Balıkesir nereye koşuyor?
Habertürk Egeli'nin Bölge Temsilcisi Osman Gençer, otuz kusur yıllık arkadaşımdır... Çok kimse bilmez ama, Fransa altyapısı olan çok iyi bir futbolcudur. Göztepe'den profesyonellik teklifi aldığını en yakın arkadaşları bile bilmez! Ancak son derece sıkı bir İzmirsporlu'dur... 70'li yılların ortası ile 80'lerin başındaki üretken ve altyapı esaslı İzmirspor ekolü, bu takıma olan ilgisini pekiştirip bu günlere kadar taşımıştır. Sevgili Osman, hafta içindeki bir yazısında bunu anlattı ve "Sevdim bu takımı..." deyip; bir başka takıma olan yeni eğilimini itiraf etti: "Balıkesirspor böyle devam ederse, bir taraftar daha kazanacak belli ki..."
YÖNETİMİ KUTLUYORUM
Evet; 2.Lig'den gelip 2 maçta 2 galibiyet alan... Ve yeni tanıştığı 1.Lig'in zirvesine kurulan Bal-Kes, bizim Osman Gençer gibi pek çok gerçek futbol taraftarının ilgi odağı oldu bir anda... Herkesin gözü Ege'nin bu başarılı takımına çevrilmişken, bir Bal-Kes analizi yapalım dedik... Nasıl oynuyorlar? Başarılarının sırrı neler? Takımın yükünü kim çekiyor? İlk iki maçta alınan sonuçlar tesadüf mü? Eksik yönleri var mı? Kısacası, ilk iki maçında gönülleri fehteden bu Balıkesir takımı ligde nereye koşuyor?
Fethiyespor'la oynanan ve 65. dakikada yarıda kalan son maçın ardından, "Balıkesir takımının omurgası sağlam kurulmuş... Kaleci Ahmet, libero Rıza, orta sahada Ertuğrul ve kaptan Muhammet, forvette Karikari ile bu takımın iskeleti doğru oluşturulmuş..." demiştim. İsmail Hocayı ve yönetimi kutluyorum. Şampiyon takımı, sessiz sedasız yaptıkları doğru transferlerle en iyi şekilde takviye edip güçlendirmişler. Sezon hazırlıklarını sıkı tutup, lig başında hazır bir takım olmuşlar.
Evet, işte işin sırrı burada...
Yani; önce kesene ve bünyene uygun doğru oyuncuları bulacaksın... Sonra yenilerle eskileri kaynaştırmak için sistemli şekilde çalışacaksın... Ve bir ay gibi kısa bir hazırlık döneminin ardından sahaya tabanca gibi patlamaya hazır bir takımla çıkacaksın... İşte Bal-Kes bunu başarmış...
Sistem analizi yaparken, hemen kişisel fikrimizi belirtelim. Bazı hocalar burada büyük yanılgıya düşüyorlar.
Çünkü, sezon başında takım sistemini oluştururken; esas olan hocanın ne istediğinden çok, elindeki kadronun nasıl bir sistemi uygulayabileceğidir. Evet, İsmail Ertekin hocayı burada bir kez daha kutluyorum. Takım sistemini ve bu sistem içindeki taktik uygulamaları, elindeki oyuncuların oynayabileceği şekilde planlamış ve her oyuncusuna yapabileceği ve kaldırabileceği görevleri vermiş. Yani, pek çok takımın sezon başında yaşadığı ana çelişki, İsmail hocanın akıllı planlamasıyla bir anda aşılmış. Bal-Kes takımı savunma ve hücum oyunlarında, son derece planlı ve organize olmanın meyvelerini topluyor şimdi...
Kısacası, her oyuncu görevini biliyor ve kendi sınırları içinde işini yapıyor.
YARIN: EKSİKLER
TEK FORVETLE OYNUYOR
Takımın genel sistemi 4-2-3-1 olarak belirlenmiş. Ancak savunmadan aldığı topları organize etme işini yüklenen Ertuğrul ile forvet arkasında görev alan kaptan Muhammet; takım top kaybedince büyük bir disiplinle savuma oyununa dönüyorlar. Buca'dan gelen Aykut ise gerek hücumda gerekse savunmada merkezde kalıp sürekli savunma dengesini sağlıyor. Böylece Bal-Kes savunmada 4-5-1 gibi görünüyor. Böylece alan daraltıp rakiplere hücum için saha ve organize pas imkanı vermiyorlar.
- Türk futbolunu kimler yönetmeli?9 yıl önce
- Türk futbolunu kimler yönetmeli?9 yıl önce
- Göztepe yönetimi gerekeni yaptı9 yıl önce
- Göztepe'nin takım kurgusu yanlış9 yıl önce
- Yeni yönetim, yeni tesis ve Adnan Suvari'li efsane Göztepe10 yıl önce
- Akhisar Belediyespor neden başarılı?10 yıl önce
- Türk futbolu bilim ve akademi ile buluştu11 yıl önce
- Fatih Terim, sadece motivasyon ustası mı?11 yıl önce
- Bal-Kes'in eksikleri11 yıl önce
- Fethiyespor'a çözüm önerileri11 yıl önce