Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Pazar videoları suyunu çekti, yenisi gelmedi. Öyle olunca bizler de çaresiz Netflix’e geri döndük.

Sedat Peker’in ‘dizi’ gibi izlenmesi Youtube’taki kanalının ünlü dizi ve film mecrası 'Netflix’e benzetilerek ‘Sedflix’ diye anılmasına yol açmıştı.

Benzetme yersiz değil.

Sedat Peker’in hikayesi hem klasik drama hem de her yönüyle modern bir hikaye. Peker’in hikayesinin 21.yy’ın en popüler kültür mecrası olan Netflix dizilerinde de karşılığı var.

En azından onun hikayesini çağrıştıran ya da onun hikayesiyle birlikte izlendiğinde taşların oturmasını sağlayan pek çok dizi var.

İlk akla gelen pek tabii “Narcos”… Kızları üşümesin diye para yakan Escobar ile kızlarımı üzdünüz diyerek ülkenin kodamanlarını sarsmaya azmeden Peker arasındaki benzerlik oldukça güçlü.

Peker’in kendisi değilse bile iddialarının hatırlattığı ikinci yapım pek tabii “El Chapo”. Devlet kontrolünde uyuşturucu işi yaparken polisten başbakanlık yetkililerine kadar herkesi yemleyen, rüşvetini eksik etmeyen, işlediği suçların hesabını vermeyen ama işlemediği suçlardan dolayı hapis yapan, Meksika’nın mafya babalarından ‘El Chapo’, Peker iddalarını dile getirdiği günden beri oldukça popüler. Hatta diyebiliriz ki, Narcos kadar iyi bir dramatürjisi olmayan yapım, Peker’in ifşaatlarına konu ettiği ‘siyaset-suç dünyası ilişkileri’ meselesinden dolayı izleniyor.

Ancak karakteri, hikayesi, videolarını kurgulama biçimi itibariyle başka dizileri ve karakterlerini de hatırlatıyor Sedat Peker.

Mesela…

Başı kara para aklayan büyük adamlarla büyük belalara girince çareyi apar topar Amerikan taşrasına kaçmakta bulan ve tetik ensesinde yaşarken bir taraftan da ailesini güvende tutmaya çalışan bir muhasebecinin hikayesini anlatan “Ozark”ı…

Sadece soygun yapmayan, sistemin açıklarını çok iyi kavramış olması ve sıradan bir suçludan farklı olarak sürekli sistem sorgulaması yapması nedeniyle “La Casa De Papel”in profesörünü…

FBI’ın en çok aranan suçlusu iken denetimli özgürlük ve koruma karşılığında dünyanın varlığından bile haberdar olmadığı en tehlikeli suçluları bir bir FBI’a yakalatan, bu arada kendi gizli ajandasını gerçekleştirmek için de hep geç uyanan FBI ajanlarını kullanan Black List” dizisinden Raymond Reddington’u…

Ülkesi için Birinci Dünya Savaşı’nda kahramanlık gösterip madalya almış ancak hayatta kalabilmek ve yükselmek için sokaklarda da savaşması gerekmiş, Winston Churcill ile siyasi operasyonların içinde yer alarak suç kariyerini Westminister’da devam ettirmiş Thomas Shelby’nin kaçakçılık ve gangesterlikten parlementer olmaya doğru ilerleyen hikayesini anlatan “Peaky Blinders”ı…

Siyaset-mafya-medya-ticaret-arka sokaklar arasındaki ilişkinin umulandan çok daha girift olduğu 21.yy Roma’sından insanı şaşkına çeviren detaylar veren bir kurmaca olan "Suburra" dizisini…

Otorite (Tanrı) ile kavgasının sonu ‘sürülmek’ ve ‘kaçmak’ olan; yolculuğunun bir noktasından sonra kendisinden bekleneni değil beklenmeyeni yaparak insanlara yardım etmeye başlayan ve bu arada çok eğlenen “Lucifer” ı…

Liste uzar gider, bunlar sadece Netflix’tekiler…

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar