Akciğer kanserinin belirtileri!
Sinsi bir şekilde ilerleyen akciğer kanseri, hem kadınlar hem de erkekler arasında görülen en sık ölüm nedenlerinden bir tanesi. Akciğer kanseri bazen belirti vermeden ilerleyebiliyor. Ancak bu belirtileri görmezden gelmemek gerekiyor...
Akciğer kanseri hem kadınları hem de erkekleri ciddi anlamda etkileyen bir hastalık. Erkeklerde prostat kanseri; kadınlarda ise meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olan akciğer kanserinin en önemli nedeni ise sigara.
Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Keskin, akciğer kanserinin belirtileri hakkında bilgi verdi. Keskin, özellikle nefes darlığı, hırıltı, ani kilo kaybı ya da çeşitli ağrılara dikkat etmek gerektiğini söyledi.
SİGARADAN UZAK DURUN
Doç. Dr. Serkan Keskin, "Akciğer, vücuda oksijen alımı ve yaşamsal faaliyetler sırasında oluşan karbondioksitin vücuttan atılmasını sağlar. Ancak akciğerlerdeki kötü huylu hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması akciğer kanserine neden olur.
Akciğer kanserinin en önemli nedeni, her ne kadar sigara olsa da tüm akciğer kanserleri vakaları incelendiğinde yüzde 15’lik dilimini de hiç sigara içmemiş kişilerin oluşturur. Sigara kaynaklı akciğer kanseri riski altında bulunanlar sigara, pipo, puro, nargile ve bu ürünlerin tüketildiği ortamlardan uzak durarak bu riski çok büyük oranda azaltabilir.
Genetik faktörler, asbest, radon gazı, hava kirliliği, içme sularında bulunan yüksek düzeydeki arsenik madde nedeniyle risk altında bulunan kişiler ise hayat şartlarını düzelterek bu riski en aza indirebilir" dedi.
GEÇMEYEN ÖKSÜRÜĞE DİKKAT!
Akciğer kanserinin hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık ölüm nedeni olduğuu sözlerine ekleyen Doç. Dr. Keskin, "Akciğer kanseri sinsi bir şekilde ilerleyerek çoğu zaman hiçbir belirti vermez. Birçok kişi akciğer kanseri olduğunu, başka bir hastalık sebebiyle akciğer röntgeni çektirdiğinde öğrenmektedir" diyerek, akciğer kanserinin belirtilerine dikkat çekti.
İŞTE AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ
● Sürekli nefes darlığı ve hırıltılı solunum
● Geçmeyen ve giderek artan öksürük, kanlı balgam
● İştah kaybı ve kilo kaybı
● Göğüs, sırt, omuz, kürek kemiği, kol ve bacak ağrısı
● Ses kısıklığı
● Yutma güçlüğü
● Göz kapağında düşme
● Tekrarlayan enfeksiyonlar
● Parmaklarda çomaklaşma
Doç. Dr. Keskin, akciğer kanserinin sinsi bir şekilde ilerleyerek ileri evrelerde ortaya çıktığını kaydederek, hastalığın erken evrede tanı almasının önemli olduğunu söyledi. Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu nedenle yapılan araştırmalar başta sigara kullananlar olmak üzere akciğer kanseri riski altında olanların 50 yaş ve üzerinde mutlaka tarama yaptırmasının gerekliliğine işaret ediyor. Bu taramalar sonucu erken evrede tanısı konulabilen akciğer kanseri, uygulanan tedavilerle tamamen ortadan kaldırılabilir.