Soru zamiri nedir? Soru zamiri ile ilgili örnek cümleler ve konu anlatımı özeti
Cümle içinde yer alan isimlerin yerini soru sorma yoluyla tutan zamirlere Türkçede soru zamiri adı verilmektedir. Cümledeki soru anlamını sağlayan fakat bazı durumlarda da soru cümlesi ortaya çıkarmayan soru zamiri örnekleri nelerdir? Soru zamiri nedir? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
Cümlede bulunan isim tamlamalarında da yer alabilen, sonuna hal eki de alabilen soru zamiri ile ilgili cümleler nelerdir? Konuyla ilgili araştırmalar yapan öğrencilerin de faydalanmaları adına soru zamiri konu anlatımı formatına uygun olarak hazırladığımız yazımızı sizleri için hazırladık. İşte, tüm detaylar…
Soru Zamiri Nedir?
Cümle içindeki isimlerin yerini soru yoluyla tutma görevi olan zamirlere soru zamiri adı verilmektedir. Ne” ve “kim” soru kelimeleri ve bunların çekimlenmiş şekilleriyle “hangisi, kaçı” gibi soru kelimeleri, cümle içinde soru zamiri olarak kullanılmaktadır.
Cümle içinde soru zamiri olarak kullanılan diğer sözcüklerden öne çıkanlar ise şunlardır:
‘’kim, kimler, ne, neler, nere, neresi, nereyi, nereye, nerede, nereden, kaçı, kaçımız, kaçınız, hangisi, hangimiz, hangileri, kaçıncı, kaçta, kaçtan vb.’’
Soru Zamiri Örnekleri
Bu pis kokunun nereden geldiğini anlamaya çalışıyorum.
Bu dünyada ailesinden başka sarılabileceği neyi kaldı ki?
Gönlüm hep seni arıyor neredesin sen?
Hangimiz zor zamanlardan geçmedik?
Kimler geldi kimler geçti.
Sahile inerken yanına alması gereken eşyaları ona kim söyledi?
Soru Zamiri İle İlgili Cümleler
Cümle içinde yer alan ve bir ismin yerini soru sorma yoluyla tutma görevinde olan soru zamirlerini cümle içinde saptamak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Şimdi gelin bu hususları, soru zamiri içeren cümleler aracılıyla birlikte inceleyelim:
Not: Soru zamirleri cümleye soru anlamı katarlar fakat bazı durumlarda cümleyi bir soru cümlesi haline getirmezler.
Örnek:
Not: Hangi ve kaç sıfatları sonuna iyelik ekleri alarak soru zamirine dönüşürler.
Örnek:
Not: Soru zamirleri hal durum ekleri alabilirler.
Örnek:
Not: Soru zamirleri, cümle içinde yer alan bir isim tamlamasında, hem tamlayan hem de tamlanan görevinde bulunabilirler.
Örnek:
Not: Soru zamirleri ile soru sıfatları birbirlerine karıştırılmamalıdır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, soru bildiren sözcük bir isimden önce kullanıyorsa soru sıfatı; bir ismin yerini tutuyorsa soru zamiridir.
Örnek:
Soru Zamiri İçeren Cümleler