fazla vurulan kişi olduğu ve patlamamış düzenek bulunduğu belirtildi. New York polisi, 23 kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin 62 yaşındaki Frank R. James adlı kişinin "şüpheli" olarak arandığını bildirdi
ABD'nin New York kentinde Brooklyn'in Sunset Park semtindeki 36th Street metro istasyonunda çok sayıda kişinin silahla vurulduğu ve patlayıcı madde bulunduğu bildirildi. Saldırının metronun içinde başladığı öğrenildi.
Saldırıda en az 23 kişinin yaralandığını belirtilirken, olayın meydana geldiği cadde trafiğe kapatıldı. Saldırganın 10 kişiyi silahla yaraladığı bildirildi.
New York Polis Departmanı, şu anda hayati tehlikesi olan kimsenin olmadığını açıklarken, şüphelinin trende gaz maskesi taktığını, çantasından sis bombasını çıkardığını ve ardından ateş etmeye başladığını söyledi.
SALDIRI SONRASINDA YAŞANANLAR
New York metrosundaki saldırı anının hemen sonrası ise bir yolcunun telefonuna böyle yansıdı. Videoda metronun durması ile yolcuların dumanlar arasından panik içerisinde çıktığı görülüyor.
Gaz maskeli ve işçi üniforması giyen saldırgan saldırının ardından kaçtı.
İnsanları bölgeden uzak durmaya çağıran polis yetkilileri şu anda hiçbir aktif patlayıcı cihaz olmadığını da belirtti. Saldırının ardından metro seferleri durduruldu, yakındaki okullar kapatıldı. Saldırının gerçekleştiği cadde trafiğe kapatıldı.
BIDEN'DAN İLK AÇIKLAMA
ABD Başkanı Biden ve ABD Başsavcısı Garland, Brooklyn'deki durumu takip ederek ön brifing aldı.
Biden, Iowa ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Silah atışlarından çekinmeyerek yolculara yardım eden sivillere ve ilk müdahale ekiplerine minnettarız." dedi.
Biden, ekibinin New York Belediye Başkanı Adams, NYPD ve FBI ile yakın temas halinde olduğunu ve olayı yakından takip ettiklerini söyledi.
NEW YORK BELEDİYE BAŞKANI: METRODAKİ SALDIRIYI KAYDEDECEK KAMERALAR ARIZALI
New York Belediye Başkanı Eric Adams, Brooklyn'deki bir metro istasyonunda düzenlenen ve 23 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili olarak olay yerindeki kameraların arızalı olduğunu söyledi.
New York'un Brooklyn bölgesinde bir metro istasyonundaki saldırıya ilişkin açıklama yapan Belediye Başkanı Adams, önemli bir güvenlik zafiyetine dikkati çekti.
WCBS Radio 880 AM yayınına bağlanan Adams, olay yerini gösteren kameraların çalışmadığı için Brooklyn-Manhattan hattında çalışan N trenindeki saldırının kayıtlarının elde edilemediğini belirtti.
Adams, metro işletmesinden sorumlu MTA'dan kamera arızası raporlarıyla ilgili ayrıntıları netleştirmeye çalıştığını ifade etti.
New York Polisi ise olay yerindeki sivillerin kayıtlarından şüpheliyi tespit ettiklerini, arama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
ŞÜPHELİNİN KİMLİĞİ AÇIKLANDI
New York polisi, Brooklyn'deki metro istasyonunda dün düzenlenen ve 23 kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin 62 yaşındaki Frank R. James adlı kişinin "şüpheli" olarak arandığını bildirdi.
New York polisi, yaptığı açıklamada, siyahi Amerikalı olduğu belirtilen James'in olay yerine gelirken kullandığı kamyonet üzerinden elde edilen delillerin olay mahallindeki bulgularla örtüştüğünü kaydetti.
Polis, James'in söz konusu kamyoneti kiralayan kişi olarak şüpheli olduğunu ifade ederek, bu kişinin saldırıyı düzenleyen mi yoksa saldırganla bağlantılı bir kişi mi olduğu konusunda net bir yorum yapmadı.
Philadelphia ve Wisconsin'de kayıtlı adresleri olduğu belirtilen James'i arama faaliyetlerini sürdüren polis, şüphelinin bulunması durumunda soruşturmanın somut bir noktaya gelebileceğini vurguladı.
Öte yandan daha önce 16 olarak ifade edilen yaralı sayısı son açıklamada 23 olarak güncellenirken, bu kişilerden 10'unun silahla yaralandığı ve hayati tehlikesi olan kimsenin bulunmadığı belirtildi.
HABERTÜRK YAZARI ORAY EĞİN, OLAYI DEĞERLENDİRDİ
ABD'de bulunan Habertürk yazarı Oray Eğin, saldırının bir 'terör' saldırısı olduğunun düşünülmediğini aktardı.
Oray Eğin, şu ifadeleri kullandı:
"Bir terör saldırısı değil bu. Patlayıcı kalıntısı bulunamadı. Polis nereden çıktığını araştırıyor. Sabah saatlerinde oldu bu olay. İnsanlar işlerine giderken. Metronun yoğun saatlerinde gerçekleşti. Çalışan sınıfların, göçmenlerin yaşadığı bir mahalle bu. Japon ve Çinli azınlıkların yaşadığı bir yer. New York Metrosu çalışanı gibi giyinmiş zanlı aranıyor. Şu anda nerede olduğu bilinmiyor.
Son zamanlarda New York'taki tartışmalardan bir tanesi metroya çok fazla sivilin yığılması. New York'un polis kökenli belediye başkanı metroya daha fazla polis yerleştirdi. Geçtiğimiz hafta 30 kişi tutuklanmıştı. Bu kadar polis varlığın ortasında aradan nasıl sıyrıldı, merak konusu. Bu gibi kitlesel saldırılar Amerika'da hep oluyor. Okullarda, sokaklarda, alışveriş merkezlerinde oluyor. Böyle şeyler Amerika'nın saldırı geleneğinde var. Ancak metroda olmazdı. Bu çok şaşırtıcı.
Son zamanlarda New York'ta silah satışlarının patladığına dair haberler var. Küçük bir kız bir kurşunla hayatını kaybetti. New York'ta ciddi bir travma var, 11 Eylül benzeri bir saldırısı mı bu diye. Ancak böyle bir şey gözükmüyor şu anda. Bomba kalıntıları bulununca Japonya'daki metro saldırıları akla geldi. Amerika'da şüpheli müslümansa hemen terör saldırısı olarak nitelendiriliyor. Böyle bir algı var. Kollektif bilinçaltından dolayı, 11 Eylül'den dolayı böyle bir şey var. Uzun süre de geçmeyecek gibi gözüküyor.
Müslüman saldırgan olunca otomatik olarak İslami saldırgan deniyor. Beyaz olunca terör denmiyor. Medya terör kelimesini kullanmıyor. Burada hemen her sokak başında metro var. Çok kalabalık bir nüfus. Bu saatlerde herkesin üzerini aramak, dedektörden geçirmek teknik olarak mümkün değil. Dahası yasalara da aykırı bu. Bunu metroda da uygulamak çok pratik değil. New York'ta silahlı saldırılar arttı diyoruz ama yine de Amerika'nın pek çok şehrinden rakamsal olarak daha güvenli bir şehir."