Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, memleketi Malatya’da AK Parti milletvekili adaylığı kampanyasını sürdürüyor.

Malatyalı Arslan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan’la birlikte yola koyulduk.

Tüfenkci ve hemşerileriyle buluşmamız, Şevket Salik’in Malatya’nın ünlü kiraz bahçesinde kahvaltıyla başladı...

Malatya İl Başkanı’yken Kasım 2015 seçimlerinde 5’inci sıradan aday olan Av. Tüfenkci, son 2 dönemdir bakanlık koltuğunda oturuyor.

AK Parti Malatya Milletvekili adaylarından, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’in oğlu Selahattin Barış Palandöken, “5’inci sıranın uğuruna inanıyorum, ben de aynı sıradan adayım” diyor.

AK Parti Malatya milletvekili adayları arasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa eden Ahmet Çakır ile Hakan Kahtalı ve Vahit Atalan da yer alıyor.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki (MTSO) değişim rüzgârı ilgimizi çekebilir.

7 bin üyeli MTSO, 1 Nisan 2018 günü yapılan genel kurulunda, Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nu başkan seçti.

AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı Mücahit Fındıklı, 2007 yılında AK Parti milletvekili olmuş ve 12 yıllık MTSO Başkanlık koltuğunu, Hasan Hüseyin Erkoç’a devretmişti. Son 10 yıldır bu görevi sürdüren Erkoç’la yarışan 41 yaşındaki Sadıkoğlu, 2’si bağımsız 19; Erkoç ise 9 meslek grubunun oyunu aldı.

Malatya 2015 seçimlerinde 5 AK Parti, 1 CHP milletvekili çıkarmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba yeniden 1. sıra adayı oldu.

KÜÇÜK SANAYİLER ŞEHİRDEN TAŞINACAK

15 Şubat 2018 tarihinde yayımlanan “Yerleşim Yerleri Alanları İçinde Kalan Sanayi Tesislerinin Dönüşümü” yönetmeliğine göre, aralarında Malatya ve Elazığ’ın da olduğu şehirlerdeki tesislerin taşınmasına 10 ila 3 milyar TL kaynak ayrıldı.

Şehirlerin içine sıkışan küçük sanayi işletmelerinin taşınacağını söyleyen Tüfenkci, “Mevcut sanayi sitelerindeki işletmelerin 3’te 2’sinin muvaffaketiyle taşınma işlemi başlayabilecek. 6 ay içinde taşınmayı taahhüt eden her bir işletme için 100 bin TL’ye kadar, 15 yıllık faizsiz kredi ve taşıma desteği veriyoruz. 250 metrekareden, bin metrekareye kadar inşa edilmesi planlanan tesislerin içinde yeni kurulacak sanayi siteleri için arazi araştırıyoruz” diyor.

ÜRÜN İHTİSAS BORSASI CEO’SUNU BEKLİYOR

Bakanlar Kurulu kararıyla Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde ve Borsa İstanbul (BİST) bünyesinde 6 Nisan 2017’de, “Türkiye Ürün İhtisas Borsası Anonim Şirketi (TÜBAŞ)” kurulmuştu.

100 milyon TL sermaye ile kurulan TÜBAŞ’ta, 53 ticaret borsasının yüzde 36, TOBB, TMO ve BİST’in yüzde 15’er, Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) ve Takasbank’ın yüzde 5’er, Ziraat, Halk ve Vakıfbank’ın 3’er hissesi bulunuyor.

Hububat, pamuk ve fındığın yanı sıra zeytin, zeytinyağı, incir, antepfıstığı, fındık, kayısı ve kuru üzümün de işlem göreceği borsa, faaliyete geçmesi için başına atanacak CEO’yu bekliyor.

Tüfenkci, 2015 yılında göreve geldiğinde lisanslı depolama tesislerinde 780 bin ton tarımsal ürün olduğunu, 2017 yılı sonunda bu kapasitenin 1 milyon 780 bin tona çıktığını belirtiyor.

Aynı süre içinde ürün yelpazesi de 38’den 138’e yükselmiş.

Lisanslı depolardan ürün karşılığı alınan senetler, bu borsada işlem görecek.

Bakan Bülent Tüfenkci ile işadamı Ahmet Arslan ve gazeteci Vahap Munyar’la birlikte Malatya’da kiraz bahçesinde sohbet ettik

***********

YEŞİL REÇETEYLE SATILAN İLAÇLARA YASAK GELDİ

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) 2017 Raporu’na göre Türkiye’nin, AB ülkeleri (28 üye ve Türkiye ile Norveç) arasında, sentetik uyuşturucudan ölümlerde birinci sırada olduğunu yazmıştım.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gümrüklerden 2015-2017 yılları arasında 8 kat artışla 26.4 milyon ton uyuşturucu yakalandığının altını çiziyor. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı operasyonlarla yakalanan uyuşturucu miktarı ise bu rakama dahil değil.

İlgili 6 bakanlık ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın katılımıyla faaliyete geçen “Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu”nun koordinatörlüğünü Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ yürütüyor.

Tüfenkci, 2018 Ocak-Mayıs döneminde 202 milyon 760 bin TL değerinde kaçak ürün yakalandığını ifade ediyor. Aynı dönemde yakalanan uyuşturucu miktarı ise bir önceki yılın ocak-mayıs aylarına göre yaklaşık 2 kilo artarak 26 bin 381 kiloya ulaşmış.

Uyuşturucu madde yakalama miktarında önceki yıllara göre yaşanan gerilemeye dikkat çeken Bakan Tüfenkci iyimser bir tablo çiziyor:

“Türkiye uyuşturucuda transit ülke konumundan çıktı. İran girişlerinde ve denizlerde başarılı operasyonlar yapıldı. Eskiden Türkiye’ye giren uyuşturucu hammaddesi burada üretiliyordu. Üretim çok azaldı. Sigarada da kaçakçılık yüzde 20’lerden yüzde 8’lere düştü.”

Malatya ziyaretimiz sırasında ilde 4 yıldır görev yapan Emniyet İl Müdürü Dr. Ömer Urhal’a da uyuşturucuyla mücadele konusunu sorduğumda, Tüfenkci ile parelel görüşler belirtiyor.

Ancak bir gelişmeye de dikkat çekiyor. Yeşil reçete ile satılan ve uyuşturucu bağımlılığına yol açan ilaç talebinde artış tespit ettiklerini ve uyuşturucu çetelerinin tuzağına düşülmemesi için “yasaklar” getirdiklerini vurguluyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar