Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Geçtiğimiz hafta Antalya’nın şirin sahil kasabası Finike’de portakalın düğünü olarak bilinen ‘Portakal Hasadı Şenlikleri’ gerçekleştirildi. Finike portakalı, California Üniversitesi tarafından tescillenen dünyanın en lezzetli portakalı unvanına sahip. İşte size turuncu mantolu güzelin kasım ayında başlayıp haziran ayının ilk haftasına kadar devam eden hikâyesi...

Önceleri Hindistan’da, sonra Çin’de rastlanan, ardından yolu Akdeniz’e düşen portakal, geçmiş dönemlerde o kadar nadir bulunurmuş ki, bu özelliğinden dolayı ayrıcalıklı kimselere hediye olarak sunulurmuş. Finike’deyse 14. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar pamuk ziraati yapılıyormuş. 1900’lü yılların başlarında ilk narenciye ağacı, Rodos Adası’ndan Finike’ye getirilmiş. 1940’lı yıllardaysa ilk Washington Navel cinsi portakal yetiştirilmeye başlanmış. Bu tarihten sonra narenciye üretimi Finike’de hızla artmış.

DAVULLU ZURNLI HASAT

Türkiye’nin ilk portakal ve narenciye ürünlerini çiftçiden direkt tüketiciye satan e-ticaret sitesi portakalbahcem.com, geleneksel portakal hasadı şenliklerini geçtiğimiz hafta gerçekleştirdi. Finike’de 500 dönüm arazi içerisindeki 15 bin portakal ağacı arasında gerçekleşen hasat şenliği, bir nevi düğüne dönüştü. Portakal hasadında görev alan postacıların tatlı telaşlarına, toplama makaslarının senfonik sesler çıkarmasına, yöresel ezgilerden oluşan davullu, zurnalı halaylı hasat şenliğine şahit olduk.

FARKLI BİR DENEYİMDİ

Portakalı dalından toplamak, kokusunu duymak, kimyasal yıkama ya da mumlama yapılmadan dokusunu hissetmek, sulu yapısının damakta bıraktığı rayihasını ve aromasını bahçelerde yaşamak farklı bir deneyimdi. İlk hasat kasım ayında Washington portakalıyla başlıyor, haziranın ilk haftasına kadar devam ediyor. Portakalbahcem’in bahçelerinde limon çeşitlerinin tatlarını, koku ve dokularını hissetmek de keyifliydi. Yöreye özgü ve az bilinen kumkuat adlı turuncu renkte, küçük bir portakal gibi gözüken ve kabuğuyla birlikte tüketilen farklı cins narenciyeleri de keşfettik.

YÜZDE YÜZ DOĞAL TARIM

Pazarda bulunmayan Finike portakalı, portakalbahcem.com’la direkt çiftçiden tüketicinin eline geçiyor. Üretimlerde ‘İyi Tarım Uygulamaları’ ve ‘GlobalGap’ sertifikası bulunuyor. Bahçelerdeki meyveye zarar veren böcekler, yararlı avcı böceklerle yok ediliyor ve bu sayede doğal döngü çerçevesinde mücadele ediliyor. Ayrıca zararlı böcekleri yakalamak için tuzaklar kullanılıyor. Böylelikle zararlı böcek popülasyonu kontrol altında tutuluyor.

Ürünlerde kimyasal yıkama ya da mumlama tekniği uygulanmıyor. Sipariş verildiği anda ürünler dalından toplanıyor ve meyveye hiçbir ek uygulama yapılmadan aynı gün içerisinde adresinize kargoyla gönderiliyor. Portakal ve narenciye ürünlerinin yanı sıra ev yapımı portakal, mandalina, bergamot, turunç, kumkuat, limon ve nar reçelleri de bulunuyor. Yörenin arılarından elde edilen portakal çiçeği balı da denemeye değer. Bu doğallığın tamamı sadece bir tık uzağınızda.

FİNİKE PORTAKALININ ÖZELLİĞİ

Finike ovası; mikro kliması, alüvyon toprak yapısı ve harika su kaynakları nedeniyle dünyanın en kaliteli narenciye ürünlerinin yetiştirildiği en verimli tarım ovalarından biridir. Finike’nin doğu, batı ve kuzey cepheleri dağlarla çevrilidir. Güneyi deniz ve güney rüzgârlarına açıktır. Bu nedenden ötürü rutubet oranı narenciye için gerekli olan seviyededir ve yıllık ortalama yüzde 85 gibi yüksek bir nem oranına sahiptir. Finike portakalı, doğal dengelerin ideal yapısından dolayı, kendine has aroması ve optimum brix-asidite dengesiyle dünyanın en lezzetli portakallarındandır.

YENİ NESİL ÇİFTÇİLİK

Mete Apaydın, yüz yıllık aile geleneği çiftçiliğin yeni nesil modernleşen yüzü. Ailenin en genç gişimci üyesi... Apaydın “Ailelerimizden devraldığı- mız çiftçilik mesleğini modern teknolojik yatırımlarla farklılaştırmayı ve Türkiye’nin dört bir yanına sağlıklı, doğal ve pazarda zor bulunan Finike portakalını göndermeyi hedefledik. Hem bölgemizdeki hem de diğer bölgelerdeki çiftçilere örnek olmak, doğal tarım yöntemlerinin hem uygulanabilir hem de sürdürülebilir olacağını göstermek istedik” diyor ve ekliyor:

“Ben ve 3 ortağım bölgemizde gerçekleşen nitelikli çiftçi istihdamıyla tüm ülke çiftçiliğini etkilemek istiyoruz. Hedefimiz dünyaya da Finike portakalını göndermek. Aldığı- mız GlobalGAP sertifikamızla altyapımız hazır. Sadece doğal üretim yapmakla kalmıyor, ürünlerimizin teslim edilene kadarki sürecini de koruyoruz."

EN SEVİMLİ TURUNÇGİL: KUMKUAT!

Turunçgiller ailesinin bir üyesi olan, halk arasında ‘kamkat’, ‘kumkat’, ‘süs mandalinası’ hatta ‘altın portakal’ gibi isimlerle anılan kumkuat, özellikle son yıllarda giderek daha çok ilgi görmeye başladı. Sevimli, faydalı ve çok süslü bir meyve olan kumkuat, artık daha çok karşımıza çıkıyor.

Hafif limonu andıran şekli, olgunlaşınca portakala benzeyen rengi, ekşimtrak tadı ve C vitamini deposu oluşuyla o, gerçek bir turunçgilin tüm özelliklerine sahip. Kumkuat, bodur bir ağaç olduğundan saksı içinde evde yetiş- tirmek de mümkün. Kumkuatı taze taze meyve gibi yiyebilirsiniz. Ancak bu lezzetin kabukları soyulmuyor. İlk başta buruk bir tadı var gibi gelse de, sonradan ortaya çıkan tatlılığıyla gönülleri fethediyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar