Çocuğunuz Google’a sormadan kendiniz konuşun
Google'dan önce davranın; cinsellik hakkında çocuğunuzla önce kendiniz konuşun. Cinsellik eğitmeni Rayka Kumru yeni kitabında çocuklarla bedenler ve mahremiyet hakkında neyin, nasıl konuşulabileceğine dair çok önemli ipuçları veriyor.
“Anne ben nasıl doğdum? Peki senin karnında mıydım? Öpüşürsek çocuk mu olur? Abimin orasında neden değişik bişey var? Neden benim de ablam gibi memişlerim yok?”... Bu ve benzeri sayısız soru… Anne babaların yanıt vermekte belki de en çok zorlandıkları sorular. Üstelik cevapladıkça yeni bir soru ekleniyor. “Babana sor” ya da “Annen söylesin” demek, geçiştirmek, dikkatini başka yöne çekmek çözüm değil. Eh çocukları leyleklerin getirmediği de gayet iyi biliniyor artık. O halde nasıl konuşacağız, neyi ne kadar anlatacağız?
Uluslararası ödüllü cinsellik eğitmeni ve seksolog Rayka Kumru, ebeveynler ve bakım verenler için tam da bu sorular için bir rehber hazırladı. “Bedenler, Sınırlar ve Mahremiyet Hakkında Çocuğumla Nasıl Konuşurum?”, çocuk yetiştirirken cinsellik hakkında konuşmaya çekindiğimiz, nasıl açıklayacağımızı bilemediğimiz konularda bir başucu kitabı* olma niteliği taşıyor. Biz de Habertürk için cinsellik eğitiminin önemi hakkında konuştuk kendisiyle.
“Sık sık ve azar azar konuşun”
Çocukların bedenlerini tanımasının önemini Rayka Kumru şöyle izah ediyor: “Bedenleri hakkında iletişim kurabilen çocukların bedenlere ve sınırlara karşı sağlık sorunlarına duyarlı olma ve kendilerini ifade edebilmeleri daha mümkün oluyor. Haklarının farkına varmaları ve sınır çizebilmeleri veya bu konuda destek alabilmeleri kolaylaşıyor; partnerleri olursa, sağlıklı iletişim kurabilmeye daha hazır oluyorlar”. Peki ne zaman, ne kadar anlatacağız? “Cinsellik eğitiminde önemli bir motto ‘sık sık ve azar azar’dır” diyor. “Anlatmak yerine de konuşmak olarak düşünün, sadece monolog şeklinde uzun bir söylev değil de çocuğa da sorarak, neyi merak ettiğini, ne öğrenmek istediğini can kulağıyla dinleyerek…”
Google’dan önce size sorsun istiyorsanız…
Cinsellik eğitiminin çocukları cinsel davranışlara yönlendirebileceği şeklinde bir görüş var. Rayka Kumru bunu da “Konuşmak değil, cevapsız bırakılan sorular çocukların kafalarını karıştırır. Doğru kişi tarafından, doğru şekilde konuşulduğunda kafa karışıklığı yaratmanın aksine merakı giderebilir ve internetten ya da arkadaşlarına sorarak öğrenmesinden ziyade güvenilir bir kaynaktan öğrenmesine olanak sağlar. Ama bunun için kritik olan ‘iletişim kanallarını inşa etmek ve açık tutmak’. ‘Benimle her zaman bu konuları konuşabilirsin’ mesajını vermek. Ancak bu şekilde çocuklar için cinsellikle ilgili konularda güvenilir bir referans olabiliriz.” şeklinde yanıtlıyor.