Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

İSVEÇ'te 17. ve 18. asırdan kalma Türk eserlerinden meydana gelen çok kıymetli bir kolleksiyon, geçtiğimiz günlerde Katarlılar'a satıldı.

Kolleksiyon, İstanbul'da 1746 ile 1779 seneleri arasında İsveç elçisi olarak bulunan Gustaf Celsing ile oğlu Ulric Celsing'in beraberlerinde getirdikleri İsveçli ressamlara yaptırdıkları 100 civarında tablo ile topladıkları son derece nadir Osmanlı eserlerinden meydana geliyor ve iki buçuk asırdan buyana Stockholm'de aileye ait olan Biby Malikânesi'nde muhafaza ediliyordu.

Celsing ailesinin vârisleri geçtiğimiz yıl kolleksiyonu elden çıkartmaya karar verdiler ve satış için İsveç Hükümeti'nden izin istediler. Hükümet, konuyu İsveç Ulusal Müzesi ile Ulusal Miras Kurumu'na havale etti. Müze ve kurum, Celsing kolleksiyonunun 17.asırda İstanbul'da elçilik yapan ve halen Stockholm'deki Ulusal Müze'de muhafaza edilen Claes Ralamb ve Cornelius Loos'un kolleksiyonları ile bütün teşkil ettiğini söyleyerek satışa karşı çıktılar ve eserlerin İsveç'te kalması gerektiğini ifade ettiler.

UZMANLAR 'ALALIM' DEDİ

Vârisler kararın iptali için dava açtılar, mahkemeden de aynı şekilde bir karar çıkması üzerine konuyu Yüksek İdare Mahkemesi'ne götürdüler ve Yüksek Mahkeme geçen senenin 25 Ekim'inde kolleksiyonun satılabileceğine karar verdi.

Aile, satışın serbest bırakılması üzerine ilk teması Ankara ile yaptı ve 15 milyon dolar değer biçilen kolleksiyonu Türkiye'ye satmayı teklif etti. Bunun üzerine aralarında Türkiye'nin önde gelen sanat tarihçilerinden Prof. Dr. Nurhan Atasoy'un da bulunduğu bir uzmanlar heyeti Stockholm'e gönderildi ve eserleri ayrıntıları ile inceleyen heyet bir rapor hazırladı. Raporda kolleksiyonun Türk sanatı için son derece önemli olduğu vurgulanıyor, eserler arasında Türk müzelerinde bulunmayan bazı parçaların da bulunduğu ifade ediliyor ve satın alınması tavsiye ediliyordu.

MÜŞTERİYİ SOTHEBY'S BULDU

Ancak, Türkiye, baba-oğul büyükelçiler Gustaf ve Ulric Celsing'in vârisleri tarafından talep edilen 15 milyon doları temin edemedi, aile bunun üzerine Londra'da bulunan dünyanın en önemli müzayede kuruluşu Sotheby's ile temas kurdu ve kolleksiyonun toplu olarak satılmasını istedi.

Satış geçtiğimiz haftalarda yapıldı ve 17. ile 18. asırdan kalma son derece önemli Türk eserlerinden meydana gelen Celsing kolleksiyonu, 15 milyon dolardan daha yüksek ama açıklanmayan bir meblâğı peşin olarak ödeyen Katar'ın oldu. içerisinde birkaç asırlık tabloların, sarıkların, işlemelerin, tek nüsha gravürlerin, sedirlerin, günlük ev eşyalarının ve çok sayıda daha başka objenin bulunduğu Türk eserleri kolleksiyonu, bundan böyle Katar Müzesi'nde sergilenecek!

Kanu hakkında bir yorum yapmıyor ve böyle bir kolleksiyonu 15 milyon' dolar temin edemememiz yüzünden Katarlılar'a kaptırmış olduğumuzu duyurmakla yetiniyorum...

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar