Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) 22-26 Nisan 2013 tarihleri arasında Roma’da gerçekleşen 146’ncı konsey toplantısında, ülkemizin öncülüğünü yaptığı, 2016 yılının ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ ilan edilmesi fikrini kabul etti. Konunun haziran ayında yapılacak 39’uncu FAO Konferansı’nda onaylanması bekleniyor...

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in destek ve talimatlarıyla, bakanlığın birçok biriminde 2016’nın ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ ilan edilmesiyle ilgili yoğun çalışmalar yürütüldü. 38’inci FAO Gıda Güvenliği Komitesi Toplantısı’nda konunun üye ülkelere duyurulması amacıyla Türkiye’nin ev sahipliğinde bir yan etkinlik düzenlendi. 50’den fazla ülkenin katıldığı etkinlikte, 2016 yılının Birleşmiş Miletler (BM) ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ ilan edilmesi için tüm ülkelerin katkıları istendi.

145’inci FAO Konsey toplantısında resmi olarak sunulan, 2016 yılının ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ ilan edilmesine ilişkin önergenin, 146’ncı FAO Konsey toplantısının da gündemine alınması sağlandı. Ülkemizin başlattığı bu girişimi, başta Kanada olmak üzere ABD, Avustralya, Kenya gibi pek çok ülke destekledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker’in gönderdiği destek talep mektubu, ülkemizden katılan heyet ve Roma Büyükelçiliğimizin yürüttüğü yoğun kulis çalışmaları sonucunda 2016 yılının ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ olarak ilan edilmesi 146’ncı FAO Konseyi’nde kabul edildi. Olağanüstü bir durum gerçekleşmediği takdirde, 39’uncu FAO Konferansı’nda, 2016 ‘Uluslararası Bakliyat Yılı ‘olarak onaylanacak.

BAKLİYAT NEDİR, ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

BAKLİYAT, yemeklik kurubaklagil veya tane baklagil olarak adlandırılan fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve börülce gibi adlarla bilinen yaş sebzelerin kurutularak meyvelerinden ayrılmış tohumlarına verilen genel ad. Yüzyıllar boyunca beslenmenin temel taşı olmuş. Taneleri hem protein hem de karbonhidrat veren değerli gıda maddeleri. Hayvansal gıdadan sonra en fazla protein bakliyatta var. İşte başlıca bakliyat çeşitleri:

KURU FASULYE

Protein bakımından zengindir. Vücuda bol kalori ve bol protein verir. Günlük bitkisel protein ihtiyacının karşılanmasında çok işe yarar.

BEZELYE

Yüksek derecede protein ve nişasta içerir. Bu nedenle komple bir gıdadır.

MERCİMEK

Kan yapıcı ve süt artırıcıdır. En fazla demir içeren gıdalardandır. Sinirleri kuvvetlendirir.

NOHUT

Vücudu kuvvetledirir. Anne sütünü artırır. İçerdiği bol fosfor ve B vitaminiyle beyni ve sinirleri dinlendirir. Bedenen ve zihnen çalışanlara çok fayda verir. Mideyi kuvvetlendirir ve iştah açar.

SOYA

Uzun yaşamak isteyen herkes soya tüketmelidir. Etin 2 misli proteine sahiptir. Nişastası ve yüzde 30’dan fazla yağıyla enerji verir.

BAKLİYAT NASIL SAKLANIR?

BAKLIYATLAR için bez torba en iyi saklama yöntemidir. Bakliyatın cam kavanozlarda saklanması önerilmez.

ET YERİNE TÜKETİLEBİLİR Mİ?

HIÇBIR gıda maddesi bir başkasının yerine geçemez. İyi bir beslenme rejiminde her gıda maddesinin dengeli ve yeterli ölçülerde tüketimi önerilir.

İSTANBUL'DA KURU FASÜLYE YİYEBİLECEĞİNİZ MEKANLAR

16’ncı yüzyılda Avrupa’da keşfedilen kuru fasulye, 18’inci yüzyılda İtalya üzerinden Osmanlı’ya transfer edilmiş. 21’inci yüzyılda da pastırmalı, sucuklu, etli, etsiz, kıymalı, acılı çeşitleriyle Türk mutfağının sevilen yemekleri arasına girmiş. Gelin bildiğimiz kadarıyla “En iyi kuru fasulye nerede yenir?” sorusunu cevaplamaya çalışalım...

KURU FASULYECİ ERZİNCANLI ALİ BABA (SÜLEYMANİYE): Canınız kuru fasulye çekmişse yolunuzunu Süleymaniye’den geçirmeniz gerek. 1924 yılından beri Süleymaniye Camii’nin karışında. Bu tarihi lezzetle en kısa zamanda tanışmalısınız.

FASULİ (KARAKÖY): Son zamanların yükselen değeri Karaköy’de. Tereyağın lezzet egemenliğini kurduğu şahane kurufasulye ve pilav yiyebilirsiniz.

BİZCE KURU (ORTAKÖY): Çayeli’nin enfes kuru fasulyeleri güveçte pişiriliyor. Fasulyeye eşlik eden yoğurdu birlikte söylemenizde yarar var. Çünkü çok lezzetli.

MAMA SHELTER (BEYOĞLU): Beyoğlu’nda yer alan bir Fransız restoranı. Kulağa biraz fantastik geliyor ama bu doğru. Fransız şefin yaptığı kuru fasulyenin tadına inanamayacaksınız.

HÜSREV (GAYRETTEPE): Hüsrev Farsça’da ‘ölümsüz ruh’ anlamına geliyor. Biz de kuru fasulye için ölümsüz lezzet diyelim mi?

ÇÖMLEK (ÇAMLICA): Adından da anlayabileceğiniz üzere kuru fasulyeyi çömlek kazanlarda yapıyorlar. Yağsız dana eti de taşfırınlarda pişirilerek kuru fasulyeye eşlik ediyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar