Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 9 kişi hayatını kaybetmişti: Sırbistan'ı sarsan okula saldırısında yeni detaylar | Dış Haberler
        1

        13 yaşındaki bir çocuğun Çarşamba günü Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki bir okulda sınıf arkadaşlarına silahlı saldırıda bulunması ülkeyi sarstı.

        Olayda bir güvenlik görevlisiyle birlikte en az sekiz çocuk hayatını kaybederken, yeni detaylar da ortaya çıktı. İşte saldırıya dair bilinenler...

        2

        NASIL OLDU?

        Olay Çarşamba günü erken saatlerde, Sırbistan'ın başkentinin lüks bir bölgesi olan Vračar'da tanınmış bir kurum olan Vladislav Ribnikar İlköğretim Okulu'nda meydana geldi.

        3

        Belgrad Emniyet Müdürü Veselin Milić'e göre şüpheli okula vardıktan sonra 'hemen çantasından tabancasını çıkardı' ve ilk olarak okulun güvenlik görevlisini vurdu. Milić'e göre ardından nöbetçi personelin yanına gitti ve yanlış bir şey yapmamış gibi masasına oturdu. Masasında bir kız çocuğu vardı, bir diğeri de piyanonun başındaydı. Onları da öldürdü. Milić, şüphelinin daha sonra bir tarih sınıfına doğru yürüdüğünü, koridorda ilerlerken ateş ettiğini, odaya girmeden önce öğretmeni ve diğer öğrencileri kapı aralığından vurduğunu söyledi.

        4

        Ardından şüpheli sınıftan ayrıldı ve okul bahçesine doğru yöneldi. Saldırı sonrası 7'si kız 1'i erkek olmak üzere 8 çocuk ve 1 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, 6'sı öğrenci 1'i öğretmen 7 kişi de yaralandı.

        5
        6

        Basın açıklamasında ayrıca çocuğun çantasında 9 mm'lik bir tabancanın yanı sıra küçük kalibreli bir tabanca ve dört molotof kokteyli olduğu ifade edildi.

        Şüphelinin anne ve babası Çarşamba günü tutuklanırken, babanın daha önce oğluyla birlikte atış poligonuna gittiğinin bilindiğini belirtildi.

        7

        Polise göre 13 yaşındaki saldırgan saldırıyı titizlikle planladı, haftalar öncesinden sınıf planlarını çizdi ve hedeflerin bir listesini hazırladı.

        Okuldakilere göre tanınmış bir radyologun oğlu olan çocuk, okulun en yetenekli gençlerinden biriydi.

        8

        ÜLKE NASIL TEPKİ VERDİ?

        Haberin duyulmasının ardından endişeli velilerden oluşan bir kalabalık okulun önünde toplandı. CNN'e bağlı N1 kanalına konuşan bir çocuğun annesi, "Çocuğum hala şokta onu sakinleştiremedik" dedi.

        Bir başka baba ise kaotik bir sabah geçirdiğini anlatarak "Bankaya gidiyordum ve bir grup polis gördüm. Saat 8:50 civarıydı. Koşarak geldim. Okul psikoloğunu gördüm, okul personelini gördüm, öğretmenler şoktaydı" dedi.

        9

        Ülkede bireysel silahlanma oranı yüksek olsa da silahlı saldırılar nadiren görülüyor. Olay sonrası ülkede 3 günlük yas ilan edildi ve diğer Avrupa ülkeleri başsağlığı dileklerini iletti.

        10

        ÜLKEDE NE KADAR SIKLIKLA SİLAHLI SALDIRI GERÇEKLEŞİYOR?

        Yaklaşık 7 milyon nüfuslu Sırbistan'da özel 2 milyon 700 binden fazla silah bulunuyor. 1990'lı yıllarda yaşanan çatışmaların mirası olan bu oran oldukça yüksek.

        11

        Small Arms Survey tarafından 2018 yılında yapılan bir analize göre, bu silahların sadece %44'ü resmi olarak kayıtlı.

        Cenevre Lisansüstü Enstitüsü'nün verisine göre bu, her 100 Sırp'a 39 silah düştüğü anlamına geliyor. Bu oran Avrupa'da en yüksek, dünyada ise beşinci en yüksek bireysel silahlanma oranı olarak öne geçiyor.

        12

        Veriler, Sırbistan'da insanların sahip olduğu 1,5 milyondan fazla silahın kayıtsız olduğunu da gösteriyor.

        13

        Reuters'e göre, yine de bu tür silahlı saldırılar, ülkenin katı silah yasaları nedeniyle nispeten nadir görülüyor.

        14

        13 YAŞINDAKİ SALDIRGANA NE OLACAK?

        13 yaşındaki çocuk şu anda polis gözetiminde ve Sırbistan Cumhurbaşkanı'na göre 'özel bir psikiyatri kurumuna' yerleştirilmesi bekleniyor.

        Savcılar, çocuğun eylemlerinden cezai olarak sorumlu tutulmak için çok küçük olabileceğini söylüyor. Soruşturma ise devam ediyor.

        15

        * Haberin görselleri Associated Press'ten servis edilmiştir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ