Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Başbakan Tayyip Erdoğan, yılbaşı tatilinde oğullarıyla futbol oynarken, düşerek omzundan yaralandı. Önce omuz çıkığı sanıldı, sonra yumuşak doku yaralanması olduğu anlaşıldı. Bu Başbakanın yaşadığı ilk spor travması değil. Hatırlarsınız daha önce de at binerken düşmüştü. Bu sırada çekilen "attan düşme fotoğrafı" uzun süre internet geyiklerine malzeme olmuştu. Putin, Obama ve Sarkozy'nin spor yaparken çekilmiş yan çıplak fotoğraflarının çarpıştığı

günümüz politik imaj dünyasında, Türk Başbakanı'nın sporcu kimliği ve görüntüsü -oyumu değiştirmeyecek olsa da- benim için değerlidir.

Önümüzdeki ay 57 yaşına basacak olan Tayyip Erdoğan'ın yoğun çalışma düzeni, yüksek stres düzeyi, kan şekeri yüksekliği gibi risk faktörlerini de dikkate alarak, düzenli egzersiz yapması bir zorunluluk olarak görünmektedir. Ancak bunu yaparken, hemen tüm eski sporcular gibi "en iyi bildiği işi, son bıraktığı yerden başlayarak" yapma yanılgısına düşmemelidir. Çok sevdiği futbolu oynamak istiyorsa, beraberinde ılımlı ve çok yönlü bir egzersiz programı da sürdürmelidir.

YAŞLA GELEN DEGİŞİKLİKLER

Yaşlanmayla kas kitlesi (30 yaştan itibaren yılda %1 kadar), kas kuvveti ve kalitesi azalır. Dayanıklılık azalır, bu günlük yaşam aktivitele-rinde de kendini gösterir. Eklemler ve kaslar esnekliğini ve hareket genişliğini kaybeder, yaralanma riski artar. Denge ve pozisyon duyumu hissi zayıflar, düşme riski artar. İleri yaş düşmelerinde, kemik mineral yoğunluğu azalması nedeniyle, kırık oluşma riski fazladır ve kırıkların iyileşme süresi uzundur. Neyse ki bu değişiklikler iyi düzenlenmiş bir egzersiz programı ile "durdurulabilir" ve bir miktar "geri kazanılabilir".

ORTA YAŞA EGZERSİZ ÖNERİLERİ

Öncelikle bir hekim görüşmesi ile genel sağlık durumu ve basit testlerle yukarıda saydığımız fitness parametreleri ortaya konmalıdır. Ardından, haftada 3 günün altına inmeyen ılımlı bir program, yoğun yaşantıya adapte edilmelidir. Böyle bir program mutlaka iyi bir ısınma ile başlamalı, ısınmayı kas esnekliğini ve eklem hareket genişliğini artırıcı hareketler izlemeli, henüz yorgunluk başlamadan denge ve pozisyon duyumunu artırıcı çalışmalar yapılmalıdır. Haftada 2 gün, tüm vücut kaslarına yönelik kuvvet çalışması (dambıl, dirençli lastikler ya da kablolu ağırlık cihazları ile) planlanmalıdır. Dayanıklılık ve kalp-dolaşım sistemi için 20 dakikadan kısa olmayan aerobik (yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme) aktiviteler eklenmelidir. Her seans mutlaka 5-8 dk soğuma ile bitirilmelidir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar