Deutsche Bank'ın İstanbul'da 110. Yılı
İstanbul-Bağdat demiryolu inşasıyla 1909 yılında başlayan Alman bankasının faaliyeti son olarak İstanbul-İzmir otoyolu ile sürdü. Banka, Türk şirketlerinin yurtdışına açılımını ve yabancı şirketlerin yurtiçine yatırım yapmasını da, kendine yeni faaliyet alanı olarak seçti.
Şok seçim sonuçları ardından Arjantin için “kendine has bir durum” değerlendirmesi yapan ve krizin diğer gelişmekte olan ülkelere yansımaması gerektiğini belirten Deutsche Bank, “Arjantin yüzünden TL satmayın” tavsiyesinde bulundu. Banka yayımladığı raporda "Türk Lirası daha ziyade iç gelişmeler, akışlar, değerlemeler ve destekleyici kalmaya devam eden mevsimsel faktörlerden yön bulmalı. Bu nedenle Türk lokal varlıklarına yönelik yapıcı eğilimimiz sürüyor" dedi.
FAALİYETTEKİ EN ESKİ YABANCI BANKA
-Diğer uluslararası bankalar da son dönemde Türkiye konusunda iyimserler.
Ancak Deutsche Bank’in ilgisi de, Türkiye ile ilişkisi de bir hayli eski. Osmanlı döneminden başlıyor ve günümüze kadar geliyor. 16 Ağustos 1909’da İstanbul-Bağdat demiryolu finansmanı ile İstanbul’a gelen ve Karaköy’de bitişikteki resimde görüldüğü gibi “Doyçe Bank” ismiyle faaliyete başlayan Deutsche Bank 110’uncu kuruluş yıl dönümüne ulaştı.
-110 yıl ile hala Türkiye’de faaliyetteki en eski yabancı sermayeli banka olan Deutsche aynı zamanda Ziraat Bankası’ndan sonra da en eski ikinci banka oluyor.
-Dünyada ise Deutsche Bank’ın toplam aktif büyüklüğü Türk bankacılık sisteminin iki katını geçiyor.
TAŞINAN TÜRKİYE RİSKİNDE 10. SIRADA
-Kuruluş yıldönümü nedeniyle sorularımızı yanıtlayan Deutsche Bank A.Ş Türkiye CEO’su Orhan Özalp, aktif büyüklüğü bakımından 35. sırada yer aldıklarını, Türkiye’de taşıdığı risk büyüklüğü bakımından sıralamaya tabi tutulduğunda 11’nci büyük banka konumuna geldiklerini belirtti.
-Türkiye’nin altyapısına her dönem inandıklarını ve yatırım yaptıklarını vurgulayan Orhan Özalp şunları söyledi: “Demiryolu, karayolu, havayolu gibi alt yapı yatırımlarında hep elimizi taşın altına koyduk. Bağdat’a giden ilk tren seferinde de, yeni Esenboğa Havalimanı’na ilk uçuşta da, İzmir’e otoyolla ulaşımda da, İstanbul’da Üsküdar-Çekmeköy Metro Hattı gibi alt yapı projelerinde de varız. Hazine işlemlerinde de, Hazine garantili altyapı projelerinin finansmanına da katılıyoruz.”
YENİ FAALİYET ALANI
-Deutsche Bank CEO’su Orhan Özalp şimdiye kadar ağırlıklı alt yapı, kamu ve bankalara finansman sağladıklarını belirtti. Özalp, mevcut faaliyetlerine ilave yeni bir yaklaşım olarak Türk şirketlerinin yurtdışı iştiraklerinin ve büyüme planlarının ile yabancı şirketlerin Türkiye yatırımlarının finansmanında etkin rol oynayacaklarını açıkladı.
-Türkiye’deki faaliyetleri arasında menkul kıymetlerde en büyük ikinci yabancı saklamacı kuruluş olarak yüzde 40 paya sahip olduklarını anlatan Orhan Özalp varant piyasasına da liderlik yaptıklarını bildirdi.