Tat Gıda dijital tarıma 11 milyon TL yatıracak
Tat Gıda, bugüne kadar akıllı tarım uygulamaları ve mekanizasyona 7.5 milyon TL'nin üzerinde yatırım yaptığını açıkladı. Şirketin önümüzdeki yıl da yeni teknolojik yatırımlar ve mekanizasyon için 11 milyon TL'lik yeni yatırım planladığı belirtildi
Tat Gıda, sanayi domatesi tarımında üretim standartlarını yükseltmek ve sürdürülebilirliği desteklemek üzere dijital tarım yatırımlarını sürdürdüğünü açıkladı. Akıllı tarım teknolojilerine son 3 yılda 7.5 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapan ve her yıl yaklaşık 2 bin 500 dekarlık alanda ileri dijital uygulamalarıyla üretim gerçekleştiren Tat Gıda'nın, domates üreticilerinin de dijital teknolojileri kullanarak tarla verileri ile ürün performansı arasında ilişki kurmasına yönelik takip ve kayıt sistemini oluşturmasına destek verdiği kaydedildi.
Çiftçinin gelişimi ve güçlenmesi amacıyla eğitimler veren Tat Gıda'nın, dijital tarım uygulamalarının yaygınlaşmasıyla üretimde verimliliği arttırmayı ve tarımın geleceğine destek olmayı hedeflediği belirtildi.
Son yıllarda daha belirgin şekilde hissedilen iklim krizi ve kuraklık nedeniyle, daha az kaynak kullanımı ile daha verimli üretimin öneminin arttığına, bunun çözümünün ise bilime dayalı dijital tarım ile mümkün olduğuna dikkat çeken Tat Gıda Genel Müdür Yardımcısı Hakan Turan, "Her yıl yaklaşık 2 bin 500 dekar alanda dijital tarım uygulamaları ile domates tarımı gerçekleştiriyoruz. Bu alandaki tarım çalışmalarımız temel amacı uyguladığımız modern tarım teknikleri ile verimi artırmak ve bu tecrübeleri sözleşmeli çiftçilerimizle paylaşmak" dedi.
'DİJİTAL TARLA' İLE VERİMİ ARTIRDI
Tarımda dijital teknolojilerin kullanımına, yaygınlaştırılmasına ve sanayi domatesi tarımının gelişimine öncülük etmek amacıyla “Dijital Tarım Tarlası” konsepti ile domates üretmeye başladıklarını belirten Turan, "Bursa Karacabey havzasında geleneksel yöntemlerle yapılan tarım sonucunda dekar başına elde edilen ortalama verim 7-8 ton iken, Tat Dijital Tarım Tarlası’nda dijital çözümlerin yardımıyla dekar başına 10-11 ton seviyelerinde verim elde ettik. Daha az gübre, su, kimyasal gibi kaynak kullanımını azaltmak karbon ayak izini sıfırlamak için tarımda sürdürülebilirliğe yatırım yapmak mecburiyetindeyiz" diye konuştu.,
Dijital tarıma önümüzdeki yıllarda da yatırım yapmaya devam edeceklerini söyleyen Turan, “Gelecek yıl, mekanizasyon ve yeni dijital yatırımlar için 11 milyon TL’lik yatırım planımız bulunuyor. Amacımız çiftçimize rakip olmak değil rol model olmaktır” dedi.