400 uçak alımından THY'nin başına
Türkiye’nin küresel ölçekteki en önemli markası Türk Hava Yolları (THY) Anonim Ortaklığı artık 19 iştirak şirketiyle yönetilmesi zor ve çok yönlü tecrübe gerektiren devasa bir yapıya dönüşmüş durumda. Tek merkezden dünyanın en fazla noktasına uçuş yapan geniş bir ağa sahip THY’yi mevcut konumunda tutarak gelişimini devam ettirmek deneyim, beceri ve cesaret istiyor. THY’de yeni döneme damga vuracak Prof. Dr. Ahmet Bolat ve ekibine bu gözle bakmak gerekiyor.
THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkan olarak liderlik üstlenen Ahmet Bolat’ın kurumdaki tecrübesi ve şu ana kadar yönettiği projelere bakıldığında milli havayolunun gelecek günlerde yeni güzel hikayelere imza atacağını söyleyebiliriz. 2012 yılından itibaren THY Yatırım ve Teknolojiden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Bolat’ın THY’deki tecrübesi ise 2005 yılına kadar uzanıyor.
Kurumda uzun bir süredir görev yapan Bolat, THY’nin atılım yapmasında ve filosunu genişletmesinde imzası bulunan bir isim. Şirketi, çalışanları, yurtdışında iş birliği yapılan başta Boeing, Airbus ve motor üreticilerinin tepe yönetimlerini yakından tanıyor. Son yıllarda THY içinde ve dışında oluşan problemleri de çok iyi biliyor. Netice itibariyle her açıdan çok yerinde bir atamayla THY’de Ahmet Bolat ile yeni dönemin kapısının aralandığı söylenebilir.
Bolat, Temmuz 2005’te THY Genel Müdürü’ne bağlı Yatırım ve Yönetim Başkanı olarak görev alarak şirkete adım attığı yıllarda şirket Star Alliance üyesi olmaya ve agresif büyümeye karar verme aşamasındaydı. Filodaki uçak sayısı Bolat’ın da içinde olduğu ekip tarafında önce 100’e çıkarılması sonrasında ise Türkiye’nin ve İstanbul’un jeopolitik avantajları kullanılarak hızla büyümesine karar verilmişti. İşte alınan bu büyüme, çok sayıda uçakla dünyanın dört bir yanına uçma kararının hayata geçirilmesindeki en önemli aktör, görünmeyen ve öne çıkmayan isim ise Ahmet Bolat idi.
Ön plana çıkmayı sevmeyen, işine odaklı ve proje adamı olan Bolat, THY’de Strateji Geliştirme, Filo Planlama, Yatırım Yönetimi ve Ar-Ge gibi birimlerdeki kritik göreviyle 400’e yakın uçak satın alınmasını ve 150’ye yakın uçak kiralanmasının planlanması yaparak, tek tek milli havayoluna dahil olmalarını gerçekleştirdi. Boeing ve Airbus arasında denge kurulmasında, filo planlamasında, dar ve geniş gövdeli uçakların şirketin büyüme hedeflerine göre teslimatlarının gerçekleşmesinde ve geleceğe yönelik stratejik atılımların arkasındaki isim de Ahmet Bolat oldu.
THY’de en önemli noktalarda elde ettiği tecrübesinin öncesinde ise çok iyi bir eğitimi söz konusu. Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden; İstanbul Teknik, Stanford ve Michigan üniversitelerinde kariyer basamaklarını tırmanan Ahmet Bolat, THY’deki sorumluluklarına paralel olarak Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve THY’nin iştiraki birçok şirketteki görevleriyle de tecrübelerini pekiştirmişti.
Özetle kurumun en hassas noktalarında pişmiş, şirketin büyümesine katkı koymuş içeriden, tecrübeli, birikimli bir isimle THY için yeni dönem başladı.
- THY'den 2025 için derinleşme stratejisi10 dakika önce
- PETKİM Master Plan sürecine dayanabilecek mi?4 gün önce
- Tarihte ilk defa olacak: Yolcu sayısı 5 milyarı, gelir 1 trilyon doları aşacak!5 gün önce
- SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün: Savunmada sessiz ve derinden gelen projelerimiz var6 gün önce
- Ziraat Bankası Troy'un neresinde?1 hafta önce
- Çayırhan'da doğrular ve yalanlar1 hafta önce
- Madencilikte geriyseniz gelişmeniz zor!2 hafta önce
- Çok tıklanıyor, ama görülmüyor, okunmuyor!2 hafta önce
- THY de TROY'u keşfetti!2 hafta önce
- Türkiye'nin F-35'e dönmesi doğru mu?3 hafta önce