Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Osmanlı Devletinde Sultan II. Mahmut’un yenilikçi hareketleri sonucu ilk Tıp okulu Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla 14 Mart 1827 yılında Şehzadebaşı’ndaki Tulumbacı konağında kuruldu. Tıp bayramı Bu şekilde, tıp tarihimizde 14 Mart yerini almış oldu.

İlk kurulduğunda aynı bina içinde Tıphane ve Cerrahhane eğitimlerini ayrı ayrı yapıyordu. Tıp eğitimi o yıllar batıda olduğu gibi dört yıldı, son sınıfta hocalar tarafından usta ve yetenekli olanlar tespit edilerek sınava alınır ve başarılı olanlar askeri hastanelere veya ordunun tabur alaylarına muavin tabip unvanı ile tayin ediliyorlardı. Orada bir hekimin gözetiminde birkaç sene çalışıp deneyim kazandıktan sonra da serbest hekim oluyorlardı.

GÜNDÜZ EĞİTİMİ VERİYORDU

Tıphane-i Amire 1827’den 1836’ya kadar Şehzadebaşı’ndaki Tulumbacıbaşı Konağında gündüz eğitimi veriyordu. 1836 yılında Sarayburnu’ndaki Askeri Kışla’ya (Otlukçu Kışlası’na) taşındı. Ayrı binada eğitim gören Cerrahhane de burada tıp eğitimi ile birleşip, eğitim yatılı hale getirildi. Bu binanın yetersiz hale gelmesi ile Galatasaray’daki Enderun ağaları okulu tekrar elden geçirilip düzenlendi ve Tıbbiye 1839’da Galatasaray’ya taşındı. Bu okula Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane adı verilmişti.

Bu okulun 17 Şubat 1839’da açılışı Sultan II. Mahmut tarafından yapılmış ve eğitiminde yeni düzenlemeler getirilmiş. Bu okul’un yeni düzenlemelerde eğitim dili Fransızca oldu ancak eğitim dilinin Fransızca olması zamanla hekim sayısında azalmaya yol açtı. Nitekim 1867 yılında Türkçe tıp eğitimi yapan Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye (Sivil Tıp Mektebi) açıldı. 1870 yılında da askeri tıp okulunda dersler Türkçeleşti. 1878 yılında şimdiki Sirkeci Tren İstasyonu yanındaki Demirkapı Askeri Kışlası’na taşındı. 1894 yılında Sultan II. Abdülhamit’in emriyle Haydarpaşa’daki Tıbbiye Binası inşa edilmeye başlandı. Bu görkemli binaya 6 Kasım 1903’te taşınıldı. Binaya önce Askeri Tıbbiye sonra, Sivil Tıbbiye taşındı ve 1909 yılında iki mektep birleştirerek Darülfünun Tıp Fakültesi oldu.

İLK KUTLAMA 1919’DA

İlk tıp bayramı 14 Mart 1919’da, işgal altındaki İstanbul’da, tıp öğrencileri tarafından kutlandı. Tepkilerini bu şekilde dile getirmeye çalışan öğrencilerin bu törenine Dr.Fevzi Paşa, Dr.Besim Ömer Paşa, Dr.Akil Muhtar (Özden) gibi dönemin ünlü hocaları da katıldılar. 1933’de “Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane” İstanbul Üniversitesi’ne dâhil oldu. Peşinden de 1945’te Ankara Tıp Fakültesi, 1954’te Ege Tıp Fakültesi kuruldu.

AVİCEVA

Batı dünyasının Aviceva, (Hekimler Hekimi) dedikleri İbn-i Sina 980’de Horsan yakınlarında Afsana’da doğdu. Şiire, felsefeye, matematik ve tıp ilmine ilgisi araştırmaları dünyaca tanındı. Şifa ve Tıp Kanunu adlı eseri batı dillerine de çevrilerek modern tıp biliminin gelişmesine temel oluşturdu. Zamanın en büyük hekimi olarak literatürdeki yerini aldı. İbn-i Sina gibi büyük Türk hekim ve bilginlerin, Türkiye’de anılması, unutulmaması ve tanınması için büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, gerekli emri verdi. İlim ve Sanat takdir edilmediği yerden göç eder, diyen İbn-i Sina’ya hak ettiği değer verilmiş oldu. 1985’te Ankara’da yeni açılan hastaneye İbn-i Sina ismi verildi. Bu hastane, genç hekimler yetiştirerek hastalara şifa dağıtarak, modern tıp biliminde aşamalar kaydederek çalışmalarını sürdürüyor. Şifa dağıtan tüm doktorlarımızın tıp bayramını kutluyor, işlerinde kolaylıklar diliyorum.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar