Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Bugün 29 Ekim. Cumhuriyetimizin 95. yılını kutluyoruz. 100. yaşa 5 yıl kaldı… Acaba Türkiye Cumhuriyeti 2023 yılına özgürlükçü ve demokratik bir hukuk devleti olarak girebilecek mi?

Evet, girebilir. Ama nasıl? Eğer liberal demokrasi ve liberal ekonomi bir bütüncül sistem olarak bu ülkeye yerleşirse, Türkiye Cumhuriyeti o zaman gerçek anlamda özgürlükçü ve demokratik bir hukuk devleti olarak 100. yılını kutlayabilir.

Hem Atatürkçüler hem de Erdoğancılar "Büyük Türkiye" için siyasi ve iktisadi anlamda liberalizme daha çok ihtiyacımız olduğunu kabul etmeden bu iş kolay kolay olmaz.

Eğer bu iki toplumsal kesim ortak akıl noktasında birleşmek yerine birbirlerini yemeye devam etme yoluna girerlerse de şu anki mevcut seçimsel demokrasi düzeninden bir adım ileri gidemeyiz.

Bu konuda iktidar kadar Atatürkçü anaakım muhalefetin de eşit sorumluluğu var. Maalesef Kemalist muhalefet bırakın özgürlüğü, bazı konularda daha fazla otoriterlik talep ediyor.

Şüphesiz başka kesimlerin de görüşü önemli ama en kritik olan bu iki büyük kütlenin bakış açısı ve yaklaşımları...

Öte yandan eskiden kalma ceberut devlet geleneği devam ederek sadece ekonomik liberalizmin hayata geçmesiyle "Yeni Türkiye"nin topal kalacağını da iktidar elitleri görmek zorunda.

***

O tokadı atan Atatürkçü bir öğretmenmiş!

Ortalık yıkılıyor. Mezun olduğum okul olan İstanbul (Erkek) Lisesi’nde bir müdür yardımcısı 29 Ekim törenlerinde programda olmadığı halde İzmir Marşı’nı söyleyen iki öğrenciye tokat atmış. Ayağa kalkan veliler, bildiri yayınlayan öğrenciler, okul müdürünün açıklaması… Bir İEL’li olarak beni fevkalade rahatsız eden bu hadise ile ilgili içerideki bütün kaynakları dinledim, olayın röntgenini çektim. Meseleyi size özetlemeye çalışacağım…

Prensip olarak nerede durduğumu hatırlatarak başlayayım: Okullarda öğrencilere tokat atmak ya da herhangi bir şekilde fiziksel şiddet uygulamak gerekçe ne olursa olsun kırmızı çizgim. Bu kabul edilemez!

DAYAK OKULUN GELENEĞİ BİLE SAYILIRDI

İstanbul Erkek’ten 22 yıl önce mezun oldum. Bizim zamanımızda dayak atan, tokat sallayan müdür yardımcılarımız vardı maalesef. Şimdi yazmaya bile utanıyorum ama bu, okulun bir geleneği bile sayılırdı. Ancak yıllar önce çözdüğümüzü zannettiğimiz bir sorun hâlâ sürüyor mu? Ya da yeniden mi hortluyor?

İkinci ve konuyu esas bu kadar büyüten mesele işin siyasi yanı. İzmir Marşı’na karşı okulun yeni yönetiminde bir tavır mı var? Tokat atan müdür yardımcısı siyasi saikle mi hareket etmiş? Kısacası mevcut İEL yönetiminde "Atatürk karşıtlığı mı var?" Bu soruların cevaplarının peşine düştüm.

Olayı araştırınca Türkiye’deki kutuplaşmanın insanları nasıl birer ezber makinesi haline getirdiğini ve ne boyutta bir otomatikleşme yaşadığımızı bir kez daha gördüm sevgili okurlar. Bakın olayın gelişimi nasıl olmuş:

Okul Müdürü Fatih Güldal bir seminer için bir haftalığına izinli. Onun yerine okulun kıdemli isimlerinden olan Müdür Yardımcısı Metin Kuş vekalet ediyormuş. 29 Ekim kutlamaları gününde yapılacak, okulun öğrencileri korteje katılacak ancak yatılı olanlar evlerine dönmek isterler diye 26 Ekim Cuma günü bir de erken Cumhuriyet kutlaması planlamışlar. Bu planlamayı da okulun eskilerinden bir edebiyat öğretmeni yapmış.

Akışı Kuş’a tören başlamadan az önce göstermişler. O da İzmir Marşı'nı görünce son dönemde bu marşın CHP kurultaylarında çalınıp, siyasi bir tavra işaret ettiğini düşünüp bir sıkıntı olmasın diye akıştan çıkarmış. (Duyduğuma göre birkaç yıldır bu marşa karşı referandumda "hayır" kampanyasında sloganlaştırıldığı için yazılı bir yasak vs olmasa da ağızdan ağıza dolaşan ve "yukarıdan" geldiği söylenen olumsuz bir tavır var.)

Uzun lafın kısası tören akışından çıkarılmasına rağmen etkinlik bitiminde 11. sınıf öğrencisi bir grup "Biz yasak tanımayız, İzmir Marşı'nı söylememizi engelleyemezsiniz" diyerek marşı okumaya başlamışlar.

Sert bir öğretmen olarak tanınan Metin Kuş da otoritesine karşı hareket görünce öğrencilerin arasına dalmış, salladığı tokatlar da bir kız, bir de erkek öğrenciye denk gelmiş!

MEHTER MARŞI DA SÖYLESELER TOKADI YİYECEKLERDİ

Konuştuğum kaynakların tümü Kuş’un bırakın İzmir Marşı'na karşı olmasını, aksine siyasi görüş itibarıyla tam bir Kemalist olarak tanımlanabileceğini söylediler. "O tokat İzmir Marşı'na değil otorite sarsılmasına karşı atılan bir tokattı, Mehter Marşı da söyleseler yine aynı tokat gelecekti" dediler. "Metin Kuş’tan dayak yemek İEL’liler için bir onurdur" diyen bile oldu! Bu müdür yardımcısı yatılılardan sorumluymuş ve dayak atması da olağanüstü bir durum değilmiş arkadaşlar!

KİMSE TOKADI DERT ETMİYOR MU?

Bu tabloya bakınca "Vah benim ülkemin haline" diyorum. Kimse tokadı dert etmiyor, herkesin gözünü ideoloji, aptalca ezberlenen birtakım kalıplar bürümüş. Türkiye’nin en iyi okullarından birinde, benim sevgili okulumda durum bu ise geri kalanında neler oluyor? Ey umudumuzu bağladığımız Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk, duy sesimizi! Okullarda dayak hâlâ bir rutin mi? Buna karşı ne gibi önlemler alınıyor?

BİR DE REHBERLİK ÖĞRETMENİYMİŞ!

Üstelik o çocuklara tokat atan müdür yardımcısının branşı ne biliyor musunuz? Rahberlik! Yani psikolojik destek almak için çocukların kapısını çaldığı, en anlayışlı, en yumuşak olması gereken öğretmen!

İKİ TARAFLI ROBOTLAŞAN TOPLUM

Neresinden tutacağımı bilemediğim bu meselede Türkiye’nin her türlü habis problemi var. Öncelikle ideolojik körlük ve son dönemde giderek artan, semboller üzerinden robotlaşma hali!

İzmir Marşı’nın bu kadar kutsallaştırılması da yanlış, bu kadar düşmanlaştırılması da! Bırakın isteyen istediği marşı okusun! Ama bir marş da göğüslere kimlik gibi asılmasın..

Bir ara da 10. Yıl Marşı için böyle bir hava doğmuştu. İzmir Marşı güzel marştır, bizim ortak değerlerimizden biridir. Bu marşı CHP tek başına sahiplenemez. Kurtuluş Savaşı ve ardından gelen zafer hepimizin gururla taşıdığı ortak geçmişimiz. Üstelik son dönemde Atatürk iktidar tarafından da giderek daha çok sahipleniliyor.

İDEOLOJİK DEĞİL, PEDAGOJİK SORUŞTURMA GEREK

Bu ülkeyi, ideolojik at gözlüklerini ısrarla çıkarmayanlar boğuyor. Onlar nedeniyle okullarda şiddet gibi son derece önemli meseleler bile tali kalıyor. İdeolojik bağnazlık konuşmamızı ve hatta düşünmemizi engelliyor. Dertleri daha iyi ve özgür bir ülkede yaşamak değil, din gibi benimsedikleri ideolojilerini tek doğru kılmak!

Halbuki böyle tartışmalar hepimize zarar veriyor. İstanbul Erkek bu ülkenin önemli bir eğitim kurumu. Böyle kurumları yıpratmamak gerek. Bakın okul müdürü son derece doğru bir iş yaptı ve öğrencileri salı günü yani yarın hep birlikte İzmir Marşı'nı okumaya davet etti. İşin içine velileri ya da bu işten gövde gösterisi yapmaya kalkanları karıştırmadan ve "Bu marş bizim de marşımız" diyerek bu lüzumsuz tartışmayı sonlandırmak en doğru tavır.

Ama o tokattan ve öncekilerinden muhakkak hesap sorulması, Metin Kuş ile ilgili ideolojik değil, pedagojik soruşturma başlatılması ve okullarda şiddetin önüne geçilmesi şart!

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar